ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Υπό δρακόντεια μέτρα η μεταγωγή στο δικαστήριο του δράστη της απόπειρας κατά του Φίτσο

Σλοβακία: Υπό δρακόντεια μέτρα η μεταγωγή στο δικαστήριο του δράστη της απόπειρας κατά του Φίτσο

Η μεταγωγή του δράστη στο δικαστήριο έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

AP Photo/Tomas Benedikovic

Στο δικαστήριο για την πρώτη του ακρόαση έφτασε ο 71χρονος Γιουράι Τσιντούλα ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.   

Ο Τσιντούλα, ο οποίος πυροβόλησε επανειλημμένα τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, ισχυρίζεται ότι σκόπευε να τον τραυματίσει και όχι να τον σκοτώσει.

Ο Τσίντουλα έριξε πέντε πυροβολισμούς εναντίον του Φίτσο και τον χτύπησε τέσσερις φορές -μεταξύ των οποίων και στην κοιλιά- καθώς ο πρωθυπουργός περπατούσε προς τους υποστηρικτές του μετά από κυβερνητική συνάντηση στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας την Τετάρτη (15/5).

Το δικαστήριο του Πεζινόκ θα εξετάσει το αίτημα του εισαγγελέα που υποβλήθηκε την Παρασκευή (17/5) να τεθεί ο Τσιντούλα υπό προφυλάκιση, αφού του είχε απαγγελθεί κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή στη χώρα. Ο ηγέτης του κόμματος της σλοβακικής αντιπολίτευσης Μιχάλ Σιμέκα, ο οποίος χαρακτήρισε την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο αυτή την εβδομάδα ως επίθεση κατά της δημοκρατίας, δήλωσε την Παρασκευή (17/5) ότι ο ίδιος, η σύζυγός του και το παιδί του έχουν δεχθεί απειλές θανάτου.

Ο Λούμπος Όσβαλντ, ένας 41χρονος δημοτικός σύμβουλος στη Χάντλοβα της Σλοβακίας, όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί, θεωρεί ότι η τραγωδία μπορεί να ήταν στα σκαριά μετά από χρόνια βαθύτερου διχασμού του πληθυσμού και τοξικών πολιτικών συζητήσεων.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι πια: δύο γείτονες να μισούν ο ένας τον άλλον επειδή δεν έχουν τις ίδιες πολιτικές απόψεις», δήλωσε στο Reuters έξω από το εμπορικό κέντρο της πόλης όπου έγινε το αιματηρό περιστατικό.

Για πολλούς Σλοβάκους, η ανησυχία είχε αυξηθεί μετά την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές πέρυσι, κατά τη διάρκεια της οποίας η πρόεδρος Ζουζάνα Καπούτοβα κατηγόρησε τον Φίτσο, ο οποίος την είχε αποκαλέσει μαριονέτα των ΗΠΑ, ότι υποκινεί το μίσος εναντίον της, λέγοντας ότι είχε δεχθεί απειλές θανάτου.
Η Λένκα, μια 31χρονη κοινωνική λειτουργός από την Μπρατισλάβα, δήλωσε ότι «η κοινωνία έχει δύο πόλους ... Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τον Φίτσο και υπάρχουν άλλοι που τον μισούν».

Η Βερόνικα, μια 28χρονη αρχιτέκτονας, δήλωσε ότι οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές τον Ιούνιο προσθέτουν στην ευρέως διαδεδομένη ανησυχία.

«Όλοι είναι σφιγμένοι ... Είναι όλο και πιο επιθετικοί, αλλά δεν νομίζω ότι είναι μόνο στη Σλοβακία, αλλά παγκοσμίως».

Ο Φίτσο επέστρεψε στην εξουσία πριν από μερικούς μήνες και αμέσως προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών που προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με το κράτος δικαίου. Μεταξύ αυτώνη κατάργηση ενός κλάδου εισαγγελίας που ασχολείται με το έγκλημα υψηλής εγκληματικότητας, καθώς και σχεδίων για τη χαλάρωση των ποινών για δωροδοκία, την αναμόρφωση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και τον περιορισμό της επιρροής των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Επίσης αποφάσισε να τερματίει τη στρατιωτική υποστήριξη της κυβέρνησης προς την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ