Φωτιά στον Έβρο: Περίπου 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά
Ανανεώθηκε:
Σκληρή μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο και να σωθεί το δάσος της Δαδιάς δίνουν οι πυροσβέστες, αλλά οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, περίπου 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά.
«Εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες» τόνισε μιλώντας στον Σκαι, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης.
Το μοναδικής ομορφιάς και σπουδαιότητας δάσος της Δαδιάς αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αγώνας δρόμου για να ανοίξουν νέες αντιπυρικές ζώνες
Αυτή την ώρα, γίνεται αγώνας δρόμου για να ανοίξουν νέες αντιπυρικές ζώνες στα δυτικά και νοτιοδυτικά όπου υπάρχουν ενεργά μέτωπα.
Ο πυκνός καπνός αλλά και το θερμικό φορτίο δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο πυρόσβεσης, καθώς εμποδίζουν τις ρίξεις από τα αεροσκάφη.
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη
Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσίων, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και το Δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.
Έγινε μια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.
Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη.
Το βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά.
Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Από άνεμο υπάρχει άπνοια προς ώρας, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής αναστροφής και έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson.
Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη. Στη Λέσβο η πυρκαγιά έκανε μια αναζωπύρωση νότια προς Βατερα αλλά την έχουν προλάβει οι Πυροσβεστικές δυνάμεις. Η προσπάθεια εστιάζεται στο δυτικό μέτωπο, που είναι ενεργό και έχει γίνει ζώνη προς Βρίσα.
Επιχειρούν 3 τράκτορες, 2 CL415 και ένα Mi8. Στην Κορώνη, όπου η κατάσταση είναι καλή, επιχειρούν και κάνουν διαβροχή ένα Erickson, ένα ζMi8, 2 VL215 και δύο τράκτορες.
Στον Έβρο και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τη βουλευτή του νόμου Έβρου Νατάσα Γκαρά μεταβαίνει επίσης στη Δαδιά, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Κυριακής.