ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γαλλία: Μία επιζήσασα της επίθεσης της Χαμάς στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών

Γαλλία: Μία επιζήσασα της επίθεσης της Χαμάς στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών
Andreea Alexandru/Invision/AP

Η Λορά Μπλαζμάν-Καντάρ, μία επιζήσασα της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ των Καννών φορώντας ένα κίτρινο φόρεμα προς τιμή των Ισραηλινών ομήρων, το οποίο συνδύασε με μια εσάρπα με την οποία ζητούσε την απελευθέρωσή τους, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Καντάρ βρέθηκε χθες (15/5) στο κόκκινο χαλί φορώντας ένα πανωφόρι προτού το βγάλει και εμφανιστεί στα σκαλιά του φεστιβάλ με ένα κίτρινο φόρεμα, στο οποίο δέσποζαν τα πρόσωπα Ισραηλινών ομήρων και μία μαύρη εσάρπα με το σύνθημα «Bring them home» (Φέρτε τους πίσω), διευκρίνισε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε στο σημείο.

Το κίτρινο χρώμα είναι το σύμβολο της αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, αλλά επίσης με τους επιζώντες σφαγών και γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους.

Η Λορά Μπλαζμάν-Καντάρ επέζησε των επιθέσεων που διέπραξε η Χαμάς κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μουσικής Tribe of Nova, στην άκρη της Λωρίδας της Γάζας. Αυτή η Γαλλο-Ισραηλινή έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "Croire en la vie", το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο.

Κάννες όπως Eurovision

Ακολουθώντας το «δεδικασμένο» του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2024, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2024 επέβαλε απαγόρευση των εκδηλώσεων αλληλεγγύης προς τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, καθ' όλη τη διάρκεια της 11ήμερης εκδήλωσης.

Ο πρόεδρος του φεστιβάλ Τιερύ Φρεμό ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραμονή της έναρξης του φεστιβάλ ότι αποφασίστηκε το φεστιβάλ να φιλοξενηθεί «χωρίς πολεμική», διασφαλίζοντας ότι το φόκους του φεστιβάλ θα παραμείνει αποκλειστικά κα μόνο στον κινηματογράφο.

Ιδιωτική ασφάλεια έχει αναλάβει να παρακολουθεί στενά τους κριτές του διαγωνισμού, μεταξύ των οποίων η Εύα Γκριν ακι η Λίλι Γκλάντστοουν, ώστε να μην προσεγγίσουν ακτιβιστές.


Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί,ενώ το φεστιβάλ δεν θα διανείμει επίσης καρφίτσες που αντιπροσωπεύουν την αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους της Γάζας ή τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους. Ωστόσο, οι δραστηριότητες στο ισραηλινό περίπτερο αναμένεται να συνεχιστούν, με έμφαση στις εκδηλώσεις της 7ης Οκτωβρίου και την παρουσία των μελών των οικογενειών των αιχμαλώτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ