ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λούβρο: Πίνακας του Ντελακρουά δείχνει τα αληθινά του χρώματα μετά την αποκατάστασή του

Λούβρο: Πίνακας του Ντελακρουά δείχνει τα αληθινά του χρώματα μετά την αποκατάστασή του

 Το μουσείο του Λούβρου.

photo/AP

Για σχεδόν 200 χρόνια, ήταν το σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας. Τώρα, μετά από ένα τόσο αναγκαίο «λίφτινγκ», το Liberty Leading the People του Ντελακρουά θα δείξει τα αληθινά του χρώματα για άλλη μια φορά.

Το παγκοσμίως και ευρέως αντιγραμμένο Liberty Leading the People του ζωγράφου του 19ου αιώνα, Ντελακρουά, που απεικονίζει μια γυναίκα με γυμνό στήθος να κραδαίνει τη γαλλική σημαία και να οδηγεί ένοπλους στη μάχη, θα κρεμαστεί ξανά στο Μουσείο Τέχνης του Λούβρου την Πέμπτη, μετά. από έξι μήνες προσπαθειών αφαίρεσης δεκαετιών βερνικιού και βρωμιάς.

Το έργο τέχνης του Ντελακρουά του 1830 τιμά τη Γαλλική Επανάσταση του Ιουλίου του 1789, που έριξε τη βασιλιά Κάρολο Χ της Γαλλίας.

Αγοράστηκε από το γαλλικό κράτος τον επόμενο χρόνο και στεγάστηκε στο Λούβρο από το 1874.

Ο πίνακας έχει ερμηνευτεί ξανά από αμέτρητους σύγχρονους καλλιτέχνες και εκδοχές της εικόνας εμφανίστηκαν από πολιτικά πλακάτ και τραπεζογραμμάτια μέχρι εξώφυλλα μουσικών άλμπουμ και βιβλίων.

Το πρωτότυπο, ωστόσο, έχει σταδιακά τις εκφραστικές του δυνάμεις με την πάροδο των χρόνων, λόγω των άστοχων προσπαθειών των προκατόχων τους να «παγιδεύσουν» τη δόξα του πίνακα στο χρόνο.

Οκτώ στρώσεις βερνικιού εφαρμόστηκαν στο Liberty Leading the People όλα αυτά τα χρόνια σε μια προσπάθεια να φωτίσουν τα χρώματά του, αλλά αντ' αυτού κατέληξαν να τα πνίξουν κάτω από μια επίστρωση απαλού κίτρινου καθώς το βερνίκι οξειδώθηκε στην επιφάνεια.

Ο πίνακας αφαιρέθηκε από την παραδοσιακή θέση του στο Λούβρο στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 και αντικαταστάθηκε με το Les Femmes souliotes του Ary Scheffer, το οποίο κρεμόταν απέναντι.

Ο επιμελητής Côme Fabre είπε στο AFP ότι οι ειδικοί ξεκίνησαν αναλύοντας το έργο τέχνης χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία, συγκρίνοντας τις παραλείψεις τους με τις εικόνες του πίνακα.

Στη διαδικασία, είπε ο Fabre, «ανακάλυψαν ακόμη και ότι τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός καφέ σημαδιού στο φόρεμα της Liberty, που είχαν προστεθεί μετά τον Ντελακρουά και επομένως μπορούσαν να αφαιρεθούν».

Το Λούβρο έχει πραγματοποιήσει περίπου 200 αναστηλώσεις από το 2015, μεταξύ των οποίων το La Belle Ferronnière του Leonardo da Vinci, το Pardo Venus του Titian και πολλές από τον Ντελακρουά , συμπεριλαμβανομένων των Γυναικών του Αλγερίου και της Σφαγής στο Χίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ