ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Έρχεται «κοκτέιλ» με «υποτροπικό αεροχείμαρρο», 35άρια και αφρικανική σκόνη

Καιρός: Έρχεται «κοκτέιλ» με «υποτροπικό αεροχείμαρρο», 35άρια και αφρικανική σκόνη

Αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει την Αθήνα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI

Νέα έξαρση αναμένεται να παρουσιάσει η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στη χώρα, όμως, αυτό δεν είναι το μόνο φαινόμενο που απασχολεί τους μετεωρολόγους, καθώς πλησιάζει και ο «υποτροπικός αεροχείμαρρος» που παράλληλα θα εκτοξεύσει τον υδράργυρο από τα μέσα του Μαΐου.

Σύμφωνα με πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια, θα ακολουθήσουν δύο κύματα, αρχής γενομένης από αύριο, Τετάρτη (15/5). Το φαινόμενο θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Τσατραφύλλιας εφιστά την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες διότι όπως αναφέρει «οι συγκεντρώσεις της σαχαριανής σκόνης να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα πάνω από τα επιτρεπτά όρια (50μg/m3)».

Η μεταβολή του καιρού σε καλοκαίρι θα ξεκινήσει σταδιακά από την προσεχή Πέμπτη (16/5). Η Παρασκευή (17/5), σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά μοντέλα, αναμένεται να είναι η πιο ζεστή ημέρα αυτής της θερμικής εισβολής που καταφθάνει, ενώ εξίσου υψηλές θερμοκρασίες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα επικρατήσουν και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αρνιακός: Θερμοκρασίες... καλοκαιριού από υποτροπικό αεροχείμαρρο

Τη δική του εκτίμηση για το σκηνικό του καιρού έδωσε και ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 Τάσος Αρνιακός, εξηγώντας παράλληλα τι είναι ο λεγόμενος «υποτροπικός αεροχείμαρρος» που θα φέρει θερμοκρασίες... καλοκαιριού στα μέσα του Μαΐου.

Όπως σημείωσε, «οι υποτροπικοί αεροχείμαρροι περνάνε αιώνες, χρόνια, μήνες πάνω από τη χώρα μας. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Σε πολύ απλοϊκή έκφραση είναι ένα αέρινο ποτάμι που οδηγεί τα βαρομετρικά χαμηλά στη χώρα μας. Εάν δεν υπήρχαν οι αεροχείμαρροι, δεν θα είχαμε βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία είτε μας έρχονται από τον Πόλο, είτε από την Αφρική. Πέντε-έξι ημέρες θα διαρκέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Μην εντυπωσιάζεστε από αυτές τις λέξεις».

«Απ' ό,τι φαίνεται, η Παρασκευή θα είναι η πιο ζεστή μέρα και έπεται και το Σαββατοκύριακο, που θα έχουμε 30άρια και πάνω. Πάμε για τέλη Μαΐου, μην περιμένουμε και δροσιές. Σιγά-σιγά τα 30άρια θα πολλαπλασιαστούν και η διάρκειά τους θα μεγαλώνει, συμπλήρωσε ο Τάσος Αρνιακός.

Καλλιάνος: Θερμές αέριες μάζες από τη Β.Αφρική

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, ανέφερε: «Από την Πέμπτη σιγά-σιγά από τη Δυτική Ελλάδα, αλλά κυρίως από την Παρασκευή, έρχονται θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική οι οποίες θα εκτοξεύσουν τον υδράργυρο κυρίως μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο.

Την Παρασκευή περιμένουμε θερμοκρασίες γύρω στους 32-33 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα δυτικά τμήματα της επικράτειας, ενώ το Σάββατο στους 34-35 και την Κυριακή στους 35-36 βαθμούς Κελσίου.

Πιθανότατα, εάν έχουν την εξέλιξη που δείχνουν αυτή τη στιγμή τα μετεωρολογικά μοντέλα, την Κυριακή στην Αθήνα θα έχουμε 33-34 βαθμούς Κελσίου. Αυτό που είναι αρνητικό είναι ότι μαζί με τη ζέστη θα έχουμε και υψηλά επίπεδα σκόνης από την Αφρική».

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ, ΤΕΤΑΡΤΗ 15-05-2024

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί και στο ανατολικό Αιγαίο βόρειοι, 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια και θα φτάσει στα βόρεια τους 21 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 24 με 26 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά τους 27 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά ορεινά.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα στο Θρακικό έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 και στην Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το μεσημέρι νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16-05-2024

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι στη Θράκη, το βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί βόρειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα κεντρικά και νότια. Θα φτάσει στα δυτικά και νότια τους 28 με 29 βαθμούς, στα βόρεια τους 22 με 24 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-05-2024

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ και μόνο στη βορειοανατολική χώρα θα πνέουν ανατολικοί άνεμοι 4 με 5 μποφόρ. Το απόγευμα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σε όλη τη χώρα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 25 με 27 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 29 με 31 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18-05-2024

Σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα δυτικά και νότια.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19-05-2024

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν μετά το μεσημέρι στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση και τοπικά στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/kairos-ayrio-neo-kyma-skonis">Καιρός: Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης από αύριο -Η ανάρτηση Τσατραφύλλια - iefimerida.gr</a></p>

ΔΗΜΟΦΙΛΗ