ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λιμοκτονούν λόγω πολέμων και κλιματικής αλλαγής

Πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λιμοκτονούν λόγω πολέμων και κλιματικής αλλαγής
Εξαιρετικά δραματική είναι η κατάσταση στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν και στο Νότιο Σουδάν, αλλά και στη Μαδαγασκάρη και στις χώρες της ανατολικής Αφρικής Claire Nevill/WFP via AP

Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο λιμοκτονούν λόγω των ένοπλων συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και του ελλείμματος ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική οργάνωση Welthungerhilfe στο πλαίσιο της ετήσιας εκθεσής της.

«Για πολλά χρόνια υπήρχε συνεχής βελτίωση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της πείνας, αλλά από το 2014 η κατάσταση έχει αλλάξει: Οι πολλαπλές κρίσεις προκαλούν συνεχή αύξηση του αριθμού των λιμοκτονούντων», αναφέρεται στην έκθεση και επισημαίνεται ότι η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώνεται τώρα λόγω και των αυξανόμενων τιμών στα τρόφιμα.

Ιδιαίτερα δραματική, σύμφωνα με την οργάνωση, είναι η κατάσταση στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν και στο Νότιο Σουδάν, αλλά και στη Μαδαγασκάρη και στις χώρες της ανατολικής Αφρικής, όπου η κλιματική αλλαγή προκαλεί εκτεταμένη ξηρασία.

«Πρόκειται για ένα κάλεσμα αφύπνισης προκειμένου να ενταθούν επιτέλους οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία οδηγεί σε όλο και πιο σοβαρές καταστάσεις ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης», τονίζεται στην έκθεση της Welthungerhilfe.

Το 2021 οι σημαντικότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες ήταν οι όλο και σοβαρότερες ένοπλες συγκρούσεις. «Οι πόλεμοι έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο σύστημα τροφίμων, επειδή π.χ. καίγονται καλλιέργειες. Λεηλατούνται αποθήκες και περιορίζεται η πώληση των προϊόντων», αναφέρει η οργάνωση.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Γερμανίδα υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας, Σβένγια Σούλτσε, κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι διέκοψε την διάθεση τροφίμων για στρατηγικούς λόγους.

«Μπορεί κανείς να δει ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο, ότι βομβαρδίζει σκόπιμα τα λιμάνια της Ουκρανίας ώστε να μην μπορούν να παραδοθούν τα σιτηρά», δήλωσε η Σβένγια Σούλτσε στο ραδιόφωνο rbb.