ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Κατάληψη κτηρίου του Πανεπιστημίου Columbia από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές 

Νέα Υόρκη: Κατάληψη κτηρίου του Πανεπιστημίου Columbia από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές 

Φοιτητές κατέλαβαν το Hamilton Hall του πανεπιστημίου Columbia και ανάρτησαν πανό που γράφει «Ιντιφάντα» σε ένα παράθυρο.

Marco Postigo Storel via AP

Φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης έκαναν σήμερα (Τρίτη 30/4) κατάληψη σε κτήριο του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, μετά από επεισόδια με την αστυνομία η οποία τους απαγόρευσε την πρόσβαση στους χώρους.

Οι φοιτητές μαζί με παλαιστινιακές οργανώσεις και ακτιβιστές έχουν συγκεντρωθεί στον προαύλιο χώρο του Columbia από τις 17 Απριλίου, ζητώντας να σταματήσει η Γενοκτονία στη Γάζα αλλά και οι επιχειρηματικές σχέσεις του πανεπιστημίου με το Ισραήλ. Πολλοί έχουν κατασκηνώσει απ' έξω, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν τη διεξαγωγή των μαθημάτων ή της πρόσβασης στις αίθουσες.

Στο μεταξύ οι αστυνομία έχει προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Σήμερα όμως αξύνθηκε η κατάσταση καοι οι διαδηλωτές κατέλαβαν το Hamilton Hall και ανάρτησαν ένα πανό από ένα παράθυρο που γράφει «Ιντιφάντα», η αραβική λέξη για την εξέγερση, όπως μετέδωσε το CNNi, παραθέτοντας βίντεο.

Η σχολή ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) πως η πρόσβαση στο Morningside campus επιτρέπεται μόνο στους φοιτητές που μένουν σε κτήρια κατοικιών της πανεπιστημιούπολης και στους υπαλλήλους που παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

«Αυτός ο περιορισμός της πρόσβασης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι οι περιστάσεις να επιτρέψουν κάτι διαφορετικό», ανέφερε. «Η ασφάλεια όλων των μελών αυτής της κοινότητας είναι υψίστης σημασίας. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή, τη συνεργασία και την κατανόησή σας».

Το πανεπιστήμιο άρχισε να τιμωρεί φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που αρνήθηκαν να διαλύσουν έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη της Πόλης της Νέας Υόρκης, αφού το πανεπιστήμιο της Ivy League κήρυξε αδιέξοδο στις συνομιλίες που σκοπό είχαν να τεθεί τέλος στη διαμαρτυρία.

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Νεμάτ Μινούς Σαφίκ ανέφερε σε μια δήλωση πως οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους οργανωτές των φοιτητικών κινητοποιήσεων και τους ακαδημαϊκούς δεν κατάφεραν να πείσουν τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τα δεκάδες αντίσκηνα που είχαν στήσει προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η καταστολή στο Columbia, που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδηλώσεων για τη Γάζα που πραγματοποιούνται σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώθηκε καθώς η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν συνέλαβε δεκάδες φοιτητές τους οποίους περιέλουσε με σπρέι πιπεριού σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ