ΚΟΣΜΟΣ

Φίλης στο CNN Greece: Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα μπορεί να φέρουν μια νέα «Χαμάς»

Εριφύλη Πετράκου Εριφύλη Πετράκου - CNN Greece

Τον κίνδυνο να «γεννηθούν» στη Γάζα νέες οργανώσεις αντίστοιχες της Χαμάς και ενδεχομένως σε χειρότερη εκδοχή της, όσο συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις και βαθαίνει η ανθρωπιστική καταστροφή, επεσήμανε ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο CNN Greece στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Εξήγησε πως το 60% των κατοίκων της Γάζας είναι αυτή τη στιγμή κάτω των 18 ετών. Έχουν χάσει τουλάχιστον έναν συγγενή τους εξαιτίας των ισραηλινών επιχειρήσεων, και καθώς βρίσκονται σε μια νεαρή ηλικία, είναι εύκολο να στραφούν σε ριζοσπαστικές αντιλήψεις και ιδέες.

Υπό τις παρούσες συνθήκες ο καθηγητής εκτιμά πως η ηγεσία του Ισραήλ «θα το πάει μέχρι τέλους» και προειδοποίησε πως εάν ξεκινήσει επιχειρήσεις στη Ράφα, η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

«Φοβούμαι ότι δεν είμαστε ακόμα σε ένα στάδιο που μπορούμε να έχουμε την παραμικρή αισιοδοξία ότι η υφιστάμενη κατάσταση θα αλλάξει επί τα βελτίω και όχι επί τα χείρω», τόνισε ο κ. Φίλης.

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για το πρόσφατο χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αντίποινα είτε από την ίδια την Τεχεράνη, είτε μέσω των proxies της, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ