ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη των «σποτ»: «Λεφτόδεντρα» και «μαύρη πολιτική καμπάνια» καταγγέλει η ΝΔ

Η μάχη των «σποτ»: «Λεφτόδεντρα» και «μαύρη πολιτική καμπάνια» καταγγέλει η ΝΔ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στη Χαλκίδα στις 11 Μαΐου 2024

Γ.Τ Πρωθυπουργού/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μήνυμα στους πολίτες πως μόνο μία ψήφος στη Νέα Δημοκρατία θα δώσει την αναγκαία ώθηση στην Κυβέρνηση ώστε τα βήματα που γίνονται στις μεταρρυθμίσεις και την καθημερινότητα του πολίτη να μεταμορφωθούν σε άλματα, στέλνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη και την Παρασκευή αναχωρεί για διήμερη περιοδεία σε Πιερία, Πέλλα και Ημαθία.

Το διακύβευμα το οποίο στρατηγικά θέτει ο Πρωθυπουργός έχει να κάνει όχι μόνο με την πολιτική σταθερότητα, αλλά κυρίως με την ώθηση η οποία χρειάζεται για σύγκρουση με το βαθύ κράτος και την ισχύ που απαιτείται για να διαπραγματευτεί δυναμικά η Αθήνα στις Βρυξέλλες στους τομείς του μεταναστευτικού, της άμυνας και της αγροτικής πολιτικής μεταξύ άλλων.

Μεταναστευτικό, Άμυνα, δημογραφικό και ΚΑΠ

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το μεταναστευτικό, με τον Πρωθυπουργό καθόλου τυχαία να επιλέγει να βρεθεί λίγες ώρες μετά την Άγκυρα στη Θράκη, εκεί όπου το 2020 η χώρα ύψωσε τείχος άμυνας απέναντι στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Στόχος της Κυβέρνησης μετά την υπογραφή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, να πείσει τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει και έργα αποτρεπτικά όπως ο φράχτης στον Έβρο, τα οποία όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σημαντικά για την προστασία της χώρας και τελικά την ασφαλή φύλαξη των συνόρων.

Στοίχημα για τον Πρωθυπουργό παραμένει η διαπραγμάτευση για ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για πρόσθετα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την κοινή άμυνα, οι συζητήσεις για το δημογραφικό αλλά και η επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες κατά τη διάρκεια της λεγόμενης πράσινης μετάβασης.

«Μαύρη καμπάνια από τον ΣΥΡΙΖΑ» - «Φυτεύουν και πάλι λεφτόδεντρα»

Με την προεκλογική σύγκρουση να ζεσταίνεται, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση μπαίνουν σιγά σιγά στην μάχη των τηλεοπτικών “σποτ”.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης είναι το κεντρικό πρόσωπο του σποτ με τίτλο “Καλύτερη Ζωή” όπου εξηγεί το φορολογικό πλάνο της παράταξής του με έμφαση σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα για δέκα χρόνια, νέα φορολογική κλίματα με σημαντικές μειώσεις φόρων, κατάργηση της προκαταβολής φόρου και εγκαθίδρυση ενός φορολογικού συντελεστή στο 17% για εταιρείες με κέρδος έως 220.000 ευρώ.

Τα παρουσιάζουν όλα μαύρα στην Ελλάδα, σχολιάζουν από την Κυβέρνηση, παρουσιάζουν τη χώρα ως διαλυμένη και υπόσχονται πως όλα θα λυθούν αν ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από όσα αντέχει ο προϋπολογισμός.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μάθει τίποτα μετά από συνεχόμενες εκλογικές ήττες και επιστρέφει στην τακτική των λεφτόδεντρων, της υπόσχεσης μέτρων που κοστίζουν δισεκατομμύρια και της προσπάθειας ο πολιτικός διάλογος να βυθιστεί στην τοξικότητα.

Σε νέα φάση στα ελληνοτουρκικά

Επιστρέφοντας στην Αθήνα η ελληνική αποστολή αποτιμά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα και καταλήγει πως περνάμε σε μία νέα φάση σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελληνοτουρκική συζήτηση. Μία φάση που θα διέπεται όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές από μία παραγωγική “κανονικότητα”.

Αποτελέσματα τονίζουν από την Κυβέρνηση υπάρχουν και είναι εμφανή τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο πεδίου. Έχει εκλείψει το τελευταίο δεκάμηνο η οποιαδήποτε εχθροπαθής ρητορική, δεν υπάρχει ένταση στο πεδίο ενώ είναι σχεδόν μηδενικές οι ροές από τα ανατολικά μας σύνορα.

Η συζήτηση στις επόμενες συναντήσεις (Ουάσινγκτον τον Ιούλιο και Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο) θα κινηθεί στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή των ηγετών το περασμένο καλοκαίρι στο Βίλνιους: πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, απόδειξη της δυνατότητας περαιτέρω συνεργασίας, πέραν των όσων ειπώθηκαν για την οικονομία, το μεταναστευτικό, τις διευκολύνσεις στη χορήγηση θεωρήσεων, είναι η υπογραφή από τους Υπουργούς των δύο χωρών μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της πολιτικής προστασίας, όπου ειδικά για το δεύτερο Ελλάδα και Τουρκία αναγνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις από την κλιματική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ