ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβεβαίωση Τσακαλώτου για χαλάρωση των capital controls από την επόμενη εβδομάδα

Επιβεβαίωση Τσακαλώτου για χαλάρωση των capital controls από την επόμενη εβδομάδα

Περαιτέρω χαλάρωση των capital controls από την επόμενη εβδομάδα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του CNN Greece.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως υπάρχει ήδη μια «διαρκής φιλελευθεροποίηση» των capital controls και ξεκαθάρισε πως η πλήρης άρση των capital controls θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες.

«Όσο περισσότερο πιστεύει η κοινή γνώμη ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απέδωσε, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σταθερές, ότι λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην άρση των capital controls», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει ρύθμιση που θα προβλέπει την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων για το νέο χρήμα», ανέφερε.

Ερωτηθείς ο κ. Τσακαλώτος για το τι έμεινε τελικά στην Ελλάδα και την κυβέρνηση 12 μήνες μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, χαρακτήρισε «πολυσύνθετη την απάντηση των πολιτών» σε αυτό. «Ήμασταν προετοιμασμένοι αλλά ξέραμε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες», αναγνώρισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημαίνει πριν την πρώτη του εκλογική νίκη ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη και αυτό πλέον φαίνεται τώρα. Ο ελληνικός λαός μας ζήτησε να παλέψουμε και να διαπραγματευτούμε», τόνισε, μεταξύ άλλων.

«Μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ευρώπη του σήμερα δεν θα μπορούσε να κάνει διαπραγμάτευση χωρίς συγκρούσεις. Η σύγκρουση στη διαπραγμάτευση χρειαζόταν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει πως «χρειαζόταν μια αριστερή φωνή ενάντια μιας Ευρώπης που ασπάζεται τη λιτότητα».

Ερωτηθείς για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση πως «κάθε νέα αξιολόγηση θα είναι λίγο πιο εύκολη από την προηγούμενη, καθώς σταδιακά θα αλλάζει η ατζέντα και θα γίνεται πιο αναπτυξιακή.

«Στόχος μας είναι να μην μπει ποτέ ο κόφτης», πρόσθεσε ο υπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως οι στόχοι του προγράμματος θα επιτυγχάνονται.

«Είναι πιο δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με τέσσερις θεσμούς που έχουν διαφορές μεταξύ τους», σημείωσε, στη συνέχεια, ο υπουργός, κληθείς να περιγράψει την τωρινή σχέση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, αλλά και τη σχέση των θεσμών μεταξύ τους.

«Μέχρι τώρα είχαμε μέτρα χωρίς λύση για το χρέος. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι λελογισμένα μέτρα και λύση για το χρέος», υποστήριξε, ακόμη.

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το Ταμείο «θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα αν έχουμε κι άλλες θετικές εξελίξεις (όπως ήταν η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση)».

Κληθείς να αποκαλύψει το εάν ο ίδιος προσωπικά επιθυμεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε χαρακτηριστικά: «Το ελληνικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και θέλουμε ευρωπαϊκή λύση, θα σας έλεγα ως πανεπιστημιακός και ως υπουργός. Ως Ευρωπαίος θα ήθελα ο ΕSM να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε την πεποίθηση πως η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, στηρίζοντας την πρόβλεψή του αυτή σε μια σειρά παραγόντων όπως η λήψη χρημάτων για τα ληξιπρόθεσμα, ως αντιστάθμισμα στα υφεσιακά μέτρα και η λύση για το ελληνικό χρέος.

«Κυβέρνηση της Αριστεράς χωρίς μείωση της ανεργίας δεν έχει μέλλον», δεν δίστασε να σημειώσει, μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος.

Παππάς - Κοτζιάς για Βαρουφάκη

Ο Νίκος Παππάς και ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξαν στην ίδια εκπομπή της ΕΡΤ ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε τον Φεβρουάριο του 2015 να υπογραφούν τα συμφωνηθέντα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Απαριθμώντας τους σταθμούς της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είπε πως «μία ημερομηνία σταθμός ήταν η υπογραφή της τις 20 Φεβρουαρίου. Εκεί φτάσαμε με πολλές δυσκολίες γιατί είχαμε πιέσεις στο Eurogroup που προηγήθηκε να συνεχίσουμε με την ολοκλήρωση των υπογεγραμμένων από την κυβέρνηση Σαμαρά. Ήταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες».

Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, είπε ανοικτά: «Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος». Για να συνεχίσει: «Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας».

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε επίσης πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.