ΚΟΣΜΟΣ

Επιφυλακτικοί Πούτιν και Ζελένσκι στην πρόταση για Ολυμπιακή Εκεχειρία

Επιφυλακτικοί Πούτιν και Ζελένσκι στην πρόταση για Ολυμπιακή Εκεχειρία

Η ολυμπιακή φλόγα στη Γαλλία

AP Photo/Daniel Cole

Επιφυλακτικοί είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέναντι στην πρόταση του Παρισιού για εκεχειρία στην Ουκρανία κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι. 

Η πρόταση αυτή έχει σκοπό την παύση των εχθροπραξιών και διατυπώθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος σε δηλώσεις του στον διαδικτυακό ιστότοπο Ukrainska Pravda, ισχυρίστηκε ότι οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας δεν είναι σαφείς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πιθανώς την εκεχειρία, αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλο.

«Ποιος θα διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις τους δεν θα προχωρήσουν προς εμάς κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας;» ρώτησε, προσθέτοντας ότι «ακούγεται ως μια μη βιώσιμη ιστορία».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιστρέφοντας από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα, ανέφερε ότι ο Σι Τζινπίνγκ του μετέφερε την πρόταση για την εκεχειρία, αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Επέκρινε τη Δύση, όμως, επειδή απαιτεί από τη Ρωσία να τηρήσει την Ολυμπιακή Εκεχειρία, ενώ αποκλείει τους Ρώσους αθλητές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αντίστοιχα, η Μόσχα, όπως και το Κίεβο έχει εκφράσει την ανησυχία ότι μια εκεχειρία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί από τον αντίπαλο για να ανασυνταχθεί.

Μετά την πρόταση αυτή που έκανε ο Μακρόν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από το Παρίσι για το πώς θα προχωρήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ