ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Παραγωγικές οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές

ΔΝΤ: Παραγωγικές οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. IMF

Ανοικτό άφησε σήμερα το χρόνο επιστροφής στην Αθήνα της επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα ο κ. Ράις ανέφερε πως οι επικεφαλής των θεσμών είχαν «παραγωγικές συζητήσεις» και ανταλλαγή απόψεων με τις ελληνικές αρχές την προηγούμενη εβδομάδα και ακολούθως επέστρεψαν στη βάση τους.

Όπως ξεκαθάρισε, ενδιάμεσα η τεχνική εργασία συνεχίζεται και οι επικεφαλής θα επιστρέψουν επί ελληνικού εδάφους όταν ολοκληρωθεί. Αν και ρωτήθηκε για το πότε θα επιστρέψει η Ντέλια Βελκουλέσκου στην Ελλάδα για τη συνέχιση της αξιολόγησης δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. «Δεν έχω ημερομηνία για το πότε θα επιστρέψει», είπε.

Ερωτηθείς για το μήνυμα που απεύθυνε προς Ελλάδα και Ευρωζώνη την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις , αλλά και σημαντική ελάφρυνση του χρέους ο Ράις το χαρακτήρισε ως «ισορροπημένο».

«Θέλουμε ένα αξιόπιστο πακέτο πολιτικών και ελάφρυνσης χρέους προκειμένου να υπάρξει εισήγηση στο Διοικητικό μας Συμβούλιο για συμμετοχή στο πρόγραμμα», τόνισε.

Ο ίδιος σημείωσε πως ακόμη και εάν υπάρξουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα απαιτηθεί ακόμη μεγάλη ελάφρυνση του χρέους. «Το πρόγραμμα πρέπει να βγαίνει», είπε και σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνοδευθούν από επαρκή χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως το ΔΝΤ δεν θέλει για την Ελλάδα υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή και ότι πάντα αυτό που επεδίωκε το Ταμείο ήταν η δημοσιονομική προσαρμογή να είναι ρεαλιστική σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνικές τράπεζες και την πτώση των μετοχών τους στο ελληνικό χρηματιστήριο, τόνισε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών έχουν ισχυροποιηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ωστόσο ανέφερε πως θα πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή πολιτικών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ερωτηθείς για την υποχώρηση των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών είπε πως οι μετοχές υποχωρούν σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν έκυψε την ανησυχία του Ταμείου. «Η πτώση είναι μια ανησυχία», είπε. Ο ίδιος εστίασε στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της εισαγωγής του ενίους συστήματος εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ.

Σχετικά με το πρόγραμμα της Ουκρανίας και τη χθεσινή παρέμβαση της επικεφαλής του ΔΝΤ που ζήτησε καταπολέμηση της διαφοράς ο κ. Ράις ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ παραμένει πλήρως δεσμευμένο με την Ουκρανία και τις ουκρανικές αρχές για το πρόγραμμα.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία εκλογής του επικεφαλής του ΔΝΤ - η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η μοναδική υποψήφια για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είναι συνεπώς ουσιαστικά σίγουρο ότι η θητεία της θα ανανεωθεί τον Ιούλιο- ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως το καθένα από τα 188 κράτη του ΔΝΤ θα μπορούσε να προτείνει ένα υποψήφιο μέσα στο διάστημα των τριών εβδομάδων, αλλά αυτό δεν έγινε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ