ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οργιώδες παρασκήνιο για να συγκληθεί άμεσα Eurogroup

Οργιώδες παρασκήνιο για να συγκληθεί άμεσα Eurogroup
EPA

"Προσπαθώ για Eurogroup την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα", δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν έχω συγκεκριμένο περιθώριο, αν και υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος που μοιραζόμαστε όλοι, οπότε θα πρέπει να δούμε αν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα ή, στη χειρότερη περίπτωση, την αμέσως επόμενη εβδομάδα", δήλωσε από το Παρίσι, μετά τη συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν.

"Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, αλλά πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε", πρόσθεσε. Σημείωσε ότι Αθήνα και θεσμοί είναι κοντύτερα σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες για να εξετάσουμε λύσεις για το χρέος.

Μοσκοβισί: Eurogroup το συντομότερο δυνατό

«Πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα κάνουν δυνατή τη διεξαγωγή ενός Eurogroup το συντομότερο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στην κλειστή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι «οι θεσμοί μπορεί να έχουν διαφορετικές αρχικές απόψεις αλλά πρέπει να εργάζονται από κοινού και η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών. Και είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα». Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει πως «η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα» πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αλλά και «να γίνει κατανοητό ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την εφαρμογή ενός πραγματικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

Ο Π. Μοσκοβισί, υπογράμμισε επίσης την «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικής σημασία το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί είναι «πρακτικά σύμφωνοι» όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, όπως είναι «οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το φόρο εισοδήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις». «Εκεί βρισκόμαστε πραγματικά μόλις ένα βήμα μακριά από τη συμφωνία, αυτό που αναζητούσαμε τόσο καιρό», είπε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας ωστόσο πως «μένουν και άλλα θέματα». Αυτά αφορούν τον καθορισμό ενός «μηχανισμού» που θα είναι «αυτόματος», «θεσμοθετημένος» και που θα επιτρέπει τη «λήψη δράσης» στην περίπτωση που επαληθευτεί η «υπόθεση» ότι αυτά τα μέτρα «δε θα είναι αρκετά για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018». Επιπλέον, ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στη συζήτηση για το χρέος, σημειώνοντας πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πήρε τη «σωστή απόφαση». «Στο βαθμό που δεν είχαμε φτάσει ακόμα στο τέλος της συζήτησης έπρεπε να καθυστερήσουμε κάποιες ημέρες το Eurogroup», κατέληξε ο επίτροπος, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να υπάρξει εντατική εργασία έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον πρόεδρο του Eurogroup να συγκαλέσει την έκτακτη συνεδρίαση «το συντομότερο δυνατό».

Γιούνκερ: Παράλογα και αντισυνταγματικά τα προληπτικά μέτρα

Με ηχηρό τρόπο παρενέβη σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο νέο αδιέξοδο με τους πιστωτές μετά και την απαίτηση του ΔΝΤ για λήψη προληπτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας για τις εκτιμήσεις της πορείας της ελληνική οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρενέβη ξεκάθαρα υπέρ της ελληνικής θέσης κάνοντας λόγο για παράλογες και αντισυνταγματικές αξιώσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, λέγοντας μάλιστα πως υπονομεύσει την ευρωζώνη.

Σε τοποθέτησή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και κάλεσε τους Ευρωπαίους βοηθήσουν την Ελλάδα.

Τα σενάρια για την νομική μορφή των μέτρων-ρεζέρβα

Το νομικά εργαλεία με τα οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε ύστερο χρόνο το προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χουλιαράκης και οι επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με την νομική μορφή που θα μπορούσε να λάβει το πακέτο των προληπτικών μέτρων δηλαδή εάν θα περιληφθεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε προεδρικό διάταγμα ή σε κοινό νόμο.

Στη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας που συμμετείχαν νομικοί του υπουργείου Οικονομικών και του Μαξίμου, παρουσία του κ . Χουλιαράκη, παρέθεσαν τις επιλογές, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το προληπτικό πακέτο μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ένα από τα σενάρια που εξετάστηκε είναι στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2016-2019 που θα καταθέσει σύντομα η κυβέρνηση στη Βουλή να περιληφθεί εξουσιοδοτική διάταξη, η οποία να προβλέπει την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Σε αυτό θα εμπεριέχονται μία σειρά από δημοσιονομικές παρεμβάσεις συμβατές με όσα προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος με το δημόσιο λογιστικό, (περικοπές δαπανών).

Δεδομένης της άρνησης της κυβέρνησης να νομοθετήσει εκ των προτέρων τα μέτρα που ζητά το ΔNT η λύση της εξουσιοδοτικής διάταξης ενδεχομένως να αποτελέσει τη χρυσή τομή στη λύση του προβλήματος, καθώς λειτουργεί ως ο αυτόματος μηχανισμός. Αυτός θα εμπεριέχει ήδη προσδιορισμένα μέτρα και η ενεργοποίησή του θα γίνεται σε χρόνο προγενέστερο του εντοπισμού της απόκλισης.