ΚΟΣΜΟΣ

Η Καμίλα βάζει «εμπάργκο» στις αληθινές γούνες από εδώ και στο εξής - Τι θα κάνει με τις υπάρχουσες

Η Καμίλα βάζει «εμπάργκο» στις αληθινές γούνες από εδώ και στο εξής -  Τι θα κάνει με τις υπάρχουσες

Η βασίλισσα Καμίλα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Eamonn M. McCormack/pool photo via AP

Η Καμίλα υπόσχεται πλέον ότι δεν θα αγοράσει νέα ρούχα ή προϊόντα από αληθινή γούνα.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έκαναν την αποκάλυψη σε επιστολή προς την οργάνωση Peta όπου αναφέρεται ότι η 76χρονη βασίλισσα, «δεν θα προμηθευτεί κανένα νέο γούνινο ρούχο». «Αυτό γίνεται με τις θερμότερες ευχές της βασίλισσας», πρόσθεσε το παλάτι.

Η είδηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, η οποία δήλωσε ότι το προσωπικό θα γιορτάσει το γεγονός με «ένα ποτήρι από το καλύτερο κλαρέ».

«Είναι σωστό και πρέπον για τη βρετανική μοναρχία να αντανακλά τις βρετανικές αξίες αναγνωρίζοντας ότι η γούνα δεν έχει θέση στην κοινωνία μας», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Ίνγκριντ Νιουκέρκ.

Η βασίλισσα δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να φορέσει ήδη υπάρχοντα είδη ακολουθώντας το παράδειγμα της εκλιπούσας Ελισάβετ Β' που ανέφερε το 2019 ότι δεν θα αποκτήσει νέα προϊόντα με αληθινή γούνα.

Η αποκάλυψη έρχεται εν μέσω της προσπάθειας της βρετανικής μοναρχίας να συμβαδίσει με τις επιταγές των καιρών. Ο βασιλιάς Κάρολος απαγόρευσε το φουά γκρα από τις βασιλικές κατοικίες το 2022.

Πρόκειται για μια γαλλική λιχουδιά που παρασκευάζεται αμφιλεγόμενα με την πάχυνση του συκωτιού της χήνας έως και στο δεκαπλάσιο του φυσικού της μεγέθους.

Γιατί κάποιοι ξεσηκώθηκαν

Ωστόσο, η υπόσχεση της Καμίλα να σταματήσει να αγοράζει γούνα δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από όλους, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η αληθινή γούνα είναι πιο βιώσιμη επιλογή από τις εναλλακτικές λύσεις χωρίς σκληρή μεταχείριση.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Γούνας δήλωσε ότι η μοναρχία «δεν πρέπει να δέχεται πιέσεις από ακτιβιστές των ζώων».

«Είναι δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει τι θα φορέσει», δήλωσε ο Μαρκ Ότεν, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας.

«Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγοράζουν γούνα, καθώς προτιμούν να φορούν κάτι που είναι φυσικό και βιώσιμο, σε αντίθεση με την πλαστική ψεύτικη γούνα.

Ελπίζουμε η βασιλική οικογένεια να λάβει υπόψη της το περιβάλλον όταν αποφασίζει τι θα φορέσει - αλλά η ελευθερία της επιλογής είναι το βασικό ζήτημα», τονίζει ακόμη.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που η χρήση γούνας στη βασιλική οικογένεια μπαίνει στο μικροσκόπιο.

Τον Ιανουάριο, ο ηθοποιός και συγγραφέας Στίβεν Φράι κάλεσε τη βασιλική φρουρά να σταματήσει να χρησιμοποιεί γούνα πραγματικής αρκούδας στα διάσημα καπέλα της.
«Η παράδοση δεν αποτελεί ποτέ δικαιολογία για τη σκληρότητα», τόνισε.
Το παλάτι ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή του ότι τα καπέλα κατασκευάζονται από γούνα που αποκτήθηκε μέσω «νόμιμων και αδειοδοτημένων κυνηγιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ