Εμβολιασμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση κατά της Covid-19
Ανανεώθηκε:
Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση (αναμνηστική) εμβολιασμού όλων των πολιτών που είναι άνω των 18 ετών και έχει περάσει 6μηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, καθώς και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson και έχει περάσει χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών.
Η τρίτη δόση εμβολίου για πολίτες που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna θα γίνεται με το mRNA εμβόλιο της Pfizer και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή το εμβόλιο της Pfizer.
Τις επόμενες ημέρες η επαναληπτική δόση θα μπορεί να γίνεται και με το mRNA εμβόλιο της Moderna.
Οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση άρχισαν ήδη να λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.
Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα εμβολιασμού την τρέχουσα
περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού.
- Οι πολίτες συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.
- Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά.
- Οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις.
- Στη συνέχεια, προγραμματίζουν το επαναληπτικό ραντεβού (επιλέγουν το εμβολιαστικό κέντρο, την ημερομηνία και την ώρα του εμβολιασμού).
- Τέλος, αποθηκεύουν/εκτυπώνουν τα στοιχεία του ραντεβού και του QR code.
400.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 411.424 πολίτες με την τρίτη δόση κατά της Covid, καθώς η χορήγησή της ξεκίνησε μέσα Σεπτεμβρίου σε ομάδες όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και ακολούθησαν άτομα που διαβιούν σε δομές, άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και οι υγειονομικοί.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση.
Η αναγκαιότητα, της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χυμικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού. Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις.
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 12.824.577 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 6.399.728 και με την δεύτερη δόση.
Σημαντική αύξηση παρατηρείται στον προγραμματισμό για εμβολιασμού με την πρώτη δόση τις τελευταίες μέρες και μάλιστα διπλασιάστηκε σε μόλις δύο μέρες.
Συγκεκριμένα, στις 2 Νοεμβρίου ο αριθμός των πρώτων ραντεβού που κλείστηκαν άγγιξε τις 19.000 ενώ διαδοχικά τις επόμενες ημέρες ο αριθμός εκτοξεύτηκε πάνω από τις 25.000 με τη χθεσινή ημέρα να καταγράφει σημαντική αύξηση φτάνοντας τον αριθμό των 29.872 πρώτων ραντεβού.
Εκκλήσεις για τον εμβολιασμό εγκύων και ηλικιωμένων
Στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας εμβολιασμού, βρίσκονται οι έγκυες αλλά και οι ηλικιωμένοι, καθώς κατά κοινή παραδοχή, αποτελούν τις δύο κατηγορίες πολιτών που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά από κορωνοϊό.
Ειδικότερα, μετά την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Θάνου πλεύρη για την εξέταση καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες γυναικολόγοι, αποτρέπουν τις έγκυες από το να εμβολιαστούν, έκκληση για τον εμβολιασμό τους απηύθυναν κατά την ενημέρωση της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου, και οι κυρίες Μίνα Γκάγκα και Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Έχουμε διασωληνωμένες εγκύους και θανάτους εγκύων. Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν για την ασφάλεια τους», σημείωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, απευθύνοντας έκκληση, προτρέποντάς τες σε εμβολιασμό έστω μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης τους.
«Οι περισσότεροι θάνατοι είναι ανθρώπων μεγάλης ηλικίας», σημείωσε επίσης η κ. Γκάγκα, προτρέποντας σε εμβολιασμό.
Με τη σειρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλής και απαραίτητος, ενώ το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους, επισημαίνοντας ότι περίπου ένας στους τρεις άνω των 70 ετών μη εμβολιασμένους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αν προσβληθεί από τη νόσο.
Εάν έχει ένα υποκείμενο νόσημα, αυτή η πιθανότητα φθάνει στο «τραγικό» 50% και από αυτούς τουλάχιστον ένας στους επτά θα καταλήξει, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.
«Ο εμβολιασμός μειώνει αυτές τις πιθανότητες 10 με 20 φορές. Αντί να καταλήξουν 50 στους 100 στο νοσοκομείο θα καταλήξουν δύο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης κάνοντας έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν την «λογική και ασφαλή επιλογή. Να εμβολιαστούν».
Παρέμβαση Πλεύρη μετά τις καταγγελίες κατά γιατρών που αποτρέπουν εγκύους να εμβολιαστούν
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι γυναικολόγοι αποτρέπουν εγκύους από το να εμβολιαστούν κατά της Covid 19.
Στις καταγγελίες αυτές προχώρησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, μετά το περιστατικό διασωλήνωσης εγκύου νοσηλεύτριας στη Λάρισα, η οποία ήταν ανεμβολίαστη. Η νοσηλεύτρια δεν βρισκόταν σε αναστολή, αλλά ήταν σε άδεια κύησης.
Η εκτίμηση του κ. Γιαννάκου είναι ότι τη νοσηλεύτρια είχε συμβουλεύσει να μην εμβολιαστεί, ο γυναικολόγος της.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις υγειονομικών που εγκυμονούν, θηλάζουν ή προγραμματίζουν να τεκνοποιήσουν και οι γιατροί τους τις «φρενάρουν» από το να εμβολιαστούν.
Τις καταγγελίες αυτές ζητεί ο υπουργός Υγείας, να διερευνήσει ο ΠΙΣ και «να κρίνει εάν τέτοιας φύσεως ιατρικές συμβουλές αντιστρατεύονται τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών». Αναλόγως με τα αποτελέσματα της έρευνας, δεν αποκλείονται και πειθαρχικές ποινές από τους τοπικούς συλλόγους. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προχωρήσει σε πειθαρχική ποινή προς γιατρό που διοργάνωνε αντιεμβολιαστικές διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι.
Σάλος μετά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ
Με αφορμή τη διασωλήνωση νοσηλεύτριας εγκύου στη Λάρισα που δεν έχει εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος είπε ότι η Ομοσπονδία γνωρίζει υποθέσεις με γιατρούς που «κρατάνε» συναδέλφους τους από το να εμβολιαστούν.
Διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, νοσηλεύεται μια έγκυος γυναίκα 41 ετών, η οποία είναι νοσηλεύτρια του αναισθησιολογικού τμήματος στο ίδιο νοσοκομείο.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γιαννάκος κατήγγειλε ότι γιατροί συνιστούν σε εγκύους, θηλάζουσες αλλά και γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν να μην εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.
«Η περίπτωση στη Λάρισα πιστεύω -δεν είμαι σίγουρος, ότι είναι μια τέτοια περίπτωση που ο γιατρός της την φρέναρε να εμβολιαστεί. Η συνάδελφος δεν ήταν στη δουλειά, ήταν σε νόμιμη άδεια κύησης, δεν ήταν αναστολή, αλλά όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συναδέλφων που φοβούνται να εμβολιαστούν γιατί οι γιατροί τους “φρενάρουν” σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γιατρός που προτείνει να μείνει ανεμβολίαστη έγκυος», σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρίας.
Πρόσθεσε ότι από τα επιστημονικά δεδομένα προκύπτει ότι η εγκυμοσύνη είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και μάλιστα για το θέμα έχει πάρει θέση με σχετικές οδηγίες η επιστημονική κοινότητα.
Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι έγινε ειδική έρευνα σε άνδρες για να διαπιστωθεί εάν επηρεάζεται η γονιμότητα από τα εμβόλια και προέκυψε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δεδομένο.