Agata Jakoncic: Η επένδυση στην υγεία φέρνει ευημερία, οικονομική και κοινωνική συνοχή
Τα δικά της εύσημα στην επιχειρησιακή διαχείριση της πανδημίας του COVID-19 της χώρας μας, δίνει η Agata Jakoncic, επικεφαλής της φαρμακευτικής MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, η οποία μάλιστα δηλώνει ότι στη διάρκεια της δύσκολης αυτής υγειονομικής κρίσης αισθάνθηκε ιδιαίτερα ασφαλής, καθώς ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός αντέδρασε πολύ σωστά και έγκαιρα.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί, η κ. Jakoncic μιλάει για την πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας και το πετυχημένο μοντέλο πρακτικής της Ελλάδας, για την υποδειγματική πειθαρχία και ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι Έλληνες, για τη δωρεά των 100.000 ευρώ προς το ελληνικό υγειονομικό σύστημα, για την επιτάχυνση της διαδικασίας ψηφιοποίησης από τις περισσότερες κυβερνήσεις, μία επανάσταση που αναμένεται να φέρει πολλές αλλαγές όχι μόνο σε εργασιακό επίπεδο, ενώ σε μία συναισθηματική έκρηξη, δηλώνει ότι όλο αυτό το διάστημα της έλλειψε η οικογένειά της στην Σλοβενία, ωστόσο είχε αρκετό χρόνο, να μάθει για τα ελληνικά έθιμα του Πάσχα.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της MSD, αναφέρεται και σε μία σειρά συνεργασιών που έχουν δρομολογηθεί από την μητέρα εταιρεία, μεταξύ των οποίων τη συνεργασία με τον διεθνή Οργανισμό IAVI, ένα Μη Κερδοσκοπικό Ερευνητικό Οργανισμό, με στόχο στην κλινική ανάπτυξη ενός πειραματικού εμβολίου κατά του SARS-CoV-2 (που βρίσκεται σε προ-κλινική φάση έρευνας).
Όσον αφορά δε στην καινοτομία, η οποία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την φιλοσοφία της εταιρίας διεθνώς, η συνομιλήτριά μας, επισημαίνει, ότι «Εμείς στην MSD πιστεύουμε ότι η καινοτομία στηρίζει τον πλούτο μιας χώρας, δηλαδή την υγεία των πολιτών της, και η καινοτομία μαζί με ένα δυνατό σύστημα υγείας συμβάλλουν στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την ευρύτερη ανάπτυξη μιας χώρας».
Η MSD τα δύο τελευταία χρόνια, διεξάγει στην Ελλάδα 22 κλινικές μελέτες, 4 μελέτες Φάσης Ι και 6 μελέτες Φάσης ΙΙ.
Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Jakoncic έχει ως εξής:
- Κυρία Jakoncic, είστε επικεφαλής μιας πολύ μεγάλης πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας και θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι σημαίνει για εσάς- τόσο προσωπικά, όσο και με την θεσμική σας ιδιότητα- η συγκεκριμένη σοβαρή υγειονομική κρίση της πανδημίας που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει- ευτυχώς μικρότερη κλίμακα- όλος ο πλανήτης και η χώρα μας. Πώς αντιμετωπίσατε την πρωτόγνωρη αυτή κρίση, με ποιο τρόπο συνεργαστήκατε με τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας (υπουργεία, φορείς όπως ΣΦΕΕ, ΕΟΔΥ, ΕΟΦ κλπ) και πώς συνεργαστήκατε με το προσωπικό σας, από απόσταση φαντάζομαι.
- Eίναι προφανές ότι η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μια πρωτοφανής κατάσταση που έζησε όλη η ανθρωπότητα και καμία χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει. Ακόμη και το πιο αυστηρό σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες που έφερε η πανδημία. Όλοι εμείς στην MSD, πρώτα από όλα αποδεχτήκαμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και έπρεπε να δείξουμε προσαρμοστικότητα, αντοχή και αισιοδοξία. Για μένα ήταν πολύ σημαντικό μέσα στον καταιγισμό των εξελίξεων να κρατήσω ξεκάθαρες τις προτεραιότητες μου. Να φροντίσω τους εργαζομένους της MSD και να κρατήσω ανοικτή επικοινωνία με όλους, να διασφαλίσω την επαρκή διάθεση των φαρμάκων μας και να φροντίσω την δική μου υγεία αλλά και της οικογένειάς μου.
Προσωπικό και επάρκεια φαρμάκων η προτεραιότητά μας
Δημιουργήσαμε μια ομάδα διαχείρισης της κρίσης και θέσαμε ως πρώτο στόχο την ασφάλεια και το ευ ζην των εργαζομένων μας. Αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο. Να κρατήσεις τους ανθρώπους σου ασφαλείς και να περάσεις ένα αίσθημα αισιοδοξίας, ότι όλα θα τα ξεπεράσουμε μαζί. Γι’ αυτό κρατήσαμε σταθερή εβδομαδιαία ενημερωτική επικοινωνία με όλους και παρείχαμε τον απαραίτητο επιπλέον εξοπλισμό για την τηλε-εργασία, για το προσωπικό μας που συνέχισε να εργάζεται κανονικά. Ευτυχώς το “work from home” αλλά και την ψηφιακή επικοινωνία τα είχαμε αγκαλιάσει ως εταιρία εδώ και αρκετά χρόνια και οι περισσότεροι από εμάς ήταν εξοικειωμένοι με τη χρήση τους. Εξάλλου, φροντίζουμε διαρκώς ώστε να διασφαλίσουμε τον σταθερό και ομαλό εφοδιασμό των ασθενών με τις απαραίτητες θεραπείες αλλά και εμβόλια. Όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε σταθερή επικοινωνία με τις αρχές και ανταποκρινόμαστε σε όλα τα αιτήματα μέσω ψηφιακής επικοινωνίας. Σεβόμενοι το έργο των επαγγελματιών υγείας, κρατήσαμε τις αποστάσεις και σταθήκαμε διακριτικά στο πλευρό τους, ευγνώμονες για όσα προσφέρουν στη χώρα. Νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε άμεσα και αποτελεσματικά τόσο στο ζήτημα διαχείρισης της κρίσης όσο και προσαρμοστικότητας στο lockdown αλλά και στην νέα κανονικότητα.
Η μεγάλη δωρεά της MSD Hellas προς το ΕΣΥ
Όπως ίσως έχετε διαβάσει, βλέποντας την κρίσιμη κατάσταση που πέρναγε η χώρα αλλά και με απόλυτη αίσθηση ευθύνης για την προστασία της υγείας του ελληνικού πληθυσμού και την ενίσχυση του συστήματος υγείας προχωρήσαμε σε δωρεά 100.000 ευρώ στο Υπουργείο Υγείας. Το ποσό της δωρεάς θα διατεθεί για την αγορά ειδών ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού πάσης φύσεως και μέσων ατομικής προστασίας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νόσου COVID-19. Η δωρεά αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εταιρικής υπευθυνότητας που υλοποιούμε στην Ελλάδα και πρεσβεύει ότι κάθε ζωή μετράει, με άλλα λόγια Life Matters.
- Η καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 σας βρήκε στην Ελλάδα. Τι διδαχθήκατε από την εμπειρία αυτή;
- Αναμφίβολα μου έλειψε η οικογένεια μου που μένει στην Σλοβενία και σίγουρα θα ήθελα πολύ να ήμουν μαζί τους. Όμως μου είναι πλήρως κατανοητό ότι ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD είναι απαραίτητο να στηρίζω τους ανθρώπους μου σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία και να μένω δίπλα στην ευρύτερη οικογένεια μου. Οι νέες τεχνολογίες ομολογουμένως βοήθησαν αρκετά για να αισθανθώ πιο κοντά τους και βέβαια ελπίζω να τους δω σύντομα από κοντά. Παράλληλα βρήκα την ευκαιρία να μάθω περισσότερα για τα ελληνικά έθιμα του Πάσχα και να έρθω πιο κοντά με την ομάδα μου. Νομίζω σε όλους εμάς που έχουμε στην ευθύνη μας τις ζωές πολλών ανθρώπων, με την στενή και την ευρεία έννοια του όρου, αναδύθηκε έντονα η ενσυναίσθηση ως βασικό στοιχείο της ηγεσίας και η ανάγκη να μιλήσουμε μέσα από την καρδιά μας και να έρθουμε πιο κοντά τους, ακόμη και μέσα από τηλεδιασκέψεις.
Σε προσωπικό επίπεδο, αυτό που αποκόμισα είναι ότι είμαστε περισσότερο ανθεκτικοί από όσο νομίζουμε, έχουμε δυνάμεις να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα και ότι η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό. Επιστρέψαμε σε βασικές αξίες, σμίξαμε με ανθρώπους και αναθεωρήσαμε τις προτεραιότητες και τις αξίες μας. Νιώσαμε ευγνωμοσύνη για τα πιο απλά πράγματα τα οποία θεωρούμε αυτονόητα ενώ δεν είναι. Η περίοδος της καραντίνας ήταν για μένα μια περίοδος πρόβας στη νέα κανονικότητα και επένδυσα πολύ χρόνο σε διάβασμα, άκουσα podcasts, πέρασα χρόνο με τον εαυτό μου, εξάσκησα τεχνικές mindfulness ενώ επίσης βελτίωσα την φυσική μου κατάσταση στο περπάτημα και το τρέξιμο.
Οι άνθρωποι σου δίνουν πίσω ότι δίνεις εσύ. Το μυαλό μου είναι 24 ώρες στην εταιρία και με την ομάδα του ανθρώπινου δυναμικού προσπαθήσαμε να το περάσουμε αυτό στον κόσμο με πράξεις φροντίδας. Στο πλαίσιο μιας τηλεδιάσκεψης που είχα με όλη την εταιρία, αναφέρθηκα στο γεγονός ότι μου λείπει η οικογένειά μου και λίγες μέρες αργότερα μου έστειλαν τις θερμότερες ευχές που έχω λάβει ποτέ μέσα σε ένα βίντεο. Ήταν ο δικός τους τρόπος να μου πουν ευχαριστώ και ότι και εκείνοι είναι εκεί για εμένα.
Τέλος πρέπει να πω ότι ένιωσα ιδιαίτερα ασφαλής αυτήν την περίοδο γιατί ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός αντέδρασε πολύ σωστά και έγκαιρα, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν υπήρξε στιγμή που να νιώσω απειλή για την υγεία μου.
Οι Έλληνες ένας από τους πιο πειθαρχημένους λαούς
- Η Ελλάδα βρίσκεται δέχεται τα εύσημα παγκοσμίως αναφορικά με την εξαιρετική διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ποια η δική σας άποψη και τι συμπέρασμα αξίζει να εξάγουμε για θέματα πολιτικής διαχείρισης και πολιτικής υγείας αναφορικά με μελλοντικές κρίσεις;
- Ναι, η Ελλάδα έχει αποτελέσει πρότυπο στη διαχείριση της κρίσης, έδειξε ηγεσία σε όλα τα επίπεδα με ξεκάθαρα μηνύματα και ενέργειες. Χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν περάσει και άλλες κρίσεις στο παρελθόν έδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα και ετοιμότητα. Σε ένα ζήτημα ζωής και θανάτου φυσικά δεν έχεις άλλη επιλογή από το να κάνεις το πρόβλημα δικό σου και να το αντιμετωπίσεις άμεσα. Η Ελλάδα δεν έδειξε μόνο υπευθυνότητα αλλά και επιστημονική ικανότητα, οργάνωση και ανθρωπιά. Άλλαξε συμπεριφορές και συνήθειες και οι Έλληνες αναδείχθηκαν ως ένας από τους πιο πειθαρχημένους λαούς σε αντίθεση με την γνώμη που επικρατούσε παλαιότερα. Έδειξε όραμα και σθένος να δημιουργήσει μια νέα κανονικότητα. Αυτά όλα ανέδειξαν την Ελλάδα ως παράδειγμα πολύ πετυχημένης πρακτικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας και δημιούργησαν μια παρακαταθήκη νέων δυνατοτήτων και γνώσης που η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει στη φάση της ανάκαμψης αλλά και αργότερα. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και σε όλους τους Επαγγελματίες της πρώτης γραμμής που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να βρισκόμαστε στα πολύ καλά σημερινά επίπεδα περιορισμού της νόσου. Φυσικά σε αυτήν την κρίση δεν ήμασταν μόνοι. Η διεθνής συνεργασία, η αλληλεγγύη και το κοινό καλό σε παγκόσμιο επίπεδο βγήκαν μπροστά, δεν υπήρχε περίπτωση να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία σε εθνικό επίπεδο μόνο.
Η καινοτομία και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης
Εξάλλου, την περίοδο αυτή που όλη η ανθρωπότητα περιμένει τη θεραπευτική λύση στην πανδημία αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας και ο ρόλος των καινοτόμων εταιρειών. Επένδυση στην καινοτομία σημαίνει επένδυση σε πόρους, γνώση, εξειδίκευση και η επένδυση αυτή αναδεικνύεται ως σημαντικό μέρος της λύσης στο πρόβλημα. Στην καινοτομία επενδύει πολλά χρόνια τώρα ένα πλήθος εταιρειών. Εμείς στην MSD πιστεύουμε ότι η καινοτομία στηρίζει τον πλούτο μιας χώρας, δηλαδή την υγεία των πολιτών της, και η καινοτομία μαζί με ένα δυνατό σύστημα υγείας συμβάλλουν στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την ευρύτερη ανάπτυξη μιας χώρας.
Επίσης, κάτι που όλοι αντιληφθήκαμε και αποτυπώνεται από τον ΟΟΣΑ ήταν η επιτάχυνση της διαδικασίας ψηφιοποίησης από τις κυβερνήσεις. Η ψηφιακή αυτή επανάσταση έφερε εκτός από την αλλαγή στο μοντέλο εργασίας, αλλαγές και στον τρόπο που επικοινωνούμε με τους πελάτες μας, στην εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, και έκανε πιο αισθητή την ανάγκη της τηλεϊατρικής. Νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό υιοθέτησαν τις νέες τεχνολογίες συνεχίζοντας να παρέχουν απρόσκοπτα το έργο τους και αυτό σίγουρα θα πρέπει να διατηρηθεί και στο μέλλον. Οι ψηφιακές τεχνολογίες φέρνουν μαζί και ένα μεγάλο όγκο δεδομένων και η αξιοποίησή τους μας βοήθησε να βελτιώσουμε την ανταπόκριση μας στην κρίση. Στοιχεία όπως το να μαθαίνεις γρήγορα και να προχωράς γρήγορα, δυναμώνουν την ικανότητα μας να προχωράμε σε αχαρτογράφητα νερά, κάτι που θα το χρειαστούμε από δω και πέρα.
Στη σημερινή νέα κανονικότητα, το θέμα που τίθεται είναι πώς θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε τους παραδοσιακούς τρόπους επικοινωνίας με τους πιο σύγχρονους, θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες με τις οποίες λειτουργούμε, προς όφελος των ασθενών και επαγγελματιών υγείας.
Οι μεγάλες συνέργειες της MSD
- Μία πανδημία όπως αυτή που βιώνουμε αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να δούμε τα πράγματα με μία άλλη οπτική γωνία. Χρειαζόμαστε συμμαχίες και συνέργειες. Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να βγούμε δυνατοί για την επόμενη ημέρα της κανονικότητας. Βλέπετε συμμαχίες στο πεδίο της φαρμακοβιομηχανίας; Εσείς τι σχεδιάζετε γενικότερα ως MSD;
- Ο περιορισμός της πανδημίας COVID-19 αποτελεί μια παγκόσμια υγειονομική πρόκληση, που απαιτεί μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ των διεθνών επιστημονικών και ιατρικών κοινοτήτων, τις συνέργειες πολλών εταιρειών και τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Αυτήν την περίοδο η ερευνητική και επιστημονική κοινότητα δίνει μια μάχη με το χρόνο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πανδημία. Tώρα χρειάζεται να ανακαλυφθεί η θεραπεία στο 1/10 του χρόνου και σε ανάλογους χρόνους να παραχθεί σε πολύ υψηλότερες κλίμακες, να διανεμηθεί και να γίνει η χρήση της από τον πληθυσμό.
Τώρα το Εγώ δίνει την θέση του στο Εμείς. Μέσω της επιστήμης και της συνεργασίας θα βρούμε την απάντηση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρόσφατα η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο ανακοίνωσε αρκετές νέες σημαντικές ερευνητικές πρωτοβουλίες: Την πρόθεση εξαγοράς της βιοτεχνολογικής εταιρείας Themis Bioscience, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εμβολίων και ανοσορυθμιστικών θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου και μολυσματικών ασθενειών, χρησιμοποιώντας την καινοτόμο πλατφόρμα μετάδοσης μέσω φορέα που βασίζεται στον ιό της ιλαράς. Η προτεινόμενη εξαγορά ενισχύει την προϋπάρχουσα συνεργασία των δύο εταιρειών και θα επιταχύνει την ανάπτυξη του εμβολίου. Το πειραματικό εμβόλιο βρίσκεται στο στάδιο της προ-κλινικής ανάπτυξης και οι κλινικές μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα εντός του 2020.
Επιπλέον, τη συνεργασία με τον διεθνή Οργανισμό IAVI, ένα Μη Κερδοσκοπικό Ερευνητικό Οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων στο χώρο της υγείας. Η νέα συνεργασία θα στοχεύει στην κλινική ανάπτυξη ενός πειραματικού εμβολίου κατά του SARS-CoV-2 για την πρόληψη της COVID-19. Το υποψήφιο εμβόλιο βρίσκεται σε προ-κλινική φάση έρευνας με τις κλινικές μελέτες σε ανθρώπους να αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2020. Προχώρησε επίσης και σε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Ridgeback Biotherapeutics, για την επίσπευση της κλινικής ανάπτυξης της υποψήφιας αντιιικής θεραπείας EIDD-2801, η οποία βρίσκεται σε αρχικά στάδια κλινικών μελετών για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19.
Τέλος, άλλη μια συνεργασία της MSD παγκοσμίως αφορά αυτή με τον Οργανισμό Institute for Systems Biology, με στόχο τη διερεύνηση και τον καθορισμό των μοριακών μηχανισμών της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19 και τον προσδιορισμό στόχων για φάρμακα και εμβόλια. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να αντλήσουμε γνώσεις που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για τον σχεδιασμό ενός πιθανού εμβολίου και μιας θεραπείας αντισωμάτων.
Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα κερδηθεί αυτή η μάχη, είμαστε αισιόδοξοι ότι με τις δυνατότητες των επιστημονικών ομάδων και των συνεργασιών που χτίζουμε, θα επικρατήσουμε απέναντι στον ιό.
Ελέγχοντας την πανδημία ανακάμπτει η οικονομία
- Πόση κανονικότητα τελικά, κρύβει η σταδιακή κανονικότητα στην οποία έχουμε εισέλθει; Πολλοί οικονομολόγοι και ερευνητές, κάνουν λόγο για βαθιά ύφεση που έρχεται παγκοσμίως, για ουρές ανέργων και για αναγκαστικές αλλαγές στα επιχειρηματικά σχέδια των εταιρειών. Ποια η άποψή σας;
- Προσωπικά ως άνθρωπος είμαι πάντα αισιόδοξη και βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Η δική μου οπτική στα πράγματα είναι να κρατάμε την εμπειρία που ζούμε όπως κάνει η νέα γενιά, να μαθαίνουμε και να βλέπουμε τις δυνατότητες για εξέλιξη και ανάπτυξη.
Ναι, αναμένεται να είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά όλοι αισιοδοξούμε ότι με την πρόοδο της επιστήμης θα ανακάμψουμε σύντομα. Η πανδημία έχει προκαλέσει μια κρίση η οποία είναι εξωγενής και αυτή είναι η διαφορά της με την προηγούμενη κρίση. Για αυτό λέμε ότι αν καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία, η οικονομία θα ανακάμψει σε σημαντικό βαθμό. Γίνονται παράλληλες ενέργειες σε πολλαπλά ερευνητικά πεδία και θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι με την βοήθεια της επιστήμης θα βρούμε σύντομα μια αποτελεσματική θεραπεία για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ακόμη και στον κλάδο του τουρισμού που φαίνεται ότι έχει πληγεί σημαντικά, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια πάντα. Η Ελλάδα έχει πολύ καλές προοπτικές, έχει πολλαπλές επιλογές να προσφέρει, ο κόσμος της είναι φιλόξενος και εξαιτίας της καλής διαχείρισης της κρίσης, πιστεύουμε ότι η χρονιά θα κυμανθεί καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις.
Εμείς ως MSD είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης φροντίζοντας ώστε οι θεραπείες και τα εμβόλια μας να είναι διαθέσιμα σε όλους όσοι τα χρειάζονται. Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με το κράτος ώστε να στηρίξουμε όπου χρειάζεται ασθενείς και ιατρικό προσωπικό, και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε ανοικτό διάλογο ώστε να βρίσκουμε λύσεις σε όποια προβλήματα προκύπτουν. Η προστασία της υγείας φέρνει ευημερία και την περίοδο αυτή, περισσότερο ίσως από ποτέ, χρειάζεται να επενδύσουμε στο σύστημα υγείας καθώς η επένδυση αυτή συνεπάγεται την οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας. Αυτή είναι και η δική μας δέσμευση και αυτό κάνουμε στην πράξη.
Θα συνεχίσουμε σταθερά να επενδύουμε στην Ελλάδα, να στηρίζουμε τις συνεργασίες μας και να δουλεύουμε για μια ισχυρή υγεία. Αισθανόμαστε, όπως έχω ήδη πει, την ευθύνη να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας γιατί μέσω της βελτίωσης της υγείας θα βοηθήσουμε την κοινωνία και την οικονομία να πάνε μπροστά.