ΚΟΣΜΟΣ

Εκατέρωθεν απειλές μεταξύ Γαλλίας - Βρετανίας στον «πόλεμο» της αλιείας

Εκατέρωθεν απειλές μεταξύ Γαλλίας - Βρετανίας στον «πόλεμο» της αλιείας
AP Photo/Nicolas Garriga

Η Βρετανία διαμηνύει διά στόματος εκπροσώπου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι έχει έτοιμα αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης εάν η Γαλλία κάνει πράξη τις απειλές της στο πλαίσιο της σκληρής διαμάχης που έχει προκύψει με αφορμή τις αλιευτικές άδειες στη μετά Brexit εποχή.

Το Παρίσι έχει προειδοποιήσει το Λονδίνο με επιβολή κυρώσεων από αύριο, Τρίτη, μέτρο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο εμπόριο μέσω της Μάγχης.

Η Γαλλία διατείνεται ότι η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς της τον σωστό αριθμό αδειών για να ψαρεύουν σε βρετανικά χωρικά ύδατα και έχει διαμηνύσει ότι μπορεί να επιβάλει στοχευμένα μέτρα από αύριο, ανάμεσά τους και την αυστηροποίηση ορισμένων ελέγχων σε φορτηγά που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών.

«Έχουμε έτοιμα αποφασιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης. Ανάλογα με το εάν ή τι αποφασίσουν να κάνουν οι Γάλλοι, θα τα εφαρμόσουμε όπως και όποτε χρειαστεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, αρνούμενος να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο ίδιος ανέφερε παράλληλα ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να απαντήσει με «αναλογικό» τρόπο, εάν η Γαλλία επιλέξει να πραγματοποιήσει τις απειλές.

Νωρίτερα, η Βρετανία είχε δώσει στη Γαλλία «τελεσίγραφο» 48 ωρών να υπαναχωρήσει, λέγοντας ότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες που απορρέουν από την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

«Οι Γάλλοι έχουν διατυπώσει εντελώς παράλογες απειλές, μεταξύ των οποίων προς τα νησιά της Μάγχης και προς την βιομηχανία μας αλιείας, και πρέπει να ανακαλέσουν αυτές τις απειλές διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε τους μηχανισμούς της συμφωνίας εμπορίου που έχουμε συνάψει με την ΕΕ για να προβούμε σε ενέργειες» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας.

«Οι Γάλλοι έχουν συμπεριφερθεί άδικα και εκτός των όρων της εμπορικής συμφωνίας. Και αν κάποιος συμπεριφέρεται άδικα σε μια συμφωνία εμπορίου έχεις δικαίωμα να κινηθείς εναντίον του νομικά και να επιδιώξεις την λήψη κάποιων ανταποδοτικών μέτρων. Και αυτό θα πράξουμε αν δεν υποχωρήσουν οι Γάλλοι».

Ερωτηθείσα για το χρονικό περιθώριο που τίθεται στη Γαλλία για να υποχωρήσει η Τρας απάντησε: «Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ