ΕΛΛΑΔΑ

Και εγένετο Ένωση Ασθενών - Από το ατομικό στο συλλογικό, με στόχο τις ανάγκες των ασθενών

Και εγένετο Ένωση Ασθενών - Από το ατομικό στο συλλογικό, με στόχο τις ανάγκες των ασθενών

Είναι γυναίκα, ιδιαίτερα δυναμική, Κρητικιά και παλεύει εδώ και 16 χρόνια -γνωρίζοντας εκ βαθέων και με προσωπικά βιώματα- τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ρευματοπαθών.

Μιλάμε για την κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη, τη νέα πρόεδρο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και παράλληλα πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα (ΡευΜΑζην) και Πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης.

Η Ελλάδα απέκτησε επιτέλους την Ένωση Ασθενών και αυτό αναμφισβήτητα είναι το πρώτο θετικό μήνυμα για όλους τους ασθενείς. Η φωνή τους πλέον ενδυναμώνεται, ενώνεται, πολλαπλασιάζεται, με στόχο να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της χώρας.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο, είναι ότι η πρόεδρος προέρχεται από την Κρήτη και είναι γυναίκα, πράγμα που σημαίνει, ότι δίνεται επιτέλους φωνή και στην επαρχία, με αποτέλεσμα να ξεφύγουμε από τα… δίχτυα του αθηνοκεντρικού κράτους.

Πάντως και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών με τίτλο «Patients in Power - Δημοκρατία στην Υγεία», που διοργανώθηκε από Οργανωτική Επιτροπή 17 εκπροσώπων Συλλόγων Ασθενών σε συνεργασία με το Health Daily και τη Boussias Communications, τόνισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι ο ασθενής, επισημαίνοντας πως ο διάλογος και η από κοινού εξεύρεση λύσεων με τους Συλλόγους Ασθενών αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας στην Υγεία.

Ανακοίνωσε κατά το χαιρετισμό του, τη δημιουργία και θεσμοθέτηση μόνιμου συνδέσμου μεταξύ των ασθενών και του υπουργείου Υγείας, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας στην επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και τη διευκόλυνση της επίλυσης των προβλημάτων των ασθενών, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημά τους.

Το CNN Greece μίλησε με την κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη για τα νέα της καθήκοντα, αλλά και τι σημαίνει για τους ασθενείς, τους Συλλόγους, τη δημόσια υγεία και τα συστήματα υγείας, η δημιουργία της Ένωσης Ασθενών.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Τι σημαίνει που η Ελλάδα επιτέλους διαθέτει Ένωση Ασθενών και τι συνεπάγεται η Πολιτική αυτή όχι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, αλλά και για τη δημόσια υγεία αλλά και τα συστήματα υγείας;

Είμαστε ενωμένοι και πιο δυνατοί και έτοιμοι να συμμετέχουμε ενεργά στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Πολιτείας για την υγεία. Αυτός εκτιμώ, ότι είναι ο σημαντικότερος στόχος για την Ένωση. Επίσης, στόχος μας είναι να αντιμετωπίζουμε οριζόντια τα προβλήματα και παράλληλα εάν υπάρχει πρόβλημα σε κάποια κατηγορία θα σπεύδει η Ένωση να λύνει το ζήτημα και να ενεργεί και πάλι συλλογικά.
Επιπλέον, η Πολιτεία θα έχει έναν εταίρο με συγκεκριμένο πρόσωπο. Να σας πω φυσικά, ότι το έργο της Ένωσης, δεν είναι νεόκοπο. Ήδη εδώ και πολύ καιρό, όσα κείμενα βγήκαν και τα οποία έχουμε υποβάλλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ήταν αποτέλεσμα μακράς ζύμωσης, έντονης διαβούλευσης, μεγάλης εμπειρίας, γνώσης και συλλογικής δουλειάς.

Κυρία Κουτσογιάννη τι είναι αυτό που κρατάτε και αξιολογείτε περισσότερο από την δημιουργία της Ένωσης;

Προσωπικά, βρίσκομαι στον χώρο των ασθενών 16 χρόνια και θα σας έλεγα, ότι αυτή την σύμπνοια και την ομοψυχία, πρώτη φορά την συναντώ. Χωρίς υπερβολή, θα σας έλεγα ότι στο εγχείρημά μας αυτό, πάνε πίσω οι ατομικές φιλοδοξίες και αυτό που μένει ως κορυφή, είναι μόνο η συσσωρευμένη εμπειρία, οι θέσεις και οι λύσεις, γεγονός που το βρίσκω εξαιρετικό.

Να σας πω ακόμη, ότι ακολουθήσαμε την φιλοσοφία του European Patient Forum, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά το συνέδριο, έχουμε τρεις νέες αιτήσεις από Οργανώσεις ασθενών, για συμμετοχή στην Ένωσή μας.

Για την ιστορία να πούμε ότι στην Ελλάδα έχουμε 40 Οργανώσεις και Ομοσπονδίες, ενώ στην Βουλγαρία η δική τους Ένωση Ασθενών απαρτίζεται από 70 Οργανώσεις.

Αυτό που θα ήθελα να πω ακόμη, ότι πώς θα πρέπει να γίνει βίωμα στην κυβέρνηση, να εμπλέκει στις πολιτικές της, όλους όσους έχουν εμπειρία και την ΕΣΔΥ και τους φορείς και τους ασθενείς. Εκτός από τη συλλογικότητα όμως, υπάρχει και η αντικειμενικότητα, καθώς ο εκάστοτε πρόεδρος θα έχει θητεία ενός έτους, ώστε να υπάρχει ανακύκλωση προσώπων και εκπροσώπησης.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, απαρτίζεται από 21 μέλη, αντιπροσωπεύονται όλες οι θεραπευτικές κατηγορίες και στο Διοικητικό Συμβούλιο υπάρχουν μαζί με την κυρία Κουτσογιάννη τρία μέλη από την περιφέρεια.

Ποιο είναι το μήνυμα που κυριάρχησε στο 8ο Συνέδριο των ασθενών;

Φυσικά και κυριάρχησε το θέμα της δημιουργίας της Ένωσης. Η ιδέα ξεκίνησε από το Patient in Power πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η φωνή των ασθενών, αλλά ταυτόχρονα, ακούστηκαν πολλά για την ενσυναίσθηση και την ανακουφιστική φροντίδα.

Ποια η άποψή σας για την Επιτροπή ΗΤΑ και που θα πρέπει να εστιάσει τους στόχους του το προσεχές διάστημα;

Θα σας απαντούσα ευθέως, ότι η Επιτροπή ΗΤΑ (Heath Technology Assessement), πρέπει να είναι Ανεξάρτητη Αρχή καθώς επίσης, και να εμπλακούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, όπως και οι ασθενείς.

Επίσης, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, ότι σε όλη την Ευρώπη, οι Οργανισμοί ΗΤΑ έχουν συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, ωστόσο οι άνθρωποι που τα στελεχώνουν, οφείλουν να γνωρίζουν σε βάθος την φαρμακευτική πολιτική και τα οικονομικά της υγείας. Ακόμη, αναμένουμε από την Επιτροπή ΗΤΑ, γρήγορες διαδικασίες, διαφάνεια και λογοδοσία σε όλα τα στάδια.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο των Ασθενών, επεσήμανε ότι ειδικά για τα νοσοκομεία, θα γίνει επανυπολογισμός όλων των προϋπολογισμών των μονάδων της χώρας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να μην υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα. Γνωρίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν πολλές ελλείψεις ακούμε από τον ΕΟΦ για ελλείψεις σε 101 κωδικούς φαρμάκων. Με ποιο τρόπο θα δράσει η Ένωση Ασθενών;

Το πρώτο μας μέλημα είναι να έχει ο ασθενής το φάρμακό του όταν το χρειάζεται, ανεξάρτητα από την γεωγραφική κατανομή της χώρας. Το κοινωνικό πρόσωπο είναι το κύριο πρόταγμα της Ένωσης Ασθενών.