Μικρά τσιτάχ γεννήθηκαν στην Ινδία μετά από επτά δεκαετίες
Πριν από 70 χρόνια, ανακοινώθηκε πως τα τσιτάχ είναι ένα εξαφανισμένο είδος στην Ινδία, ωστόσο τώρα η χώρα γιορτάζει τη γέννηση πέντε μικρών τσιτάχ στο έδαφός της.
Τη χαρμόσυνη είδηση ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας, που χαρακτήρισε τη γέννηση των τσιτάχ ένα «σημαντικό γεγονός» στην ιστορία της χώρας «για τη διατήρηση της άγριας ζωής».
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι χαιρέτισε επίσης την γέννησή τους, μιλώντας για «υπέροχα νέα».
Τα μικρά γεννήθηκαν από την Siyaya και τον Freddie, δύο από τα οκτώ τσιτάχ που μεταφέρθηκαν από το εθνικό πάρκο της Ναμίμπια στην κεντρική πολιτεία Madhya Pradesh τον περασμένο Σεπτέμβριο, ως μέρος ενός κυβερνητικού σχεδίου για την εκ νέου στέγαση 50 αιλουροειδών στην Ινδία τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η ανακοίνωση της γέννησής τους ήρθε λίγες μέρες αφότου ένα θηλυκό τσιτάχ με το όνομα Σάσα, πέθανε στη Ναμίμπια, από νεφρική νόσο.
Τα τσιτάχ που κηρύχθηκαν εξαφανισμένα στην Ινδία το 1952, τώρα επανεμφανίστηκαν και ζουν σε ένα από τα εθνικά πάρκα της χώρας.
Η ομάδα που έφτασε από τη Ναμίμπια τον Σεπτέμβριο αποτελούνταν από τρία αρσενικά και πέντε θηλυκά ενήλικα τσιτάχ, συμπεριλαμβανομένων των Σάσα και Σιγιάγια, σύμφωνα με δελτίο τύπου από το Ταμείο Διατήρησης Τσιτάχ της Ναμίμπια (CCF).
Τα ζώα μεταφέρθηκαν από τον περίβολο καραντίνας σε ζώνες εγκλιματισμού τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και αργότερα απελευθερώθηκαν στο πάρκο.
Τον Φεβρουάριο, δώδεκα ακόμη τσιτάχ –επτά αρσενικά και πέντε θηλυκά– εισήχθησαν από τη Νότια Αφρική, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία με την Ινδία για την εισαγωγή δεκάδων τσιτάχ στη χώρα την επόμενη δεκαετία.
Τα τσιτάχ είναι το μόνο μεγάλο σαρκοφάγο που έχει εξαφανιστεί από την Ινδία.
Κάτω από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία, τα δάση σε όλη την Ινδία εκχερσώθηκαν για να αναπτυχθούν οικισμοί και να δημιουργηθούν φυτείες, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της μεγάλης γάτας, συμπεριλαμβανομένου του τσιτάχ.
Τα τσιτάχ θεωρούνταν λιγότερο επικίνδυνα από τις τίγρεις και σχετικά εύκολο να δαμαστούν, ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης συχνά από τους Ινδούς ευγενείς στο κυνήγι.
Σήμερα, τα αιλουροειδή βρίσκονται στη νότια και ανατολική Αφρική, ιδιαίτερα στη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Κένυα και την Τανζανία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής (WWF).
Οι υπό εξαφάνιση γάτες ιστορικά, βρίσκονταν σε όλη τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ινδία καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής. Η απώλεια οικοτόπων, η λαθροθηρία και οι συγκρούσεις με τους ανθρώπους έχουν μειώσει σημαντικά τους πληθυσμούς τους.
Υπάρχουν τώρα λιγότερα από 7.000 τσιτάχ στην άγρια φύση, σύμφωνα με το WWF.