ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για την άνοδο των κρουσμάτων - Ποιοι θα κάνουν την 4η δόση εμβολίου

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για την άνοδο των κρουσμάτων - Ποιοι θα κάνουν την 4η δόση εμβολίου
Σε επιφυλακή έχει θέσει το επιστημονικό προσωπικό της χώρας η αυξητική πορεία των κρουσμάτων εν μέσω θέρους AP Photo / Jean-Francois Badias

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η αυξητική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού που αρχίζει να παίρνει τα χαρακτηριστικά ενός νέου πανδημικού κύματος -το έκτο κατά σειρά- εν μέσω θέρους, κάτι που οδηγεί τις επιδημιολογικές Αρχές στην απόφαση για τη χορήγηση 4ης αναμνηστικής δόσης εμβολίου.

Την ίδια ώρα, ο φόβος των επαναλοιμώξεων, η long covid αλλά και οι παραλλαγές Ο4 και Ο5 που φαίνεται να ξεφεύγουν από τα εμβόλια και από προηγούμενη μόλυνση, έχουν θέσει σε συναγερμό το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Η καμπύλη καταγραφής της πορείας της πανδήμιας άρχισε να παίρνει την ανιούσα από την περασμένη Τρίτη όταν τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 12.537. Αύξηση του ιικού φορτίου διαφαίνεται και στις τελευταίες μετρήσεις στα αστικά λύματα έως 237%, αλλά και στον δείκτη θετικότητας σε αρκετές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα νησιά, κάτι που συνδέεται με την αύξηση των τουριστικών ροών.

Ήδη τρία τουλάχιστον νησιά Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα έχουν βρεθεί στο «κόκκινο» με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων εμφανίζεται kai σε πολλές ακόμα περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Κορωνοϊός: 6.401 κρούσματα στην Αττική, 794 στη Θεσσαλονίκη - Στο «κόκκινο» 3 νησιά

Με βάση την εικόνα αυτή, ήδη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης, εισηγήθηκε να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 30 ετών με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση

Η πλατφόρμα για την 4η δόση, θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιουνίου έτσι ώστε όσοι το επιθυμούν να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η σύσταση για εμβολιασμό με τέταρτη δόση παραμένει ισχυρή μόνο για όσους είναι άνω των 60 ετών όπως ήταν μέχρι τώρα.

Η 4η δόση (β' αναμνηστική) θα πρέπει να γίνεται -το νωρίτερο- τέσσερις (4) μήνες μετά την 3η δόση (α' αναμνηστική δόση).

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60. Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτέρα 27-06-22».

Γκάγκα: Δεν συστήνεται εμβολιασμός στους κάτω των 60 που δεν έχουν προβλήματα

Αναφερόμενη στην απόφαση για την 4η δόση εμβολίου, η Μίνα Γκάγκα με δηλώσεις της στο Mega, επεσήμανε πως δεν συνιστάται για τον υπόλοιπο πληθυσμό - κάτω των 60.

«Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60 που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν», είπε η κα Γκάγκα.

Η ίδια, ως γιατρός, δε θα συνέστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός και αν ένιωθε φοβισμένος.

Σχετικά με τη μάσκα, υπάρχει η σύσταση για την χρήση της όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ενώ αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων, που στη χώρα έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα, δεν υπάρχει ανησυχία.

«Δεν είναι κάτι που είναι πολύ μεταδοτικό, δεν έχουμε πολλά κρούσματα στην κοινότητα αλλά έχουμε το νου μας και προσέχουμε τις επαφές μας».

Οι παραλλαγές Ο4 και Ο5 ξεφεύγουν από τα εμβόλια και προηγούμενη μόλυνση

Οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού φαίνεται πως «διαφεύγουν» από τα αντισώματα που αναπτύσσονται τόσο σε αυτούς που είχαν και στο παρελθόν μολυνθεί από τον ιό όσο και στους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από ερευνητές του Beth Israel Deaconess Medical Center, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 εξακολουθεί να αναμένεται ότι παρέχει ουσιαστική προστασία από σοβαρές ασθένειες και οι κατασκευαστές εμβολίων εργάζονται πάνω σε ενημερωμένα εμβόλια που ενδέχεται να προκαλέσουν μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση έναντι των παραλλαγών.

Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που προκαλεί μια προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμοί είναι αρκετές φορές χαμηλότερα έναντι των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 σε σύγκριση με τον αρχικό κορωνοϊό, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine την Τετάρτη.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι παραλλαγές Ο4 και Ο5 ξεφεύγουν από τα εμβόλια και προηγούμενη μόλυνση

Παγώνη: Η παραλλαγή 4 της Όμικρον είναι πιο μεταδοτική με πιο βαριά συμπτώματα

Στην αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας και τις παραλλαγές της Όμικρον αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Η κυρία Παγώνη χαρακτηρίζει αναμενόμενη και λογική την έξαρση κρουσμάτων και εξήγησε ότι οι εξάρσεις και οι υφέσεις θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες και πως αυτό που έχει σημασία είναι πως θα κινηθούν οι δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Στη συνέχεια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι τις τελευταίες ημέρες, εντοπίζονται οι παραλλαγές 4 και 5 του κορωνοϊού στην Αττική αλλά και σε πολλές πόλεις της Κρήτης.

Η παραλλαγή 4 είναι πιο μεταδοτική και ενδέχεται να έχει πιο βαριά συμπτώματα, καθώς ασθενείς στους οποίους χορηγείται αντιική αγωγή και επιστρέφουν στα σπίτια τους, κάνουν πυρετούς ακόμα και 39 με 40 με αποτέλεσμα να φοβούνται και αμέσως να επικοινωνούν με τους γιατρούς τους.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εκτίμησε ότι «βγάλαμε νωρίς τις μάσκες» και πως θα έπρεπε να έχουν διατηρηθεί υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους έως τις 10 Ιουλίου.

Κάλεσε τους πολίτες να φορούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός. Πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχει εμπειρία δύο ετών πλέον και πως η μάσκα προστάτευσε το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από την γρίπη.

Βατόπουλος στο CNN Greece: Πρώιμο θερινό «κύμα» Covid-19

Μιλώντας στο CNN Greece o καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος προειδοποίησε για πρώιμο θερινό «κύμα» προ των πυλών και το οποίο θα μας ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αυξομειώσεις, παρά τη γενική ανοσία που υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

«Ο κορωνοϊός διαρκώς μεταλλάσσεται και ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσα κύματα θα ακολουθήσουν. Συνεπώς, έτσι θα είναι η ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Όπως έχουμε κάθε χρόνο τη γρίπη, θα έχουμε και τον κορωνοϊό. Προς το παρόν, οι νέες παραλλαγές που επικρατούν ναι μεν είναι περισσότερο μεταδοτικές, ωστόσο παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα.

Βέβαια, παίζει ρόλο και το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει. Δεν γνωρίζουμε εάν αργότερα έρθει μία πιο παθογόνος μεταλλαγή του ιού», προσθέτει ο ίδιος.

Βατόπουλος: Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει – Πρέπει να μπουν μόνιμα μέτρα από την πολιτεία

Σαρηγιάννης στο CNN Greece: Υπερ-χαλάρωση και τουριστικές ροές ενισχύουν τη διασπορά

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο CNN Greece, τόνισε πως θεωρεί λάθος την υπερ-χαλάρωση των μέτρων και προτείνει την επιστροφή της μάσκας και την αύξηση των τεστ covid.

«Οι τουριστικές ροές και ιδιαίτερα από χώρες όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός μολύνσεων, αποτελεί μια άγνωστη παράμετρο για την διασπορά του ιού» ανέφερε ο καθηγητής και προσέθεσε ότι ήδη υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ελληνικά νησιά. Ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει αυξημένους ελέγχους από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, που στα προηγούμενα κύματα είχαν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάσχεση της πανδημίας.

«Ρίξαμε όλες τις άμυνές μας επί τόπου. Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί στα αεροπλάνα, στα ΚΤΕΛ και στις ακτοπλοϊκές γραμμές, όπου πλέον δεν υπάρχει μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις. Αυτό είναι αντιεπιστημονικό, δεν καταλαβαίνω πώς η Επιτροπή το δέχθηκε», μας λέει.

Σαρηγιάννης στο CNN Greece: Υπερ-χαλάρωση και τουριστικές ροές ενισχύουν τη διασπορά του κορωνοϊού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ