ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Το Ισραήλ ευθύνεται για το κλείσιμο του περάσματος στη Ράφα

Αίγυπτος: Το Ισραήλ ευθύνεται για το κλείσιμο του περάσματος στη Ράφα
AP Photo/Leo Correa

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε σήμερα Τρίτη (14/5) την απόπειρα του Ισραήλ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να κατηγορήσει την Αίγυπτο για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Ο Σούκρι πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι η κατάληψη από το Ισραήλ του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο καθώς και οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην περιοχή είναι οι κύριοι λόγοι που δεν καθίσταται δυνατή η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Νωρίτερα υψηλόβαθμη πηγή είχε δηλώσει στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News ότι το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα από την Αίγυπτο στη Γάζα οφείλεται στην κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης στη συνοριακή πόλη και δεν είναι ευθύνη της Αιγύπτου.

Με τη δήλωση αυτή η πηγή απέρριπτε τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ίσραελ Κατς ότι το Κάιρο πρέπει να «πειστεί»να ανοίξει εκ νέου το πέρασμα με τη Γάζα για να καταστεί δυνατή η παράδοση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Ίσραελ Κατς σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «το κλειδί για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας είναι τώρα στα χέρια των Αιγυπτίων φίλων μας», προσθέτοντας ότι οι ξένοι επικριτές που κατηγορούν το Ισραήλ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα κάνουν λάθος.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς «δεν θα ελέγχει το πέρασμα της Ράφα - αυτή είναι μια αναγκαιότητα ασφαλείας στην οποία δεν θα συμβιβαστούμε», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ