ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο David Gilmour ανακοινώνει νέο προσωπικό άλμπουμ ύστερα από εννέα χρόνια

Ο David Gilmour ανακοινώνει νέο προσωπικό άλμπουμ ύστερα από εννέα χρόνια

Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 7ης Ιουλίου 2016, ο μουσικός David Gilmour παίζει στο αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, στην Ιταλία.

photo/AP

Ο πρώην κιθαρίστας των Pink Floyd, David Gilmour, αποκάλυψε λεπτομέρειες για το νέο σόλο άλμπουμ του, «Luck and Strange», που θα κυκλοφορήσει στις 6 Σεπτεμβρίου από τη Sony Music.

Η παραγωγή του επερχόμενου LP έγινε από το αδερφικό δίδυμο, David και Charlie Andrew, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τους Alt-J, Wolf Alice και Marika Hackman. Ο Gilmour πέρασε πέντε μήνες ηχογραφώντας το «Luck and Strange», μοιράζοντας το χρόνο στο στούντιο μεταξύ Μπράιτον και Λονδίνου.

Αναλογιζόμενος τη δουλειά του με τους παραγωγούς, ο Gilmour είπε: «Καλέσαμε τον Charlie στο σπίτι, έτσι ήρθε και άκουσε μερικά demo και είπε πράγματα όπως: "Γιατί πρέπει να υπάρχει σόλο κιθάρας εκεί;" και "Πρέπει κάποια από τα κομμάτια να αλλάξουν λίγο". Έχει μια υπέροχη έλλειψη γνώσης ή σεβασμού για το παρελθόν μου κι αυτό μάλλον είναι καλό τελικά. Είναι πολύ άμεσος και ειλικρινής, και μου αρέσει αυτό. Αυτό είναι πολύ καλό για μένα γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι οι άνθρωποι να σε καλοπιάνουν».

Για το «Luck and Strange», ο Gilmour συνεργάστηκε επίσης με τη μακροχρόνια συνεργάτιδα και σύζυγό του, Polly Samson, η οποία συνέθεσε τους περισσότερους στίχους για τον επερχόμενο δίσκο, με έμφαση στη διαδικασία γήρανσης, σύμφωνα με τον Gilmour, ο οποίος είπε: «Έχει γραφτεί από η άποψη του να μεγαλώνεις και για το γεγονός πως η θνησιμότητα μας είναι μια σταθερή πορεία».

Και συνέχισε: «Περάσαμε πολύ χρόνο κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων και τώρα ήρθε η στιγμή να το κυκλοφορήσουμε».

Το «Luck and Strange» αποτελείται από οκτώ νέα κομμάτια και μια διασκευή του «Between Two Points», που κυκλοφόρησε αρχικά από τους The Montgolfier Brothers. Εν τω μεταξύ, ο διάσημος καλλιτέχνης Anton Corbijn φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του άλμπουμ.

Το ομότιτλο κομμάτι του άλμπουμ βλέπει τον Gilmour να ξανασμίγει με τον αείμνηστο πληκτρά των Pink Floyd, Richard Wright, ο οποίος πέθανε το 2008. Ένα χρόνο πριν τον θάνατό του, ο Wright ηχογράφησε το μέρος κατά τη διάρκεια ενός jam session στον αχυρώνα του Gilmour. Τα παιδιά του, Romany Gilmour, Charlie Gilmour και Gabriel Gilmour, συμβάλλουν επίσης στον δίσκο.

Για τον Gilmour, η ευκαιρία να συνεργαστεί με την οικογένειά του ήταν μια σημαντική στιγμή. «Η Polly και εγώ γράφουμε μαζί για πάνω από τριάντα χρόνια και οι συνεργασίες μας τόνισαν τον υπέροχο συνδυασμό φωνής και άρπας της Romany και αυτό με βοήθησε να απελευθερωθώ από ένα μέρος του παρελθόντος στο οποίο ένιωθα δεσμευμένος. Μπόρεσα να σπάσω αυτά τα δεσμά και να κάνω ό,τι ήθελα να κάνω και αυτό ήταν μεγάλη χαρά».

Το βασικό σινγκλ του άλμπουμ, «The Piper's Call», πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στο BBC Radio 2 σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ