Μεταρρύθμιση, Πρόληψη και Τεχνολογία της Υγείας στο επίκεντρο του CNN Insights
CNN Greece / Νίκος Ραζής
ΕΛΛΑΔΑ

Μεταρρύθμιση, Πρόληψη και Τεχνολογία της Υγείας στο επίκεντρο του CNN Insights

H Μεταρρύθμιση, η Πρόληψη αλλά και η Τεχνολογία της Υγείας βρέθηκαν στο επίκετρο του CNN Insights που διοργάνωσε CNN Greece με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) τη Δευτέρα 22 Απριλίου.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, η οποία μίλησε για τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της υγείας στη χώρα.

efraimoglou εφραιμογλου

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Για την επόμενη ημέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο συμπλήρωσε πλέον 40 χρόνια και οφείλει να αλλάξει σελίδα προκειμένου να μετατραπεί σε ένα ασθενοκεντρικό και αποδοτικό σύστημα για τους πολίτες του, μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Marios-themistokleous.jpg

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Αναφέρθηκε στη δυναμική του ΕΣΥ, το οποίο επισκέπτονται καθημερινά 150.000 πολίτες σε όλη τη χώρα, το οποίο όμως έχει ανάγκη από αλλαγή και από μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την ηγεσία, με έμφαση την πρόληψη, τη θεραπεία και την καινοτομία. Μία σημαντική μεταρρύθμιση σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι τα απογευματινά χειρουργεία, τα DRGs καθώς και μία σειρά από έργα που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης όπου μαζί με τις ιδιωτικές δωρεές- κατά τη διάρκεια της πανδημίας- ανέρχονται σε 1,7 δις ευρώ. Σε αυτά τα έργα, περιλαμβάνονται 5 καινούρια νοσοκομεία.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε ακόμη και στο κύμα προσλήψεων που έχουν δρομολογηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας- 6.500 το επόμενο διάστημα- με πολύ άμεσες τις επόμενες ημέρες, η προκήρυξη 2.000 θέσεις νοσηλευτών, 800 γιατρών καθώς και 600 θέσεις στο ΕΚΑΒ.

Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις μαζί με την ψηφιοποίηση του συστήματος, θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ, επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας.

Υγεία, πρόληψη και επένδυση ισχυρά οχυρά για την οικονομία και την κοινωνία

Η αξία της υγείας, της πρόληψης, της πρόσβασης στην καινοτομία αλλά και της ιατρικής τεχνολογίας αποτελούν σημαντικά και αναγκαία οχυρά, για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής κοινωνίας και μιας ισχυρής οικονομίας ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν .

Δυστυχώς όμως στο πεδίο της πρόληψης επενδύουμε μόλις το 1% των δαπανών υγείας, ένα πολύ μικρό ποσοστό, το οποίο εάν ενισχυθεί, θα μπορούμε να έχουμε προσδοκίες και για εξορθολογισμό των δαπανών υγείας. αλλά και για μείωση των νοσηλειών στο μέλλον. Το 1% στην πρόληψη, ισοδυναμεί με επένδυση της τάξης του 6%.

CNN Insights Υγεια

Όπως τόνισαν οι διακεκριμένοι ομιλητές που συμμετείχαν στο πάνελ, η υγεία αποτελεί ξεκάθαρα επένδυση και όχι δαπάνη σε μία οικονομία και ιδιαίτερα σε περιόδους έντονων προκλήσεων.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΠΑ & Ακαδημαϊκός Συντονιστής ΜΒΑ με ειδίκευση στη διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Υφαντόπουλος, αναφέρθηκε στη δύναμη της υγείας και της προαγωγής υγείας ως επένδυση και όχι ως δαπάνη, για μία ισχυρή οικονομία, και στην ανάγκη να λογοδοτήσουν οι κυβερνώντες γιατί δεν συμβαίνει αυτό.

Γιάννης Υφαντόπουλος Giannis Yfantopoulos

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Υφαντόπουλος,

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρξει ανταγωνισμός και συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα στο πεδίο των νοσοκομείων. Μάλιστα παρότρυνε τον Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος να ασχοληθεί περισσότερο με το επιτόκιο της ζωής και να κατευθυνθούν εκεί τα χρήματα από την ανάπτυξη και λιγότερα με τα επιτόκια στην οικονομία, όταν ρωτήθηκε από το CNN GREECE, να σχολιάσει την έκθεση της ΤτΕ η οποία μιλάει για ρυθμούς ανάπτυξης που θα ξεπεράσουν στην Ελλάδα το 2,3% πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ο καθηγητής ανέφερε ακόμη, ότι ένας χρόνος βελτίωσης της υγείας ενός πολίτη, ισοδυναμεί με 4 παραγωγικά χρόνια, γεγονός που σημαίνει ξεκάθαρα, ότι η υγεία και η οικοδόμησης καλής υγείας, είναι επένδυση και όχι δαπάνη.

Επεσήμανε ακόμη, ότι τα προηγούμενα χρόνια, και ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, με τη διαρκή μείωση των δαπανών υγείας που έφθασε στο 43%, είχε ως αποτέλεσμα, να επιδεινωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 2,4 έτη.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Επιστημονικών Θεμάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Μάρκος Ολλανδέζος, αναφέρθηκε στη δυναμική των ελληνικών φαρμακευτικών μονάδων, οι οποίες δίνουν τιτάνιο ερευνητικό, επιστημονικό και παραγωγικό αγώνα όχι μόνο για την ελληνική αγορά, αλλά και την Ευρωπαϊκή, με αποτέλεσμα να υπολογίζονται με αξιώσεις στα 5 μεγαλύτερα Hub σήμερα, της ΕΕ.

Μάρκςο Ολλανδέζος Markos Ollandezos

Ο Διευθυντής Επιστημονικών Θεμάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Μάρκος Ολλανδέζος

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Ο κ. Ολλανδέζος, αναφέρθηκε ακόμη στο εκρηκτικό μείγμα της αύξησης των δαπανών υγεία κάθε χρόνο που κυμαίνεται μεταξύ 5% έως 8% και τη γήρανση του πληθυσμού, που οδηγεί στην ανάγκη για νέες θεραπείες φαρμακευτικές και ιατρικές, την ώρα που οι πόροι σε όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως βαίνουν μειούμενοι και δεν είναι απεριόριστοι. Τόνισε ακόμη, ότι θα πρέπει κάποτε να πραγματοποιηθεί έλεγχος της συνταγογράφησης και του όγκου και να τεθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί στο θέμα της κατανάλωσης των φαρμάκων.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Νίκος Δέδες, μίλησε για την αδήριτη ανάγκη οι ασθενείς να συμμετέχουν στη χάραξη των πολιτικών υγείας και πώς η Ευρωπαϊκή Ημέρα δικαιωμάτων ων ασθενών που γιορτάστηκε πριν μερικές ημέρες, (18 Απριλίου) καταδεικνύει με τον πιο εμβληματικό τρόπο, την αφοσίωση όλων των φορέων στο σεβασμό των δικαιωμάτων των χρονίως πασχόντων, των σπανίων ασθενών και των ασθενών με σοβαρά νοσήματα. Άλλωστε όλοι οι πολίτες είμαστε εν δυνάμει ασθενείς, πρόσθεσε.

nikos dedes Νίκος Δέδες

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Νίκος Δέδες

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Ο Head Market Access της ΒΙΑΝΕΞ κ. Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου, αναφέρθηκε στο δικαίωμα- που ξεπερνά την ανάγκη- της ισότιμης και άμεσης πρόσβασης στην καινοτομία όλων των ασθενών, ζήτημα που δυστυχώς συχνά μπορεί να απειληθεί. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό, ότι από το σύνολο των 168 φαρμάκων που εγκρίθηκαν την τριετία 2018 -2021 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μόλις τα 90 ήταν διαθέσιμα στην Ελλάδα. Ενώ αντίστοιχα, από τα 168 εγκεκριμένα φάρμακα, μόλις το 32% ήταν πλήρως διαθέσιμα στους Έλληνες ασθενείς. Βεβαίως το γεγονός ότι τα σκευάσματα αυτά έχουν αποζημιωθεί, δεν σημαίνει ότι και κυκλοφορούν. Δύο σημεία κομβικά επεσήμανε ακόμη ο κ. Κουγιουμτζόγλου, ότι οι επιχειρήσεις χρειαζόμαστε προβλεψιμότητα, οργανωτική και οικονομική, ενώ είναι ξεκάθαρο, πώς δεν πρέπει να εξαρτώμεθα από ένα clawaback, που δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει.

Ο Head Market Access της ΒΙΑΝΕΞ κ. Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου

CNN Greece / Νίκος Ραζής

ΒεΣημείωσε ακόμη, ότι η φαρμακευτική και τεχνολογική καινοτομία, μπορούν να συμβάλλουν σε ένα υγιέστερο μέλλον αλλά και στον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας μακροπρόθεσμα.

Η αξία της πρόληψης και η σημασία της για την ποιότητα ζωής

Στην αξία της πρόληψης, καθώς και σε διαγνωστικές και θεραπευτικές λύσεις για μια σειρά νοσημάτων, με τις οποίες μπορούμε να κερδίσουμε υγιή χρόνια κα ποιότητα ζωής, επικεντρώθηκε το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι.

untitled-119.jpg

Ο Δρ. Αλέξανδρος Λέκας, χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος, μίλησε για τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος είναι ο πρώτος καρκίνος σε συχνότητα στους άνδρες και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Αλέξανδρος Λέκας Alexandros Lekas

Δρ. Αλέξανδρος Λέκας, χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο για την ηλικία έναρξης του ελέγχου. Εάν ένας άνδρας έχει συγγενικά πρόσωπα που έχουν νοσήσει με καρκίνο του προστάτη, πρέπει να ξεκινάει τον έλεγχο στην ηλικία των 40 ετών, ενώ ένας άνδρας που δεν έχει οικογενειακό ιστορικό στα 45. Ο έλεγχος περιλαμβάνει επίσκεψη σε ουρολόγο για κλινική εξέταση (και δακτυλική εξέταση), υπέρηχο και εξέταση αίματος για μέτρηση του PSA. Στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που καταρτίζονται, η δακτυλική εξέταση τείνει να αντικατασταθεί από την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη. Η εξέταση αυτή δείχνει αν υπάρχει ένας κλινικά σημαντικός καρκίνος. Και στη βιοψία, όμως, έχουμε επανάσταση. Η βιοψία προστάτη fusion είναι μια πολύ πιο ακριβής μέθοδος, με την οποία αποφεύγεται η ουροσήψη και δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης σε σημεία του προστάτη που μέχρι πρότινος δεν ήταν δυνατή με την απλή βιοψία.

Ο Δρ. Χάρης Σπυρόπουλος, Γενικός Χειρουργός, διευθυντής στη Γ΄Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Metropolitan General, αναφέρθηκε στην κήλη του κοιλιακού τοιχώματος ως της πιο συνηθισμένης χειρουργικής πάθησης.

Χάρης Σπυρόπουλος Xaris Spyropoulos

Δρ. Χάρης Σπυρόπουλος, Γενικός Χειρουργός

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Η κατανομή και η εμφάνιση των κηλών εξαρτάται από το φύλο και από παράγοντες όπως η βαριά χειρωνακτική εργασία και είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται πριν εξελιχθούν και δημιουργήσουν επιπλοκές, με πιο χαρακτηριστική την περίσφιξη της κήλης, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Με τη χρήση ρομποτικής χειρουργικής, έχουμε τη δυνατότητα να διορθώνουμε προβλήματα σύνθετων κηλών τα οποία παλιότερα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν με την κλασική χειρουργική, με μικρές οπές και καλύτερα αποτελέσματα. Ο ασθενής πονάει λιγότερο ή ακόμα και καθόλου και επιστρέφει πολύ γρήγορα στην καθημερινότητά του, ενώ κάποια περιστατικά αντιμετωπίζονται με ημερήσια νοσηλεία.

Για τον καρκίνο του μαστού μίλησε ο Χρήστος Λούμπιας, μαστολόγος, χειρουργός μαστού, επιστημονικός υπεύθυνος στα ιατρεία μαστού Αθήνας, Κηφισιάς και Περιστερίου του Ομίλου Affidea.

Χρήστος Λούμπιας Xristos Loubias

Ο Χρήστος Λούμπιας, μαστολόγος, χειρουργός μαστού

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Ο κ. Λούμπιας στάθηκε στην αξία της πρώιμης διάγνωσης, στην οποία οφείλεται το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό πλήρους ίασης του καρκίνου του μαστού που αγγίζει το 95%. Κύριος παράγοντας είναι η τεχνολογική εξέλιξη στις απεικονιστικές εξετάσεις, με τη χρήση και της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία πολύ γρήγορα θα μπει στην καθημερινή πράξη και στην Ελλάδα. Η μαστογραφία αναφοράς πρέπει να γίνεται στα 35 έτη και να συνοδεύεται από υπερηχογράφημα μαστών. Αν υπάρχει κληρονομικότητα, ο έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και δέκα χρόνια νωρίτερα. Από την ηλικία των 40 και μετά πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, πάντα με υπέρηχο μαστών και ψηλάφηση από ειδικό γιατρό, ενώ όλες οι γυναίκες κάθε μήνα πρέπει να μην ξεχνούν την αυτοεξέταση.

Στη συνέχεια, η Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Lifstyle Medicine στο ΠΓΝ «Αττικόν», εξήγησε τι είναι η Ιατρική του τρόπου ζωής.

Καλλιόπη Καλαϊτζή Kalliopi Kalaitzi

Η Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Lifstyle Medicine

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μειώνεται κατά 93% η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, 81% για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, 50% για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και 36% για εμφάνιση καρκίνου. Η Ιατρική του τρόπου ζωής στηρίζεται σε έξι πυλώνες: τη φυσική δραστηριότητα, τη διατροφή, την ψυχική υγεία, τη διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, τον ύπνο, τις σχέσεις (κοινωνικές σχέσεις, πολιτισμός). Σε αυτούς τους πυλώνες γίνεται συνταγογράφηση. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρώτο Ιατρείο Υποστηρικτικής Ιατρικής για γυναίκες με καρκίνο του μαστού στο «Αττικόν». Λειτουργεί μέσω του 1535 και απευθύνεται σε γυναίκες από την πρώτη διάγνωση αλλά και στη φάση της θεραπείας ή σε μακροχρόνια επιζήσασες, για να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Τέλος, ο Γεώργιος Γούνναρης, πλαστικός χειρουργός, επιστημονικός διευθυντής Seneca Medical Group, μίλησε για την τριχόπτωση, ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο αισθητικό, καθώς ένα τριχωτό που δεν προστατεύεται μπορεί να οδηγήσει σε κακοήθειες.

Γεώργιος Γούναρης Georgios Gounaris

Ο Γεώργιος Γούνναρης, πλαστικός χειρουργός

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Μπορούμε να έχουμε πρόληψη της τριχόπτωσης, πρέπει όμως να υπάρχει σωστή διάγνωση του αιτίου, καθώς μπορεί να κρύβει άλλα προβλήματα υγείας. Η πιο συχνή μορφή της τριχόπτωσης (ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία) οφείλεται σε ορμονικούς λόγους και εκεί μπορούμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν οφείλεται όμως, μόνο σε ορμονικούς λόγους, καθώς μπορεί να είναι η πρώτη εκδήλωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε φαρμακευτικούς λόγους (π.χ. χημειοθεραπεία). Η αντιμετώπιση απαιτεί εξατομικευμένο πλάνο θεραπείες, στη βάση της σωστής διάγνωσης. Σήμερα υπάρχουν πολλές και εξειδικευμένες τεχνικές μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων, ακόμα και με τοπική αναισθησία και πρακτικά ανώδυνα. Εκτός από τη χειρουργική αποκατάσταση, υπάρχουν και συντηρητικές φαρμακευτικές θεραπείες, ενώ τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται η ενέσιμη θεραπεία PRP.

Κομβικός ο ρόλος των κλινικών μελετών - Χρειάζεται βούληση

Για τη μεγάλη αξία των κλινικών μελετών και τον κομβικό τους ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας, της έρευνας και της αγοράς εργασίας αναφέρθηκε η κυρία Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Κλινικών – HACRO και πρόεδρος της CORONIS.

Ευαγγελία Κοράκη Evaggelia Koraki

H κυρία Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Κλινικών – HACRO και πρόεδρος της CORONIS.

CNN Greece / Νίκος Ραζής

Η κυρία Κοράκη τόνισε ότι η Ευρώπη έχει προχωρήσει σημαντικά στο θέμα των κλινικών μελετών, με μία επένδυση της τάξης των 44 δις ευρώ, σε σύγκριση με τα 120 εκατ. ευρώ τα οποία επενδύει η Ελλάδα.

Ήδη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, πραγματοποιούνται 4.000 κλινικές μελέτες, όπου το 65% των μελετών αυτών, χρηματοδοτούνται από τη φαρμακοβιομηχανία.

Η χώρα μας χρειάζεται πολιτική βούληση, ώστε να απαλλαγούμε από τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τη δυστοκία που συχνά καταγράφεται στο πεδίο αυτό, επεσήμανε εμφατικά η συνομιλήτριά μας.

Και συνέχισε: Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Ουγγαρία και το Βέλγιο- μία χώρα με τον ίδιο σχεδόν πληθυσμό με την Ελλάδα- η οποία ωστόσο έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στην έρευνα για τις κλινικές μελέτες.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μείνει αρκετά πίσω στη διενέργεια κλινικών μελετών, η πανδημία του COVID-19 έδωσε μία σημαντική ώθηση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2019 διενεργήθηκαν στη χώρα μας 150 κλινικές μελέτες, ενώ το 2022 ο αριθμός ανήλθε σε 262.

Επίσης σύμφωνα με την ομιλήτρια, οι κλινικές μελέτες προσφέρουν σημαντική τόνωση εκτός από την έρευνα και στην αγορά εργασίας, ενώ αποτελούν σημαντική ελπίδα για τους ασθενείς- ιδιαίτερα για τους χρονίως πάσχοντες και τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα- οι οποίοι ωστόσο συχνά εμφανίζονται να μην είναι ενημερωμένοι για την όλη διαδικασία διενέργειας μιας κλινικής μελέτης.

Αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται σημαντικά από τη διενέργεια κλινικών μελετών, καθώς το 20% των ποσών που επενδύονται, κατευθύνονται στα νοσοκομεία και τις Περιφέρειες. Είναι πασιφανές ότι το ΕΣΥ έχει μόνο οικονομικά οφέλη από τη διενέργεια των κλινικών μελετών, την ώρα που δεν δαπανά ούτε ένα ευρώ.

Τέλος, σε μία κοινωνία που γηράσκει, οι κλινικές μελέτες αποτελούν το κρίσιμο σημείο που θα φέρει στους ασθενείς το αγαθό της νέας θεραπείας και τεχνολογίας, μέσα από την καινοτομία!