FOCUS

Η μεγάλη ήττα της Αλ Κάιντα για την οποία δεν μιλάει κανείς

Η μεγάλη ήττα της Αλ Κάιντα για την οποία δεν μιλάει κανείς
REUTERS/Stringer

Κάτι πολύ σημαντικό και θετικό συνέβη στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες μέρες στο μέτωπο της διεθνούς τρομοκρατίας, το οποίο όμως έλαβε μικρή δημοσιότητα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέφεραν ένα καίριο πλήγμα στην φονικότερη εκδοχή της τρομοκρατικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα, το παρακλάδι της δηλαδή στην αραβική χερσόνησο που είναι και η βασικότερη εξτρεμιστική ισλαμιστική ομάδα που δραστηριοποιείται στην Υεμένη.

Οι μαχητές που είναι πιστοί στην Αλ Κάιντα των αραβικών εδαφών (AQAP) θεωρούνται οι σημαντικότεροι αντίπαλοι των ΗΠΑ, σημαντικότεροι ακόμα και από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Και αυτό διότι προσπαθούν να τοποθετήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αεροσκάφη διεθνών αεροπορικών εταιριών, αλλά και να επιτεθούν στοχευμένα κατά στόχων που εκπροσωπούν ευρύτερα τα συμφέροντα της Δύσης.

Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ επιχειρούν με drones να στοχοποιήσουν και να εξουδετερώσουν μέλη και ηγέτες της αλ Κάιντα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μέχρι πρότινος δίχως ιδιαίτερη επιτυχία.

Η τρομοκρατική ομάδα βρήκε πρόσφορο έδαφος προώθησης από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στο έδαφος της Υεμένης από τον περασμένο χρόνο.

Στο βασικό μέτωπο του πολέμου στη χώρα, η στρατιωτική συμμαχία εννέα αραβικών κρατών του Κόλπου, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβαρδίζει τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Σιίτες αντάρτες Χούτι, που προερχόμενοι από τον βορρά της χώρας, κατέλαβαν διά της βίας κυβερνητικά κτίρια και εξώθησαν την κυβέρνηση σε παραίτηση.

Η AQAP ωστόσο εκμεταλλεύτηκε την αναταραχή αναλαμβάνοντας τον έλεγχο περιοχών στα ανατολικά της χώρας, ενώ συγκρότησε ακόμα και κυβέρνηση σε διάφορες περιοχές παρέχοντας στοιχειώδεις διοικητικές υπηρεσίες.

Τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα για τους μαχητές της Αλ Κάιντα το 2012 και το 2013, πριν δηλαδή ξεσπάσει ο εμφύλιος. Και αυτό γιατί μέσω στοχευμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης τότε της Υεμένης και με την υποστήριξη της αμερικανικής αντιτρομοκρατίας, δεκάδες ηγέτες της AQAP είχε τεθεί εκτός μάχης.

Επί μήνες, ωστόσο, μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου η διεθνής συμμαχία επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη μάχη κατά των ανταρτών Χουτί. Μόνο κατά το τελευταίο πεντάμηνο σιωπηλά έστρεψε την προσοχή της στην αυξανόμενη απειλή της AQAP, η οποία και είχε ως τελικό αποτέλεσμα τη μεγάλη επιχείρηση στα τέλη Απριλίου εναντίον της στην πόλη Μουκάλα.

Πιο συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο 23 - 24 Απριλίου, ο στρατός των Εμιράτων υποστηριζόμενος από τον αντίστοιχο της Υεμένης αλλά και τοπικές φυλές της χώρας, κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη αλλά και τη γύρω περιοχή.

Αλλά και η ίδια η Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο παραδέχθηκε ότι υποχώρησε από το λιμάνι της νότιας ακτής της Υεμένης υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το έκανε για να το σώσει από την καταστροφή ενώ γνωστοποίησε τον θάνατο μαχητών της.

"Οπισθοχωρήσαμε μόνο για να αποτρέψουμε να φέρει ο εχθρός τη μάχη στα σπίτια σας, τις αγορές, τους δρόμους και τα τεμένη", ανέφερε η οργάνωση σε μια σπάνια ανακοίνωσή της στο Twitter.

Η Μουκάλα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης αλλά και το δεύτερο μεγαλύτερό της λιμάνι, από το οποίο οι μαχητές της Αλ Κάιντα κέρδιζαν προς όφελος της τρομοκρατικής οργάνωσης έσοδα από φόρους σε εκφορτώσεις προϊόντων από πλοία.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, προοριζόταν ως το κέντρο του Ισλαμικού Εμιράτου στην Υεμένη και η απώλειά του εκτιμάται ότι αποτέλεσε ένα τεράστιο πλήγμα στα στρατηγικά σχέδια των επινοητών τους καθώς σε αντιστοιχία είναι σαν να έχανε το Ισλαμικό Κράτος τη Ράκα ή τη Μοσούλη.

Όπως γράφει το Politico η στρατιωτική επιχείρηση ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και εκτελεσμένη, ενώ περιελάμβανε συντονισμένες επιθέσεις από αέρος, θάλασσα και έδαφος. Ενώ μάλιστα αναμενόταν να διαρκέσει εβδομάδες, τελικά διήρκεσε μόλις λίγες μέρες.

Πλέον, η συμμαχία εστιάζει σε επιχειρήσεις που θα διασφαλίσουν ότι η AQAP δεν θα μπορέσει να επιστρέψει, με θέσπιση αποτελεσματικής κυβερνησιμότητας στην περιοχή.

Όπως μάλιστα εκτιμά ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA, Μάικλ Μόρελ η διαχείριση της κατάστασης από τη διεθνή συμμαχία αποτελεί υπόδειγμα αποτελεσματικής αντιμετώπισης τρομοκρατικής ομάδας που κατέχει εδάφη.

Γράφει μάλιστα ότι αποτελεί το είδος της δράσης που θα πρέπει και οι ΗΠΑ να στηρίξουν, τόσο με απτή βοήθεια όσο και με δημόσιες ανακοινώσεις.

Αλλά συμπληρώνει είναι και η πρόσεγγιση που πρέπει να προκριθεί ενάντια σε τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος: κυρίως κερδίζοντας την στήριξη τοπικών φυλών και εκπαιδεύοντας τοπικές Σουνιτικές δυνάμεις να στρέψουν τη μάχη τους εναντίον του πραγματικού τους εχθρού.

Το "στοίχημα" πάντως των επόμενων εβδομάδων είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της μάχης αυτής, καθώς τεκμαίρεται ότι η επικίνδυνη ομάδα της Αλ Κάιντα δεν θα παραδώσει τα όπλα.

Ήδη ανώτατος αξιωματούχος διεθνούς ναυτικής δύναμης εκτίμησε μιλώντας στο Reuters ότι το παρακλάδι αυτό παραμένει ισχυρό αλλά και μια διαρκής απειλή σε εμπορικά πλοία σε κρίσιμα θαλάσσια περάσματα στην ευρύτερη περιοχή.