ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: Το «Έχεις ήδη Πεθάνει» είναι ένα γνήσια ελληνικό νουάρ graphic novel

Bookreads: Το «Έχεις ήδη Πεθάνει» είναι ένα γνήσια ελληνικό νουάρ graphic novel

Το νέο graphic novel από τους Θάνο Τσίλη και Φραγκίσκο Ν. 

photo/Ελληνοεκδοτική

Η ελληνική σκηνή των κόμικ είναι δυνατή τώρα και μερικές δεκαετίες κι αυτό αποδεικνύεται με κάθε νέα κυκλοφορία. Το νουάρ είναι ένα είδος που έχει τεράστιο κοινό στην λογοτεχνία και στο σινεμά, κι αυτό φυσικά δεν σταματάει όταν μιλάμε για ποιοτικά graphic novels.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η νέα δουλειά του Θάνο Τσίλη και του Φραγκίσκου Νικολαΐδη, με τίτλο «Έχεις ήδη Πεθάνει». Ο πρώτος έχει επιμεληθεί το σκίτσο και ο δεύτερος την πλοκή, ενώ συνυπογράφουν μαζί το σενάριο.

Διαβάστε επίσης: Βookreads: Το πρώτο και σημαντικότερο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ - Επίκαιρο και σκοτεινό

Όταν δεν ασχολείται με το να βρίσκει τρόπους να διαφεύγει από τον βαρετό κόσμο της πληροφορικής, ο Φραγκίσκος Νικολαΐδης περνά τον χρόνο του μετατρέποντας τον κόσμο των escape rooms σε μια εμπειρία που χωρά σε μια οθόνη. Με μια πολυετή καριέρα στην πληροφορική, συνιδρυτής μιας εταιρείας (urbangameproject) που δημιουργεί online escape rooms, ο Φραγκίσκος έχει βρει τον τέλειο τρόπο να συνδυάζει το επαγγελματικό του πάθος με μια πρέζα παιχνιδιάρικης δημιουργικότητας. Με κάθε νέο πρότζεκτ αποδεικνύει ότι η τεχνολογία δεν είναι απλώς ένα εργαλείο, αλλά ένας καμβάς για την ψυχαγωγία.

EXEIS-HDH-PETHANEI_COVER-mprosta.jpg

Το νέο νουάρ κόμικ «Έχεις ήδη Πεθάνει».

Photo/Ελληνοεκδοτική

Αναμφίβολα, έχει έναν τρόπο να εμπλέκει την τεχνολογία με τη διασκέδαση, που κάνει τον καθέναν να αναρωτιέται αν το να αποδρά από ένα δωμάτιο είναι πράγματι ευκολότερο από το να βρίσκει το bug στον κώδικα του τελευταίου του παιχνιδιού. Έχει καταφέρει να κάνει την τεχνολογία όχι μόνο ενδιαφέρουσα, αλλά και διασκεδαστική.

Ο Θάνος Τσίλης γεννήθηκε στην Αθήνα και από μικρή ηλικία αγαπούσε τα κόμικς. Σπούδασε γραφιστική, εικονογράφηση, και κινούμενο σχέδιο. Έχει μια πολυποίκιλη καριέρα, έχοντας εργαστεί ως σχεδιαστής storyboard, εικονογράφος βιβλίων αλλά και σχεδιαστής και animator εφαρμογών ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας από το 2001 μέχρι σήμερα. Αν απάριθμούσε τα Project που έχει κάνει ένα ένα, τότε το βιογραφικό αυτό θα ανταγωνιζόταν το κόμικ σε μέγεθος.

Παρ’ όλα αυτά, πάντα είχε στο μυαλό του να δημιουργήσει δικά του κόμικς. Και η ώρα αυτή έφτασε, οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν και το Νουάρ Ελληνικό έγινε πραγματικότητα! Είναι μια από τις πρώτες του προσπάθειες. Ένα graphic novel που συνδυάζει το μυστήριο με την αγαπημένη του πόλη, εκείνη όπου μεγάλωσε, την Αθήνα, σε μία ιστορική περίοδό της, την οποία δεν βίωσε ο ίδιος, αλλά θέλησε να αναβιώσει μέσα από τα σκίτσα του.

Στη μεταπολεμική Αθήνα, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο ντετέκτιβ Μάνος Βρεττός αναλαμβάνει την πιο περίεργη υπόθεση της καριέρας του: μυστηριώδεις εξαφανίσεις, ένοχα μυστικά και σημειώματα με την αινιγματική φράση «ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΠΕΘΑΝΕΙ», με αποδέκτες πρόσωπα που λίγο αργότερα βρίσκονται νεκρά.

Σ' έναν κόσμο όπου οι φίλοι αποδεικνύονται εχθροί και οι εχθροί καταλήγουν να γίνονται απρόσμενοι σύμμαχοι, ο Βρεττός παλεύει να αποκαλύψει την αλήθεια˙ μια αλήθεια που ίσως αποδειχθεί πιο πολύπλοκη και επικίνδυνη απ' όσο έχει ποτέ φανταστεί.

Η ιστορία του graphic novel ακολουθεί όλα τα κλισέ του είδους αλλά την ίδια στιγμή δεν κουράζει ούτε λεπτό, μπορεί να σε κρατήσει σε κάθε σελίδα, κάτι που μόνο κλασικά έργα του είδους έχουν καταφέρει. Το σκίτσο και η ιστορία πραγματικά σε αποζημιώνουν. Ένα graphic novel Που προτείνουμε σε όλους τους φαν του είδους του νουάρ αλλά και όχι μόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ