Ύφεση 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο 2016
Καλύτερα των προβλέψεων ήταν τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του δεύτερου τριμήνου 2016, τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 και μείωση (ύφεση) 0,7% σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του δεύτερου τριμήνου 2015.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούσαν για ύφεση 1,8% σε ετήσια βάση και 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015. Στη βάση αυτή τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αισθητά καλύτερα.
Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο 2016 παρουσίασε μείωση κατά 0,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2015.
Σύμφωνα με αναλυτές τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως η εγχώρια ζήτηση ήταν καλύτερη από την προβλεπόμενη, γεγονός που δείχνει πως η πραγματική οικονομία άντεξε στις πιέσεις των έμμεσων φόρων του διαστήματος Απριλίου - Ιουνίου 2016.
Πάντως, η Ελληνική Στατιστική Αρχή διευκρίνησε πως οι εν λόγω εκτιμήσεις της αναμένεται να αναθεωρηθούν όταν καταρτιστούν τα προσωρινά στοιχεία στις 29/08/2016.
Γεγονός πάντως παραμένει πως η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και έχει να δει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Μεσοσταθμικά στο πρώτο εξάμηνο 2016 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 0,75% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2016.
Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός 2016, αλλά και το προγράμμα στήριξης της Ελλάδας έχουν βασιστεί σε πρόβλεψη για ύφεση 0,3% σε ετήσια βάση.
Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να καταγράφει ανάπτυξη τουλάχιστον 0,4% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά, διαφορετικά όλες οι παραδοχές στις οποίες έχει στηριχθεί το προγράμμα θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω.
Υπενθυμίζεται πως όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη και κυρίως τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος επηρεάζονται άμεσα από το μέγεθος του ΑΕΠ.
Όταν αυτό είναι μεγαλύτερο μειώνεται η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων , ενώ αντιθέτως όταν το ΑΕΠ είναι μικρότερο τότε τίθεται ζήτημα αναπροσαρμογής του προγράμματος.
Δεδομένης της ιδιαιτερότητας του "κόφτη" εάν το ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 δεν επιβεβαιώσει τις κυβερνητικές προσδοκίες, τότε το "μαχαίρι" στις κρατικές δαπάνες δύσκολα θα επιτευχθεί.
Σε κάθε περίπτωση τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για το ΑΕΠ οδήγησαν σε θετικό πρόσημο το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, ο οποίος είχε ανοίξει με πτώση ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών.