Στο παλάτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Μπερλουσκόνι μετακομίζουν οι «εχθροί» του
Ανανεώθηκε:
Η πρώτη και μοναδική φορά που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην ιταλική Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Ρώμη ήταν τον Νοέμβριο του 1993. Ο επιχειρηματίας δήλωσε τότε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε καμία απολύτως επιθυμία να ασχοληθεί με την πολιτική και ήλπιζε ότι δεν θα αναγκαζόταν ποτέ να το κάνει.
Όταν όμως οι ανταποκριτές έψαξαν βαθύτερα και τον ρώτησαν για τη φιλία του με τον Τζανφράνκο Φίνι, τον ηγέτη της Εθνικής Συμμαχίας (κόμμα – απόγονος του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος), τους κατηγόρησε όλους ότι είναι κομμουνιστές – η απόλυτη προσβολή, από τους δεξιούς στην Ιταλία εναντίον οποιουδήποτε έχει αριστερές τάσεις.
Λίγους μήνες αργότερα ο Μπερλουσκόνι κέρδισε τις πρώτες του εκλογές ως μέλος ενός συνασπισμού που περιλάμβανε την Εθνική Συμμαχία. Ο τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν επέστρεψε ποτέ για να μιλήσει στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Ρώμη. Οι προσκλήσεις όλα αυτά τα χρόνια απορρίφθηκαν με την αιτιολογία ότι θεωρούσε τις ξένες εφημερίδες «προσβλητικές».
Όλα αυτά καθιστούν ακόμη πιο ειρωνική τη μετακόμιση της Ένωσης στις 25 Μαρτίου στον πρώτο όροφο του Παλάτσο Γκρατσιόλι, της κατοικίας του Μπερλουσκόνι στη Ρώμη, όπου εκείνος διέμενε επί 25 χρόνια, επισημαίνει ο Guardian. Οι ξένοι δημοσιογράφοι θα έχουν πλέον για έδρα τους ένα παλάτσο του 16ου αιώνα, όπου ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πέθανε τον Ιούνιο του 2023, πραγματοποιούσε τις πιο σημαντικές πολιτικές συναντήσεις του – και μερικά από τα διαβόητα «μπούνγκα μπούνγκα» σεξουαλικά πάρτι του.
Αλεξίσφαιρα παράθυρα, μυστική πόρτα διαφυγής
Οι δημοσιογράφοι θα περπατήσουν στον ίδιο διάδρομο όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν πέταγε μπαλάκια στον Ντουντού, το πολυαγαπημένο λευκό κανίς του Μπερλουσκόνι. Κάποιοι θα γράψουν τις ανταποκρίσεις τους στο ίδιο δωμάτιο που βρισκόταν το κρεβάτι του Ιωσήφ Στάλιν – δώρο του Πούτιν στον Ιταλό φίλο του. Θα επισκεφθούν το μπάνιο όπου οι γυναίκες που προσκαλούσε ο Μπερλουσκόνι στο παλάτσο πόζαραν για selfie στον καθρέφτη.
Ορισμένα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με αλεξίσφαιρα παράθυρα, ενώ μια εντοιχισμένη ντουλάπα κρύβει μια «μυστική» πόρτα που παρείχε στον Μπερλουσκόνι οδό διαφυγής έκτακτης ανάγκης.
Ο Μπερλουσκόνι ήλεγχε την ιταλική πολιτική για σχεδόν τρεις δεκαετίες και, ενώ είχε σχέση μίσους με τον ξένο Τύπο, κρατούσε τους ανταποκριτές απασχολημένους. Όταν βρισκόταν στη Ρώμη, το Παλάτσο Γκρατσιόλι, το οποίο παρακολουθούσαν διαρκώς συρρέουσες ομάδες δημοσιογράφων και φωτογράφων, βρισκόταν στο επίκεντρο όλων αυτών. Ο πρώην πρωθυπουργός νοίκιαζε το σπίτι από την αριστοκρατική οικογένεια Γκρατσιόλι μέχρι το 2021, οπότε και μετακόμισε στην πιο ήσυχη περιοχή Άπια Αντίκα.
Το «πνεύμα του Μπερλουσκόνι»
Μετά τα εγκαίνια που έγιναν την Τρίτη (19/3) από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ρώμης, η οποία αριθμεί περισσότερα από 300 μέλη, θα μετακομίσει στο Παλάτσο Γκρατσιόλι στις 25 Μαρτίου.
Όταν η Ένωση ιδρύθηκε το 1912, οι ανταποκριτές 27 εφημερίδων εργάζονταν σε μια καφετέρια πιο κάτω στον ίδιο δρόμο. Το 1936, μετακόμισαν στη οδό Μερσέντες, σε ένα κτήριο που παραχώρησε η κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι – μια χειρονομία που θεωρήθηκε ως ένας τρόπος για τον φασίστα δικτάτορα να παρακολουθεί τον ξένο Τύπο. Εκεί παρέμειναν μέχρι το 2001, όταν μεταφέρθηκαν σε ένα κτήριο κοντά στη Φοντάνα ντι Τρέβι, το οποίο τώρα μετατρέπεται σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων.
Μπαίνοντας για πρώτη φορά στο Παλάτσο Γκρατσιόλι, ο Γκούσταβ Χόφερ, ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Arte και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, δήλωσε στον Guardian ότι αυτό εξακολουθεί να περιέχει «το πνεύμα του Μπερλουσκόνι».
«Βρήκαμε ακόμη κι ένα χαρτί που απαριθμούσε την παραγγελία των ρούχων του και τις μετρήσεις του ράφτη, σε μια ντουλάπα», πρόσθεσε.
Ο Μπερλουσκόνι άφησε επίσης πίσω του παλιά, βαριά έπιπλα, τα οποία απομακρύνθηκαν για να δώσουν χώρο σε φωτεινά, ανοιχτής διάταξης γραφεία, αίθουσες συσκέψεων και ένα μπαρ και εστιατόριο σχεδιασμένα από τη Σερένα Μινιάτι, αρχιτέκτονα που σχεδίασε το σπίτι του Τομ Γιορκ των Radiohead στη Ρώμη.
Το σχόλιο της Μελόνι
Ενώ η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δεν έχει δώσει ακόμη συνέντευξη Τύπου στην Ένωση, συμμετείχε πρόσφατα σε ένα άτυπο δείπνο με ανταποκριτές, κατά τη διάρκεια του οποίου αστειεύτηκε:
«Δεν ξέρω τι θα σκεφτόταν ο Μπερλουσκόνι, από εκεί πάνω... για αυτή την ομάδα κομμουνιστών, όπως θα έλεγε, που μετακομίζει στο Παλάτσο Γκρατσιόλι».
H Έσμα Τσακίρ, πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ρώμης και ανταποκρίτρια του τουρκικού ειδησεογραφικού καναλιού NTV, σχολίασε: «Το να μας κατηγορούν ότι είμαστε κομμουνιστές σημαίνει ότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και αυτό είναι καλό».