ΚΟΣΜΟΣ

Τετ α τετ Μπλίνκεν - Φιντάν στη Σαουδική Αραβία - Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Γάζα

Τετ α τετ Μπλίνκεν - Φιντάν στη Σαουδική Αραβία - Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Γάζα

O υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας συναντήθηκαν στο Ριάντ

Evelyn Hockstein/Pool via AP

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται στον απόηχο της αναβολής - ακύρωσης της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συζήτησαν τις προσπάθειες για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων και θα συμβάλει στην ανακούφιση των δεινών των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η άρνηση της Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση της σύγκρουσης και προέτρεψε να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να πεισθεί η Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση άμεσης κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται στο τραπέζι.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω μιας οδού προς ένα παλαιστινιακό κράτος με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ. Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της αποφυγής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ