Πρώτη αντίδραση Καϊλή: Περιμένω με ανυπομονησία το βραχιολάκι – Θέλω να είμαι σπίτι με την κόρη μου
«Περιμένω με ανυπομονησία να βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι για να βγω από τη φυλακή»: αυτό το σχόλιο έκανε η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, Εύα Καϊλή, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica μερικές μόλις ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι θα αποφυλακιστεί.
«Την πρώτη μέρα θέλω απλώς να είμαι στο σπίτι με την κόρη μου. Όλη την ημέρα μαζί της. Από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα την βλέπω μόνο δύο φορές το μήνα. Θα παραμείνω στις Βρυξέλλες, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την αθωότητά μου» είπε επίσης η Εύα Καϊλή.
Εκτός φυλακής μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα το αργότερο
Την Μεγάλη Τετάρτη έγινε γνωστό πως η ευρωβουλευτής αναμένεται να αποφυλακιστεί με ηλεκτρονικό βραχιολάκι μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες στις φυλακές του Χάρεν στις Βρυξέλλες.
Η αποφυλάκισή της θα λάβει χώρα ενδεχομένως σήμερα ή αύριο, -το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα. Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον δικαστή το πρωί της Πέμπτης.
Η Καϊλή θα υποβάλλεται σε τακτικές ακροάσεις είτε για παράταση είτε για ανάκληση της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Σημειώνεται ότι η Καϊλή έχει επιμείνει στην αθωότητά της σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο δικηγόρος της Καϊλή Σβεν Μαρί, έκανε λόγο για «μια λογική απόφαση που περιμέναμε πολύ καιρό».
Σε συνέντευξή του στο Euronews την Μ. Τρίτη, πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο Μαρί ισχυρίστηκε ότι οι ανακριτές δεν είχαν βρει κανένα νέο στοιχείο για να υποστηρίξουν την υπόθεση εναντίον της Καϊλή και επιτέθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα επειδή την κράτησε πίσω από τα κάγκελα ως «τρόπαιο».
«Η κυρία Καϊλή σηκώνεται ως σύμβολο για να πει: ‘Ακόμα κι αν κατέχεις υψηλά αξιώματα, θα παραμείνεις στη φυλακή’. Και αυτό γίνεται ειδικά για να πει στους άλλους νομοθέτες: ‘Μην διαπράττετε διαφθορά γιατί θα πηγαίνετε φυλακή για πολύ καιρό’», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δικηγόρος της κ. Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε τα εξής: «Η Εύα Καϊλή βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια, δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητά της μέχρι τέλους».
Περιγράφοντας την στιγμή που η Εύα Καϊλή έμαθε ότι θα αποφυλακιστεί, είπε:
«Από χτες το βράδυ, όταν της το ανακοινώσαμε, μίλησα μαζί της 4 – 5 φορές μέχρι να το συνειδητοποιήσει. Είναι η πρώτη φορά που την άκουσα χαρούμενη, είναι η πρώτη φορά που χαμογέλασε και μου είπε “μου λες αλήθεια Μιχάλη; Θα δω το παιδί μου;”. Αυτή ήταν η αντίδρασή της, βαθιά ανθρώπινη».
«Η αποφυλάκισή της ήταν γνωστή σε εμάς από χθες το απόγευμα, όταν επικοινώνησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας των Βρυξελλών και μας ενημέρωσε ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ, αποφασίστηκε να αποφυλακιστεί η κα Καϊλή. Δεσμευτήκαμε ότι μέχρι να έχουμε και τυπικά τη διαταγή του ανακριτή, να μη δημοσιοποιήσουμε τίποτα», είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Έλληνας δικηγόρος της ευρωβουλευτού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
«Για να μη γίνονται λάθη γιατί ακούγονται πολλά, αύριο δε θα γίνει το δικαστικό συμβούλιο για να επικυρώσει τη διάταξη του ανακριτή με την οποία αφήνεται ελεύθερη η κα Καϊλή. Τελείωσε το θέμα της ελευθερίας της τυπικά. Ουσιαστικά θα αφεθεί ελεύθερη όταν θα βρεθεί το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Το πιθανότερο μέχρι την Παρασκευή να έχει βρεθεί οπότε και θα αποφυλακιστεί. Το μακρύτερο χρονικό διάστημα είναι μέχρι τη Δευτέρα».
Αναφορές έκανε και για τη δικογραφία, για την οποία και είπε ότι αρκετά μεγάλη και υπάρχουν μέσα αρκετά συντριπτικά στοιχεία τα οποία και θα οδηγήσουν στην αθώωσή της. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο ότι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους σχετίζονται με τα χρήματα, που βρέθηκαν στο σπίτι της στο Βέλγιο.
Το σκεπτικό ττης απόφασης
Η Εύα Καϊλή θα τεθεί υπό περιορισμό στο σπίτι της με ηλεκτρονική επιτήρηση, παρότι οι δικαστές στο σκεπτικό της απόφασης για την απελευθέρωσή της, επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ισχύουν ακόμη.
Στο έγγραφο στο οποίο αποτυπώνεται το σκεπτικό της απόφασης αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή και το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το Mega, οι δικαστές αναφέρουν:
«Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι».
Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική».
Σύμφωνα με πληροφορίες η αποφυλάκιση της δεν έγινε νωρίτερα, γιατί δεν ομολόγησε όπως οι άλλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, ενώ σε ότι αφορά τις καταθέσεις του συντρόφου της Φραντζέσκο Τζόρτζι, δεν φαίνεται πως επηρέασαν την απόφαση για την αποφυλάκισή της.
H κα Καϊλή θα μείνει με το παιδί της στο σπίτι της όχι όμως και με τον σύντροφό της, γεγονός που ήταν και δική της επιθυμία.
Πού βρίσκονται οι έρευνες για το Qatar Gate
Τόσο ο Τζόρτζι, όσο και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος ως επικεφαλής του δικτύου δωροδοκίας, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τους Βέλγους ανακριτές, έχουν αφεθεί ελεύθεροι με ηλεκτρονική παρακολούθηση.
Η απελευθέρωση της Καϊλή, σύμφωνα με το Politico, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιοι μπορεί να βρίσκονταν υπό την επιρροή ξένων κυβερνήσεων ενώ εργάζονταν στο Κοινοβούλιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία κινείται προς μια δίκη σύντομα, δήλωσε ο Christian De Valkeneer, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.
«Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο De Valkeneer, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση θεωρείται «επέκταση του εντάλματος σύλληψης, με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή».
Παρόλα αυτά, οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν στη φυλακή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πού βρίσκεται η έρευνα.
Επί μήνες, τα δίχτυα των εισαγγελέων μόνο διευρύνονταν, καθώς η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη νομοθέτες της ΕΕ, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα και τον Ιταλό Αντρέα Κοτσολίνο, καθώς και μια λογίστρια στην Ιταλία, τη Μόνικα Μπελίνι.
Ωστόσο οι έρευνες έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς άλλες συλλήψεις και με τη σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Κοτσολίνο και ο Μπελίνι βρίσκονται επίσης και οι δύο ακόμη στην Ιταλία, όπου οι τοπικοί δικαστές ζητούν από το Βέλγιο περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσουν σχετικά με το αίτημα έκδοσης.