ΚΟΣΜΟΣ

Σαρλ Σομπράζ: Το «Ερπετό» επέστρεψε στη Γαλλία και δηλώνει αθώος

Σαρλ Σομπράζ: Το «Ερπετό» επέστρεψε στη Γαλλία και δηλώνει αθώος
Ο 78χρονος Σομπράζ, εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στο Νεπάλ για τη δολοφονία δύο τουριστών το 1975. Θεωρείται ύποπτος για μια εικοσαριά δολοφονίες στα χρόνια του 1970 στην Ασία (AP Photo/Niranjan Shrestha)

Στη Γαλλία επέστρεψε το πρωί του Σαββάτου (24/12) ο Σαρλ Σομπράζ, ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος απελάθηκε από τις αρχές του Νεπάλ, μετά την απελευθέρωσή του. Στο αεροπλάνο της επιστροφής, ο ίδιος δήλωσε «αθώος» των εγκλημάτων που του αποδίδονται.

Ο Σομπράζ έφτασε στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ-ντε-Γκωλ στο Παρίσι με αεροπλάνο προερχόμενο από την Ντόχα του Κατάρ και παρελήφθη αμέσως από την αστυνομία, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που ταξίδευε μαζί του.

Μετά τους ελέγχους, αναχώρησε διακριτικά από το αεροδρόμιο, έγινε γνωστό από αερολιμανική πηγή, «στήνοντας» τους πολυάριθμους φωτογράφους που τον περίμεναν.

Ο Σομπράζ καθώς φεύγει από τη φυλακή του Νεπάλ (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NARENDRA SHRESTHA)

Μέσα στο αεροπλάνο, ο Σομπράζ διαβεβαίωσε το δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου πως είναι «αθώος».

«Είμαι αθώος για όλες αυτές τις υποθέσεις, εντάξει; (...) Όλα οικοδομήθηκαν πάνω σε πλαστά έγγραφα. Έχω πολλά να κάνω. Πρέπει να υποβάλω μήνυση σε πολλά πρόσωπα, περιλαμβανομένου του κράτους του Νεπάλ», ισχυρίστηκε.

«Ο δικαστής, χωρίς να ρωτήσει τον παραμικρό μάρτυρα (...) και χωρίς να επιτρέψει στον κατηγορούμενο να παρουσιάσει το παραμικρό επιχείρημα, έγραψε την ετυμηγορία», πρόσθεσε. «Τα δικαστήρια του Νεπάλ, (...) όλοι οι δικαστές, ήταν μεροληπτικοί».

«Χρειάστηκε περισσότερο από 19 χρόνια για να ξαναβρεί την ελευθερία του και είμαι ευτυχής γι' αυτό και πολύ σοκαρισμένη», σχολίασε ενώπιον των δημοσιογράφων η Γαλλίδα δικηγόρος του Ιζαμπέλ Κουτάν-Περ, η οποία ήρθε να τον συναντήσει στο αεροδρόμιο. «Καταδικάστηκε αδίκως για μια υπόθεση κατασκευασμένη με πλαστά στοιχεία από την αστυνομία του Νεπάλ. Είναι σκάνδαλο, τον παρουσιάζουν ως ένα κατά συρροή δολοφόνο, πράγμα που είναι εντελώς ψευδές», πρόσθεσε.

321303783_620319163229033_3942255866403387427_n.jpg
Η δικηγόρος του Σομπράζ Ιζαμπέλ Κουτάν-Περ (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/TERESA SUAREZ)

Ανεξιχνίαστες παραμένουν οι περισσότερες δολοφονίες

Ο 78χρονος Σομπράζ, εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στο Νεπάλ για τη δολοφονία δύο τουριστών το 1975. Θεωρείται ύποπτος για μια εικοσαριά δολοφονίες στα χρόνια του 1970 στην Ασία, πολλές από τις οποίες παραμένουν ανεξιχνίαστες. Γνωστός με το προσωνύμιο «Το Ερπετό», είναι ο άνθρωπος που ενέπνευσε την υποψήφια για βραβείο σειρά του Netflix «The Serpent».

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ, που αποφάσισε την αποφυλάκισή του την Τετάρτη, ανέφερε πως ο Σαρλ Σομπράζ χρειάζεται επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και πως η απόφαση για την αποφυλάκισή του βασίζεται σε νόμο του Νεπάλ που επιτρέπει την απελευθέρωση κατάκοιτων κρατουμένων που έχουν ήδη εκτίσει τα τρία τέταρτα της ποινής τους.

Το ίδιο δικαστήριο διέταξε την απέλασή του στη Γαλλία εντός 15 ημερών.

Περιστοιχισμένος από αστυνομικούς με αλεξίσφαιρα γιλέκα, ο Σαρλ Σομπράζ, ο οποίος φορούσε ιατρική μάσκα, δεν έκανε κανένα σχόλιο στο πλήθος των δημοσιογράφων που τον περίμενε κατά την έξοδό του από τη φυλακή.

Ο Σομπράζ, από Ινδό πατέρα και Βιετναμέζα μητέρα, είχε δύσκολη παιδική ηλικία στη Γαλλία και κατέληξε πολλές φορές στη φυλακή για μικροαδικήματα. Τη δεκαετία του '70 άρχισε τα ταξίδια στον κόσμο και βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ.

Συνήθιζε να προσεγγίζει τα θύματά του, να γίνεται φίλος τους και στη συνέχεια να τα ναρκώνει, να τα ληστεύει και να τα σκοτώνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για τουρίστριες από δυτικές χώρες.

Το πρώτο του θύμα πιστεύεται ότι ήταν μια νεαρή Αμερικανίδα που βρέθηκε νεκρή το 1975, φορώντας μόνο το μπικίνι της, σε μια παραλία της Πατάγια.

Το όνομα του Σομπράζ συνδέεται με περίπου 20 φόνους. Συχνά χρησιμοποιούσε τα διαβατήρια των ανδρών που σκότωνε για να ταξιδεύει στον επόμενο προορισμό του.

Το προσωνύμιο «Ερπετό» – από την ικανότητά του να αλλάζει ταυτότητα για να ξεφεύγει από τις αρχές – έδωσε τον τίτλο και σε μια επιτυχημένη σειρά του BBC και του Netflix που βασίστηκε στη ζωή του.

Ο Σομπράζ συνελήφθη στην Ινδία το 1976 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για τον φόνο ενός Γάλλου τουρίστα σε ένα ξενοδοχείο στο Δελχί. Έμεινε όμως συνολικά 21 χρόνια στη φυλακή, με ένα σύντομο διάλειμμα το 1986, όταν δραπέτευσε και συνελήφθη ξανά στην Γκόα.

Αφού αφέθηκε ελεύθερος το 1997 επέστρεψε στο Παρίσι. Επανεμφανίστηκε όμως το 2003 στο Νεπάλ, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Αμερικανίδας τουρίστριας Κόνι Τζο Μπρόνζιτς. Δέκα χρόνια αργότερα κρίθηκε ένοχος και για τον φόνο της Καναδής συντρόφου του Μπρόνζιτς.

Το 2008, όντας στη φυλακή, ο Σομπράζ παντρεύτηκε την 20χρονη Νιχίτα Μπίσβας, 44 χρόνια νεότερή του και κόρη του Νεπαλέζου δικηγόρου του.