ΕΛΛΑΔΑ

Σημείο καμπής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Σημείο καμπής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2022 ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σχεδόν 16 μήνες μετά την τελευταία τους συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξαναπιάνουν το νήμα του διαλόγου, αυτή τη φορά στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, μέσα σε πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το αφήγημα του Έλληνα πρωθυπουργού -στο πλαίσιο του καλύτερου κλίματος που ήδη υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες- είναι η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα, καθώς και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων, με νωπή λαϊκή εντολή.

Τα δύο αυτά γεγονότα συμβάλλουν στις συνθήκες διαμόρφωσης των καλών σχέσεων και ανοίγουν νέο παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

Η Αθήνα πάντως δεν παραβλέπει πως η Άγκυρα έχει σταθερά την ίδια ατζέντα, η οποία έχει δυναμιτίσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Και για αυτό το λόγο η ελληνική πλευρά διαμηνύει σταθερά στην Άγκυρα, ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία: αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού για το πώς η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ευελπιστώντας να γίνει ένα ακόμη βήμα προόδου στις σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς να εξαιρεί τις κόκκινες γραμμές που παραμένουν ενεργές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά υπέρ του διαλόγου.

«Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνομιλούμε με την γείτονα χώρα, από εκεί και πέρα είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα υποχώρησης».

Παρέμβαση Μπάϊντεν

Παράλληλα, η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, θεωρείται για αρκετούς πίεση προς τον Ερντογάν. Λίγες ώρες πριν προσγειωθεί στη Λιθουανία, ο Πρόεδρος Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNNi αποκάλυψε τη στρατηγική του για Ελλάδα και Τουρκία.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως «η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Άρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO όσον αφορά την στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας ώστε να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί στην Συμμαχία» .

Επαφές στο ΝΑΤΟ με τους Τούρκους ομολόγους τους θα έχει τόσο ο υπουργός εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης με τον ομόλογο του Χ. Φιντάν όσο και ο Υπ. άμυνας Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ.

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί μάλιστα και με τον Αμερικανό Υπ. Εξωτερικών όπου αναμένεται να συζητηθεί και η προμήθεια των F35.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ