Το Βρετανικό Μουσείο επιστρέφει χρυσά αντικείμενα στη Γκάνα υπό τη μορφή δανείου
Το Βρετανικό Μουσείο θα στείλει πίσω στη Γκάνα με βάση μια συμφωνία δανεισμού, αρχαία αντικείμενα από χρυσό και ασήμι που λεηλατήθηκαν από τη χώρα της δυτικής Αφρικής τον 19ο αιώνα.
Τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και το Μουσείο Victoria & Albert θα στείλουν αντικείμενα που σχετίζονται με το βασίλειο των Ασάντι στην Γκάνα, προκειμένου να εκτεθούν στο Μουσείο Manhyia Palace στο Κουμάσι, σύμφωνα με δελτίο τύπου των δύο Μουσείων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πολλά από τα αντικείμενα, τα οποία περιλαμβάνουν 13 κομμάτια του βασιλείου των Ασάντι, λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων με την Αγγλία. Άλλα τα απέσπασαν βίαια οι Βρετανοί και άλλα πουλήθηκαν σε δημοπρασία, και μπήκαν σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία σε όλο τον κόσμο.
Τα αντικείμενα που εκτέθηκαν στο V&A στο Λονδίνο επιλέχθηκαν ως «παραδείγματα λαμπρής τεχνικής χρυσοχοΐας που εφάρμοζαν για αιώνες οι βασιλικοί χρυσοχόοι των Ασάντι» και χρησίμευσαν ως έμπνευση για Βρετανούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τώρα θα εκτεθούν στην Γκάνα για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια.
«Από την ίδρυση της αυτοκρατορίας Ασάντι στα τέλη του 17ου αιώνα, ο χρυσός καθόριζε την ταυτότητα, την πνευματικότητα και την οικονομική σταθερότητα του Ασάντι», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Οι βασιλιάδες του Ασάντι έγιναν ισχυροί χάρις τα κοιτάσματα χρυσού και το παλάτι στο Κουμάσι έγινε το επίκεντρο για ένα επικερδές διεθνές εμπόριο χρυσού», προσθέτει.
Ο χρυσός χρησιμοποιείται επίσης για τη διακόσμηση του βασιλικού θρόνου και του ίδιου του βασιλιά Asantehene, καθώς και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της αυλής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Πέρα από την υλική τους αξία, τα αντικείμενα, είναι επενδυμένα με τα πνεύματα των πρώην βασιλιάδων Ασάντι και η διακόσμησή τους μπορεί να διαβαστεί από όσους γνωρίζουν την τοπική κουλτούρα», συνεχίζει.
Ο Τρίσταμ Χαντ διευθυντής του Μουσείου V&A, είπε ότι είναι «περήφανος» για τη συνεργασία.
«Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να μοιραζόμαστε συλλογές με ένα αποικιακό παρελθόν, είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτά τα αντικείμενα σε δημόσια έκθεση, στην Γκάνα, ως μέρος των εορτασμών για το Αργυρού Ιωβηλαίου του βασιλιά Asantehene Otumfuo Osei Tutu II», δήλωσε.
Ο Λίσαντ Μπόλτον, υπεύθυνος του τμήματος Αφρικής, Ωκεανίας και Αμερικής στο Βρετανικό Μουσείο, χαιρέτισε τη συνεργασία με το Μουσείο Manhyia Palace.
«Αυτή η σχέση έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δανείσουμε αυτά τα όμορφα και σημαντικά πολιτιστικά αντικείμενα για προβολή στο Κουμάσι», πρόσθεσε ο Μπόλτον.
Η συμφωνία έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων εκκλήσεων προς τα δυτικά μουσεία να δώσουν πίσω κλεμμένες περιουσίες – την πολιτιστική κληρονομιά καταπιεσμένων ανθρώπων που λεηλατήθηκαν από τους αποικιακούς στρατούς τον 19ο αιώνα ή καταλήφθηκαν άδικα από ιεραπόστολους ή πρεσβευτές.
Τουλάχιστον το 90% της αφρικανικής πολιτιστικής περιουσίας βρίσκεται σε ευρωπαϊκά μουσεία, σύμφωνα με έκθεση που ανέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αποφάσισε ότι μεγάλο μέρος τους πρέπει να επιστραφεί.
Ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν και το θέμα είναι στο επίκεντρο άβολων συζητήσεων σε πολλά άλλα πολιτιστικά ιδρύματα.
UK museums to loan looted gold artifacts to Ghana By Jack Guy, CNN