ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Είμαι Μακεδόνας και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει

Ζάεφ: Είμαι Μακεδόνας και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Διαπραγματεύτηκα πάντα χωρίς να αμφισβητηθεί η εθνική μας ταυτότητα και η γλώσσα μας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτικό κανάλι της Βοζνίας Ερζεγοβίνης.

«Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ότι είμαι ‘’Μακεδόνας’’ που ζω σε αυτή την περιοχή» συμπλήρωσε αναφερόμενος στην χώρα του πάντα ως Μακεδονία, στον εαυτό του ως Μακεδόνα και στην μακεδονική γλώσσα.

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στη χώρα «για την οποία οι πρόγονοί μας πολέμησαν, και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό» ενώ μίλησε ανοιχτά για την στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ για να επιτευχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι αποτέλεσμα της επιμονής των ηγεσιών της Ελλάδας και της πΓΔΜ. Απαντώντας για τις αντιδράσεις της Ρωσίας υποστήριξε πως η Μόσχα δεν θέλει να δει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. «Κατανοούμε τη στάση της αλλά πάνω από το 80% των “Μακεδόνων” πολιτών θέλουν η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό» τόνισε.

«Αποφασίσαμε εγώ και ο πρωθυπουργός Τσίπρας -όπως και οι ΥΠΕΞ Ντιμιτρόβ και Κοτζιάς, των οποίων η συνεισφορά ήταν τεράστια- να λύσουμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος και την καριέρα μας, Έπρεπε να είμαστε δημιουργικοί, να μην παίζουμε με τις λέξεις ώστε να μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ και προσέθεσε: «Λύσαμε το πρόβλημα με ένα ορθολογικό τρόπο. Εδώ είχαμε να κάνουμε με την ονομασία μιας χώρας, την ταυτότητα και αυτά είναι πολύ ευαίσθητα θέματα. Στο άρθρο 7 της Συμφωνίας ορίζεται με σαφήνεια τι είναι οι Έλληνες Μακεδόνες, τι είναι οι δικοί μας Μακεδόνες. Τι είναι η ελληνική Μακεδονία, ποια είναι η δική μας Μακεδονία, με την ιδιαίτερη παράδοση, τον πολιτισμό, την γλώσσα και τι είναι αυτό που ανήκει στην Ελλάδα».

Για το θέμα της ταυτότητας ανέφερε: «Έχει καθοριστεί από τη Συμφωνία. Αναγνωρίστηκε μακεδονική γλώσσα που είναι βασικό στοιχείο προσδιορισμού, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό. Εμείς είμαστε Μακεδόνες, που ζουν στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με την δική μας παράδοση τον δικό μας πολιτισμό. Το θέμα ταυτότητας έχει καθοριστεί. Όπως το ίδιο υπάρχει και Έλληνας Μακεδόνας από την ελληνική Μακεδονία. Έγινε μια σαφής οριοθέτηση».

Αναγνώρισε ως μόνο εκκρεμές πρόβλημα αυτό της σχισματικής εκκλησίας, ενώ απέδωσε τις αντιδράσεις σε Αθήνα και Σκόπια σε πολιτικούς λόγους της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός του πΓΔΜ εκτιμά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση πολλών ανοιχτών ζητημάτων στα Βαλκάνια εντοπίζοντας ως βασικότερα προβλήματα αυτά του Κοσόβου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στη επισήμανση του δημοσιογράφου ότι από τον πρώην Πρόεδρο της Κροατίας Στέπαν Μέσιτς η συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίστηκε «η σημαντικότερη συμφωνία που υπεγράφη στην Ευρώπη μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο» ο Ζόραν Ζάεφ συμφώνησε, υπογραμμίζοντας πως «όσον αφορά τη δομή και την ουσία ήταν η σημαντικότερη συμφωνία διότι κάνει σαφή διαχωρισμό στην ταυτότητα των δύο λαών και των κρατών και διασφαλίζει την ειρήνη».

Τέλος εκτίμησε πως δεν θα κερδίσουν με τον Αλέξη Τσίπρα το Νόμπελ Ειρήνης.