ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το πλάνο της Profile για διπλασιασμό των εσόδων της

Το πλάνο της Profile για διπλασιασμό των εσόδων της
PROFILE SOFTWARE

Η περαιτέρω αξιοποίηση του αυτόνομου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει σε συνδυασμό τόσο με εξαγορές που προτίθεται να κάνει στο άμεσο μέλλον αλλά και με την οργανική ανάπτυξη που θα έλθει από το διόλου ευκαταφρόνητο ανεκτέλεστο έργων που έχει είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η Profile Software προκειμένου να πετύχει τον στόχο του διπλασιασμού του κύκλου εργασιών της μέσα στην επόμενη τριετία.

Αυτό ανέφεραν τα στελέχη της διοίκησης της Profile, μίας από τις σημαντικότερες εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης που έγινε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ). Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο AI.Adaptive, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η Profile και έχει ήδη ενσωματώσει στα προϊόντα και το οποίο αποτελεί μία από τις πρώτες υλοποιήσεις GenAI σε λογισμικό για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Profile, η οποία έχει σημαντική εξωστρέφεια δραστηριοποιούμενη σε 50 χώρες με 10 θυγατρικές, είδε το 2023 τον κύκλο εργασιών της να ανέρχεται στα 30,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 20%, ενώ την τελευταία 7ετία ο μέσος ρυθμός της ετήσιας ανάπτυξης είναι της τάξεως του 18%. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 7,33 εκατ. έναντι 6,20 εκατ. ευρώ το 2022, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 34% σε 5,13 εκατ. ευρώ από 3,83 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 18% σε 3,85 εκατ. ευρώ από 3,27 εκατ. ευρώ. Επιδόσεις που αποτελούν ρεκόρ όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Profile, Ευάγγελος Αγγελίδης.

Όσον αφορά στο προσεχές μέλλον, ο στόχος, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Profile, Χαράλαμπος Στασινόπουλος, είναι τα έσοδα να φθάσουν στα 40 εκατ. ευρώ το 2024 και τα 60 εκατ. ευρώ το 2026. Στόχος που δείχνει εφικτός δεδομένου ότι το ανεκτέλεστο των έργων που έχει ήδη αναλάβει η Profile, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, ανέρχεται σε συνολικά 130 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όμως, υπάρχει η εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της εταιρείας μπορεί τελικώς να επιταχυνθεί. Ένας βασικός λόγος είναι το AI.Adaptive, το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί στις εφαρμογές ΑΧΙΑ και Finuevo.Suite, μετασχηματίζοντας τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τον τελικό χρήστη, δεδομένης της αξιοποίησης του GenAI. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρθηκε, το ΑΙ.Adaptive έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κλάδου της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με τα στελέχη της Profile να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αξιοποίησης της συγκεκριμένης πλατφόρμας και πέραν των λύσεων της εταιρείας, κάτι που θα φέρει επιπλέον έσοδα.

Επιπλέον, η διοίκηση της Profile άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μίας -τουλάχιστον- εξαγοράς εκτός των ελληνικών συνόρων, μία κίνηση που, επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Ακόμη, τα στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να φέρουν και άλλα νέα συμβόλαια την επόμενη τριετία. Σημειωτέον ότι το 2023 οι νέες συμφωνίες ήταν της τάξεως των 85 εκατ. ευρώ, αριθμός αυξημένος κατά 70% σε σχέση με τα 50 εκατ. ευρώ του 2022. «Θεωρούμε ότι έχουμε πολλά ακόμη να δώσουμε στους επενδυτές μας» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του κ. Στασινόπουλου, ο οποίος εμφανίστηκε να θεωρεί ότι η αποτίμηση της Profile μπορεί να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, αν ληφθούν υπόψιν και οι αποτιμήσεις που υπάρχουν για αντίστοιχες εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ