ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Διονύσης Βυθούλκας: Το Ιόνιο έχει όλα τα εχέγγυα να εξελιχθεί σε διεθνή premium προορισμό

Διονύσης Βυθούλκας: Το Ιόνιο έχει όλα τα εχέγγυα να εξελιχθεί σε διεθνή premium προορισμό

Ο CEO του Oμίλου Lesante Collection Luxury Hotels & Resorts μιλάει στο CNN Greece για την σεζόν που μόλις ξεκίνησε και για τις προοπτικές του Ιονίου ως high-end destination.

Με το Πάσχα να βρίσκεται πλέον πίσω μας και το καλοκαίρι να απλώνεται μπροστά μας, η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και οι Movers & Shakers of Greek Hospitality συνεχίζουν να μοιράζονται αποκλειστικά με το CNN Greece το όραμά τους για την ελληνική φιλοξενία, τα νέα των πολυτελών ξενοδοχειακών ομίλων που εκπροσωπούν, τις τάσεις του παγκόσμιου hospitality και τα σχέδιά τους για το μέλλον των ξενοδοχείων τους.

Σήμερα έχουμε κοντά μας τον Διονύση Βυθούλκα, CEO του Oμίλου Lesante Collection Luxury Hotels & Resorts που διαθέτει τρία από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ζακύνθου, μεταξύ των οποίων και το πολύ νέο Lesante Cape, μέλος των Leading Hotels of the World. Η οικογένεια Βυθούλκα δραστηριοποιείται από το 1986 στον ξενοδοχειακό τομέα στη Ζάκυνθο, με τον πατέρα της οικογένειας να πιστεύει στη δυνατότητα του νησιού του να εξελιχθεί σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Η οικογενειακή επιχείρηση εξελίχθηκε και το 2009 ο Διονύσης Βυθούλκας και ο αδελφός του Κωνσταντίνος Βυθούλκας εγκαινίασαν το πρώτο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο νησί της Ζακύνθου, το γνωστό Lesante Classic, ακολούθησαν το πολυβραβευμένο Lesante Blu το 2017 και τελικά το talk of the town Lesante Cape μόλις το 2022. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.

Outdoor-pools.jpg

Ποιο ήταν το όραμα πίσω από τη δημιουργία της Lesante Collection σε μία εποχή που η Ζάκυνθος δεν αποτελούσε ανταγωνιστικό προορισμό με luxury πρόσημο;

Η οικογένειά μου ασχολήθηκε με τον τουρισμό στα μέσα της δεκαετίας του 80, όταν ο πατέρας μου εγκατέλειψε τις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ζάκυνθο. Ήθελε να επενδύσει στον τόπο καταγωγής του, καθώς πίστευε πως το νησί του είχε προοπτικές να γίνει ένας διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός. Έτσι, το 1986 ίδρυσε ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων στο νησί. Εγώ κι ο αδερφός μου Κωνσταντίνος μεγαλώσαμε ουσιαστικά μέσα στα ξενοδοχεία. Το 2007 λοιπόν, όταν αναλάβαμε την επιχείρηση, θελήσαμε να διαφοροποιηθούμε, επενδύοντας σε ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό του μαζικού τουρισμού.

Έτσι, ανοίξαμε το Lesante Classic, το πρώτο 5αστερο ξενοδοχείο στο νησί, η επιτυχημένη πορεία του οποίου οδήγησε στο Lesante Blu, συνεχίζοντας το όραμά μας για ένα τουριστικό προϊόν που στόχευε στην αναβάθμιση της Ζακύνθου μέσα από εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Φυσικά, γνωρίζαμε ότι ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, διότι το νέο τουριστικό μας προϊόν απευθυνόταν σε high end επισκέπτες και η Ζάκυνθος ήταν προορισμός μαζικού τουρισμού. Το Lesante Blu έγινε το πρώτο ξενοδοχείο στο Ιόνιο που έγινε μέλος των Leading Hotels of the World και εμείς πατήσαμε πιο γερά στην πεποίθηση πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

008.jpg

Τι οδήγησε την οικογένειά σας να ανοίξει λοιπόν ένα ultra-premium resort σε ένα νησί με κύριο χαρακτηριστικό τον μαζικό τουρισμό;

Η στρατηγική μας είναι η δημιουργία μονάδων με πολυτελείς και σύγχρονες εγκαταστάσεις που προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Υπηρεσίες με έμφαση στη λεπτομέρεια, ώστε ο επισκέπτης να νιώθει ξεχωριστός και μοναδικός. Από την αρχή της δημιουργίας του ομίλου επιδιώκουμε να προσελκύουμε premium ταξιδιώτες. Πρόκειται για απαιτητικούς, έξυπνους και πολυταξιδεμένους επισκέπτες, που έρχονται να ζήσουν την εμπειρία είτε του νησιού, είτε του ξενοδοχείου.

Επομένως είχαμε την πεποίθηση και τη γνώση, λόγω της εμπειρίας από τα δυο προηγούμενα ξενοδοχεία, ότι το νησί μπορεί να υποδεχθεί ένα πραγματικό πολυτελές και μοναδικό κατάλυμα. Όμως θέλαμε αυτή την φορά να εστιάσουμε στην παράδοση και να αναδείξουμε την πολυτέλεια μαζί με την αυθεντικότητα της ελληνικής φιλοξενίας σε ένα μοναδικό περιβάλλον. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα προϊόν που συνδυάζει την πολυτέλεια με την παράδοση. Το Lesante Cape από την αρχή της λειτουργίας του αγκαλιάστηκε τόσο από τους επισκέπτες του όσο και από την τοπική κοινωνία, ενώ έγινε απευθείας μέλος των Leading Hotels of the World. Όποτε ναι, εκ του αποτελέσματος, μπορώ να πω ο ότι το στοίχημα κερδήθηκε.

02.-Aerial-View.jpg

Το Lesante Cape

Πιστεύετε πως το Ιόνιο γενικότερα και η Ζάκυνθος ειδικότερα έχουν τα εχέγγυα να εξελιχθούν σε high-end τουριστικό προορισμό;

Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες πιστεύω. Η περιοχή προσφέρει μοναδική φυσική ομορφιά, καθαρές παραλίες και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Επιπλέον, η Ζάκυνθος έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Έχουν αναβαθμιστεί οι υπηρεσίες της Ζακύνθου, τα καταλύματα και τα εστιατόρια της, ενώ ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες επενδύουν στην ποιότητα του τουρισμού.

Η στροφή των επιχειρηματιών στο συγκεκριμένο σχήμα, το οποίο απευθύνεται σε ποιοτικότερους τουρίστες, είναι και αυτή που θα επιτρέψει στη Ζάκυνθο να γίνει ένας high end τουριστικός προορισμός.

Ωστόσο για να αλλάξει το τοπίο και να επιτευχθεί η πλήρης αναβάθμιση θα πρέπει με την βοήθεια του αεροδρομίου και των αεροπορικών εταιριών να εμπλουτισθεί το θερινό πρόγραμμα του αερολιμένα με περισσότερες κανονικές πτήσεις που να μην είναι τσάρτερ. Γιατί η αύξηση της διαθεσιμότητας των αεροπορικών συνδέσεων θα επιτρέψει στη Ζάκυνθο να φιλοξενήσει μια ευρύτερη γκάμα ταξιδιωτών που αναζητούν υψηλού επιπέδου εμπειρίες.

Deluxe-Suite-1.jpg

To Lesante Blu

Είναι στόχος τα Επτάνησα να γίνουν οι «νέες Κυκλάδες», ή είναι εντελώς διαφορετική η προσέγγιση και οι στόχοι των Ιονίων νήσων;

Η δίκη μου πεποίθηση είναι ότι η προσέγγιση και οι στόχοι των Ιονίων Νήσων διαφέρουν από αυτούς των Κυκλάδων, γιατί έχουν τη δική τους ταυτότητα και χαρακτηριστικά που τα καθιστούν μοναδικά. Αν και ορισμένοι μπορεί να επιθυμούν να δουν τα Επτάνησα να γίνονται οι "νέες Κυκλάδες", η πραγματικότητα είναι ότι ο κάθε προορισμός έχει τη δική του ιστορία, πολιτισμό και γεωγραφικά χαρακτηριστικά που τον καθιστούν μοναδικό. Άρα, θεωρώ ότι τα Επτάνησα δεν είναι απαραίτητο να μιμηθούν άλλα «μοντέλα», αλλά να διατηρήσουν τη μοναδική τους ταυτότητα και να επικεντρωθούν στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Plateia.jpg

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία εκείνα που κάνουν το πιο πρόσφατο απόκτημά σας, το Lesante Cape, να διαφέρει από τα υπόλοιπα luxury resorts του νησιού;

Είναι πολλοί οι παράγοντες που καθιστούν το Lesante Cape ξεχωριστό. Καταρχήν, είναι η θέση του καταλύματος. Βρίσκεται στο ακρωτήρι Ζακύνθου, μια περιοχή μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, αφού εδώ είχαν τα αρχοντικά τους οι ευγενείς του νησιού, αλλά και μοναδικής ομορφιάς, αφού είναι χτισμένο πάνω στο λόφο του ακρωτηρίου, προσφέροντας μοναδική θέα στο θαλασσινό τοπίο του Ιονίου. Επιπλέον, ξεχωρίζει χάρη στην αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά του.

Το resort δημιουργήθηκε ώστε να θυμίζει στον επισκέπτη ένα παραδοσιακό χωριό των Επτανήσων. Με 95 πετρόκτιστες βίλες και σουίτες διασκορπισμένες μέσα στο κτήμα, με τις λευκές καμάρες του, με τα λιθόστρωτα μονοπάτια του, την ιδιωτική παραλία, το μποστάνι, τον αμπελώνα και με την πλατεία στο κέντρο του στην οποία υπάρχουν το καφενείο, μια ταβέρνα, ένα εκκλησάκι, ένα παντοπωλείο κι ένα λαογραφικό μουσείο και είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να θυμίζει ελληνικό παραδοσιακό χωριό. Με το τελευταίο μας απόκτημα θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα ξενοδοχείο όπου να μπορεί η παράδοση και η πολυτέλεια να συνυπάρξουν αρμονικά.

Fiore-Restaurant.jpg

Από την πρώτη στιγμή το Lesante Cape επικεντρώθηκε στο κομμάτι της γαστρονομικής εμπειρίας. Τι σας οδήγησε εξαρχής σε αυτήν τη στρατηγική απόφαση;

Η γευστική εμπειρία έρχεται να προσθέσει κι αυτή τη δίκη της πινελιά στη συνολική εμπειρία του ταξιδιού προς την παράδοση, όποτε από το ξεκίνημα επικεντρωθήκαμε στη γαστρονομική εμπειρία. Το Lesante Cape απευθύνεται σε απαιτητικούς ταξιδιώτες, γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να ξεχωρίζουμε και ως γαστρονομικός προορισμός που αναδεικνύει τις ελληνικές και τις ζακυνθινές γεύσεις.

Bostani-Farm-to-Table.jpg

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της τοπικής κουζίνας και τη χρήση φρέσκων προϊόντων από το νησί, δημιουργήθηκε το μποστάνι – μια βιολογική φάρμα μέσα στο ξενοδοχείο που προμηθεύει όλα τα εστιατόρια με φρέσκες πρώτες ύλες – και η farm to table εμπειρία. Μάλιστα, για τους θερμούς λάτρεις της μαγειρικής γίνονται και cooking lessons όπου οι πελάτες μας αντλούν υλικά από το μποστάνι και μαγειρεύουν στους ξυλόφουρνους στον χώρο του μποστανιού, μαθαίνοντας τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας . Ο νέος και εξαιρετικά ταλαντούχος executive chef Σταύρος Υφαντίδης φέρνει τη δική του εμπειρία στην κουζίνα μας προσθέτοντας μια φρέσκια διάσταση στη γαστρονομική μας προσφορά.

Spa-indoor-pool.jpg

Στα ξενοδοχεία σας διαθέτετε βραβευμένα wellness centres. Πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας αυτός για τον σύγχρονο ταξιδιώτη;

Το wellness είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης και επιλογής του καταλύματος. Οι ταξιδιώτες πλέον επιθυμούν να επενδύουν και στην υγεία και την ευεξία τους στις διακοπές τους. Διαθέτουμε λοιπόν υψηλής ποιότητας wellness προγράμματα και spa με εσωτερικές πισίνες, αίθουσες περιποίησης μασάζ, κομμωτήρια, σάουνα, τζακούζι κλπ, στα καταλύματα μας, ώστε να προσελκύουμε τους επισκέπτες που επιθυμούν να αφεθούν σε εμπειρίες spa και αισθητικής. Επιπλέον, διαθέτουμε εξοπλισμένα και σύγχρονα γυμναστήρια και fitness δραστηριότητες, καθώς πολλοί επισκέπτες θέλουν να ασκούνται και στις διακοπές τους.

Vineyard.jpg

Από την εμπειρία σας και τα μέχρι στιγμής νούμερα, πώς βλέπετε την ερχόμενη σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό;

Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά και οι κρατήσεις βαίνουν πολύ καλά, όποτε είμαστε αισιόδοξοι ότι η σεζόν θα είναι καλή. Αρκεί να μην προκύψει κάποιο συγκλονιστικό γεγονός που θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα καθώς, όπως είναι γνωστό, ο τουρισμός είναι ευμετάβλητος και επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι οικονομικές συνθήκες, τα γεωπολιτικά γεγονότα, οι παγκόσμιες τάσεις κλπ. Στην Ζάκυνθο ειδικά προβλέπεται αύξηση του τουρισμού, όμως πιστεύω ότι εμείς οι επιχειρηματίες που ασχολούμαστε με τον τουρισμό θα έπρεπε να στρέψουμε την προσοχή μας όχι στα νούμερα και την αύξηση των επισκεπτών, αλλά στην ποιότητα και το επίπεδο των υπηρεσιών και παροχών που προσφέρουμε.

Vineyard-View.jpg

Ποιο ρόλο παίζει το sustainability για τον σύγχρονο ταξιδιώτη και πως υπηρετεί η Lesante Collection το θέμα της βιωσιμότητας;

Η βιωσιμότητα είναι ένας ολοένα και σημαντικότερος παράγοντας για τον σύγχρονο ταξιδιώτη. Η Lesante Collection έχει υιοθετήσει πολλές sustainable πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η δυνατότητα eco-friendly housekeeping, sustainability kits στα δωμάτια, η μείωση χρήσης των πλαστικών, η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, η προαγωγή της τοπικής βιοποικιλότητας, η δημιουργία του μποστανιού, της βιολογική μας φάρμας, και πολλά ακόμη. Ειδικά όμως το τελευταίο μας ξενοδοχείο δημιουργήθηκε ώστε ο επισκέπτης να νιώθει τη φύση ως αναπόσπαστο κομμάτι της διαμονής του, αφού το κατάλυμα βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία και σύνδεση με το τοπίο που το περιβάλλει.

Beach.jpg

Πώς οραματίζεστε το μέλλον της Lesante Collection σε εύρος 10ετίας;

Το όραμα της Lesante Collection εξακολουθεί να είναι φιλόδοξο και στοχεύουμε τόσο στην αναβάθμιση και εξέλιξη των ήδη υφιστάμενων ξενοδοχείων, όσο και στην επέκταση της παρουσίας μας στη Ζάκυνθο, καθώς εξετάζουμε και τη δυνατότητα επέκτασης και σε άλλα ελληνικά νησιά. Η βιώσιμη ανάπτυξη και η εστίασή στην ποιότητα και στη δημιουργία πολυτελών εγκαταστάσεων με έμφαση στη λεπτομέρεια και την προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών θα παραμείνουν σίγουρα τα κεντρικά στοιχεία του μοντέλου τουριστικής μας ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ