ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έως στις 7 Δεκεμβρίου στοχεύει η Ελλάδα

Σε κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έως  στις 7 Δεκεμβρίου στοχεύει η Ελλάδα
EPA, OLIVIER HOSLET

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και τον προσδιορισμό των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους έως το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου επιδιώκει η κυβέρνηση.

Αυτό δήλωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον στην οποία εξετάστηκε το ελληνικό πρόγραμμα.

"Η Λαγκάρντ ήταν πολύ φιλική. Μας είπε τα δύο πράγματα που πάντα λέει, ήτοι ότι εμείς για να μπούμε θέλουμε ένα συμπαγές πρόγραμμα και να είναι βιώσιμο το χρέος. Ότι οι κανόνες του ΔΝΤ είναι οι κανόνες του ΔΝΤ και δεν αλλάζει εύκολα αυτό", ανέφερε η ίδια πηγή και εξέφρασε την πεποίθηση πως στο Eurogroup θα δωθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Όπως αποκάλυψε, η ελληνική αποστολή και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, επί αμερικανικού εδάφους έλαβε τη θετική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα.

"Η γενική μου εικόνα είναι ότι η στρατηγική της κυβέρνησης να τελειώσει έγκαιρα τα προαπαιτούμενα έχει θετικά αποτελέσματα", προσέθεσε και είπε πως στις 17 Οκτωβρίου επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να αρχίσουν οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση στις 18 του μήνα.

Για το εάν το ΔΝΤ διαφοροποιείται από την Γερμανία στο ελληνικό ζήτημα, το ίδιο στέλεχος αποσαφήνισε πως υπάρχει η γνωστή άποψη του Σόιμπλε για το χρέος, ήτοι ότι δεν χρειάζεται κούρεμα και ότι εμείς πρέπει να κάνουμε την δουλεία μας για τις μεταρρυθμίσεις και πως αυτός θα τα βρει με την Λαγκάρντ χωρίς να υπάρχει κάποια σημαντική απομείωση για το χρέος.

"Δεν προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία της Γερμανίας αυτή τη στιγμή με το ΔΝΤ", δήλωσε.

Στη βάση αυτή επικαλέστηκε αυτό που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ονομάσει το "μη εφικτό τρίγωνο" του Σόιμπλε, δηλαδή ότι θέλει την επιτυχία του προγράμματος, με το ΔΝΤ να μετέχει χρηματοδοτικά και την Γερμανία να μην δώσει τίποτα για το χρέος. "Αυτό είναι μη εφικτό τρίγωνο. Κάτι πρέπει να σπάσει", είπε.

Όπως προσέθεσε, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε συμφέρον να τελειώσει έγκαιρα τη δεύτερη αξιολόγηση για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτούς που δεν θα ήθελαν να κάνουν κάτι για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, δεδομένο ότι το βραχυπρόθεσμο έτσι και αλλιώς έχει πάρει τον δρόμο του.

Όπως επεσήμανε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών , στη συζήτηση αυτή ο Σόιμπλε έχει μια "νομικίστικη ερμηνεία" της συμφωνίας του Μαΐου.

"Λέει ότι η συμφωνία του Μαΐου αναφέρει ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) του ΔΝΤ είναι η βάση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και όχι προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ. Αλλά το ΔΝΤ δεν μπορεί να φτιάξει αυτό το DSA άμα δεν ανακοινώσεις τι θα κάνεις τώρα για το 2018", τόνισε.

Όπως διευκρινίστηκε από τον ίδιο αξιωματούχο, μετά το 2018 η συζήτηση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα ξαναγίνει. "Η δικιά μας επιδίωξη είναι να μειωθεί ο στόχος. Δεν θέλουμε να μειωθεί για να μην πάρουμε άλλα μέτρα, αλλά για να δημιουργηθεί χώρος να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές", είπε πηγή του ΥΠΟΙΚ. Κατά την ίδια πηγή η συζήτηση που γίνεται είναι τι μέτρα θα ανακοινωθούν τώρα για να εφαρμοστούν το 2018.

Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως το Μεσοπρόθεσμο 2017-2021 πρέπει να το καταθέσουμε τον Απρίλιο του 2017 και όχι τώρα. "Προφανώς η κύρια εκκρεμότητα είναι η δικιά μας επιμονή να χαμηλώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019. Έχουμε ακόμα το περιθώριο να κάνουμε αυτή την συζήτηση. Με δεδομένο ότι έχουμε τον χρόνο, το κάνουμε και με τρόπο σοβαρό", ανέφερε χαρακτηριστικά .

Στη βάση αυτή εξήγησε πως μια μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% αμέσως μετά το 2018 και μια σταδιακή αποκλιμάκωση τους από εκεί και πέρα, είναι συμβατή με μια μετριοπαθή ερμηνεία του μεσοπρόθεσμου πακέτου μέτρων αναδιάρθρωσης. "Άρα δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτό που έχει συμφωνηθεί", σημείωσε.

Για τα πιθανά σενάρια για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο προγράμμα το ίδιο στέλεχος είπε τα εξής: "Τα σενάρια είναι είτε να είναι το ΔΝΤ μέσα, είτε να μην είναι το ΔΝΤ μέσα ή το χειρότερο, να μην παρθεί απόφαση. Να μην παρθεί απόφαση και να πάει πίσω η λύση για το χρέος είναι ακριβώς αυτό που δημιουργεί αβεβαιότητα και δεν μας αφήνει να έρχονται οι επενδύσεις, να έχουμε τον καθαρό διάδρομο, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Άμα είσαι επενδυτής στο Λονδίνο και σου πω ότι η λύση θα βρεθεί το καλοκαίρι θα πεις ωραία και εγώ θα αποφασίσω αν θα επενδύσω το καλοκαίρι. Άμα γίνει λύση το Δεκέμβρη θα αποφασίσεις το Δεκέμβρη. Άρα η καθυστέρηση είναι το χειρότερο", είπε η ίδια πηγή και κατέληξε πως εάν δεν αποφασιστεί τώρα (σ.σ το Δεκέμβριο) το θέμα του χρέους αυτό θα είναι ανησυχητικό γιατί θα ακολουθήσουν οι τρεις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και το πιθανότερο είναι να έχουμε κυβέρνηση στην Γερμανία μετά το Νοέμβριο του 2017.