«Η Γερμανία αποφασίζει για το ελληνικό χρέος, όχι το ΔΝΤ»
Το «συσχετισμό δυνάμεων» στην υπόθεση του ελληνικού χρέους και ειδικά τον κυρίαρχο ρόλο της Γερμανίας έναντι του ΔΝΤ τεκμηρίωσε ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου του Στάνφορντ Τζόν Τέιλορ, μιλώντας σε πάνελ του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) στην Ουάσιγκτον στο οποίο μετείχε το CNN Greece.
Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ο Τέιλορ -ο οποίος θεωρείται φαβορί για το εφετινό νόμπελ οικονομικών- περιέγραψε το πως οι χειρισμοί του 2010 εκ μέρους του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση. Χρωμάτισε δε τον κυρίαρχο ρόλο της Γερμανίας έναντι του ΔΝΤ στην τελική λύση για το χρέος. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Το ΔΝΤ παραβίασε την πολιτική του το 2010 όταν δάνεισε στην Ελλάδα. Το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Και αν και πολλοί από εμάς τους το είπαμε τότε, αυτοί άλλαξαν τους κανόνες τους και το έκαναν. Ήταν μια απογοήτευση. Τώρα, το ΔΝΤ έχει αναγνωρίσει τον εσφαλμένο υπολογισμό του και χαίρομαι που το κάνουν. Αυτό που συνέβη ήταν ουσιαστικά ένα bail out (.σ.σ.μια κρατική διάσωση) και τελικά μείναμε με την Ελλάδα να χρωστά στην Γερμανία, αντί του ιδιωτικού τομέα. Αυτό ήταν ένα λάθος. Αυτό το λάθος συνέβη μόνο μία φορά, με την Ελλάδα και ποτέ πριν. Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα συμβεί στο μέλλον».
Η στοχευμένη επισήμανση του Τέιλορ πως η Ελλάδα χρωστά στη Γερμανία περιγράφει και το «συσχετισμό δυνάμεων» στην υπόθεση του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ εμφανίζεται να πιέζει για μεγαλύτερη διαγραφή χρέους, «πατώντας» στο γεγονός ότι το Γερμανικό κοινοβούλιο έχει βασίσει τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ελλάδος στην συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ESM ήδη τους τελευταίους 14 μήνες δανείζει την Ελλάδα χωρίς αυτή να έχει πρόγραμμα με το ΔΝΤ, καθιστά αδύναμη τη διαπραγματευτική του θέση.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αναδείξει αυτή την πτυχή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους του CNN και του Bloomberg ανάφερε πως η αντίθεση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συγκρούεται με την απαίτησή της να μετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρομοίασε την Ελλάδα με μια «γαζέλα» που προσπαθεί να αποφύγει να παγιδευτεί από δυο ελέφαντες που τσακώνονται, ήτοι τη Γερμανία και το ΔΝΤ. «Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι και το πρόγραμμα θα δουλέψει και το ΔΝΤ θα μετέχει σε και δεν θα υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση χρέους. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να έχει και τα τρία αυτά», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Το σημερινό πρόγραμμα
Σήμερα ο Έλληνας υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Τόμας Βίζερ για τα προαπαιτούμενα, τη δόση και την δεύτερη αξιολόγηση και θα ακολουθήσει συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην οποία εκτός από τον κ. Τσακαλώτο θα μετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος και ο Αμερικανοκορεάτης σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γκλεν Κιμ.
Το πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.