ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Nέα μέτρα από το Σάββατο στη μισή χώρα - Πώς θα εφαρμοστούν

Κορωνοϊός: Nέα μέτρα από το Σάββατο στη μισή χώρα - Πώς θα εφαρμοστούν
ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Με την εξάπλωση του κορωνοϊού να σημειώνεται με γεωμετρική προόδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε «κόκκινο» και «πορτοκαλί» επίπεδο κινδύνου.

Πρόκειται για μέτρα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «τελευταίας ευκαιρίας», καθώς από τα στοιχεία για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας αναδεικνύονται καθημερινά νέα ρεκόρ και πλέον εκφράζονται ανοιχτά φόβοι για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, κάτι που θα φέρει το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας στα όριά του.

Τα δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την πανδημία του κορωνοϊού, μέσω του διαγγέλματός του προς τον ελληνικό λαό το απόγευμα της Πέμπτης αφορούν τις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές και αποτελούν: την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 έως τις 05:00. Τα νέα μέτρα τίθεται σε ισχύ από τα ξημερώματα (06:00) του Σαββάτου.

Σχετικά με την απαγόρευση μετακίνησης τις βραδινές ώρες, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν εργαζόμενους με πιστοποίηση εργοδοτών και με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την «Εργάνη» και μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας και πρόσθεσε : «Ουδείς άλλος, θα κυκλοφορεί από τις δωδεκάμισι μέχρι τις πέντε».

Σε «κόκκινο» επίπεδο 4 - αυξημένου κινδύνου βρίσκεται οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης. Σημειώνεται ότι στο επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας.

Σε «πορτοκαλί» επίπεδο 3 - αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης βρίσκονται συνολικά οι εξής 17 περιοχές:

  • Αττική
  • Θεσσαλονίκη
  • Βοιωτία
  • Λάρισα
  • Σέρρες
  • Αχαΐα
  • Ζάκυνθος
  • Ηράκλειο
  • Θήρα
  • Ιωάννινα
  • Καρδίτσα
  • Κέα-Κύθνος
  • Μυτιλήνη
  • Μύκονος
  • Πέλλα
  • Σάμος
  • Τρίκαλα

«Συναγερμός» για Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων, με προοπτική τη μείωση μέσα στο επόμενο επταήμερο της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού είναι το μεγάλο «στοίχημα» και για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τον πρύτανη του ΑΠΘ.

Ο υφυπουργός συνέστησε σε όλους να εφαρμόζουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους προς την επαρχία, ιδιαίτερα κατά το πενθήμερο που ακολουθεί και περιλαμβάνει χρονικά τον εορτασμό της Θεσσαλονίκης και την 28η Οκτωβρίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και για τη Θεσσαλονίκη και για τη Μακεδονία», αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία, ότι εάν τα μέτρα εφαρμοστούν, θα συγκρατηθεί η έξαρση των κρουσμάτων.

«Από αύριο το στοίχημα είναι ένα, να γίνει ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να παραμείνει η κατάσταση σταθερή, να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο υφυπουργός και συνέχισε: «Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε και στη Θεσσαλονίκη να σταματήσουμε την επέκταση, την μετάδοση του ιού και να εξασφαλίσουμε ότι, υπό οποιεσδήποτε, συνθήκες δε θα περάσει η Θεσσαλονίκη σε ένα επόμενο στάδιο, το οποίο είναι ολέθριο. Ένα lockdown είναι εξαιρετικό ολέθριο για τις οικογένειες, για τις επιχειρήσεις, για όλους εκείνους τους ανθρώπους που πασχίζουν καθημερινά να εξασφαλίσουν προς το ζην».

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στις ενδεχόμενες μετακινήσεις έξω από την πόλη, ενόψει του εορταστικού τριημέρου, που με την προσθήκη του Σαββατοκύριακου γίνεται πενθήμερο, συνιστώντας μεγάλη προσοχή και αυστηρή τήρηση των προβλεπομένων.

«Προσοχή, στις όποιες μετακινήσεις ,διότι το να μεταφερθεί το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή, είτε αφορά τις όμορες περιοχές, είτε οποιαδήποτε ταξίδια ,νομίζω θα είναι ολέθριο. 'Αρα, οπωσδήποτε μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις».

Σε ότι αφορά την κατάσταση στο νομό Σερρών ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι είναι υπό διερεύνηση η ιχνηλάτηση και οι επαφές των κρουσμάτων για να ξεκαθαρίσει η εικόνα έξαρσης στο νομό.

«Οι Σέρρες είναι on alert. Έχουμε τεράστιο θέμα στις Σέρρες, διότι η έξαρση είναι εξαιρετικά επιθετική».

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα

Συγκεκριμένα, τα 882 νέα κρούσματα, καταγράφηκαν ως εξής:

-290 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές

188 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 19 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου-

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 10 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Μυτιλήνης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνία, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας. Εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

65 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Ακόμη, 43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Σημειώνεται πως από τα 882 νέα κρούσματα, τα 99 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28216, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Τα 3728 (13.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11032 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 32 (35.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 15 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 549 θανάτους συνολικά στη χώρα. 205 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ