ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Eurovision 2024: Η νίκη της Ελβετίας, το ντέρμπι με την Κροατία και ο ρόλος κοινού και επιτροπών

Eurovision 2024: Η νίκη της Ελβετίας, το ντέρμπι με την Κροατία και ο ρόλος κοινού και επιτροπών

Ο Ελβετός νικητής της Eurovision 

AP Photo/Martin Meissner

Κυριολεκτικά στο τελευταίο λεπτό της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων κρίθηκε ο νικητής του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, με τον Ελβετό καλλιτέχνη Nemo να καταφέρνει να κυριαρχήσει με το τραγούδι «The Code» συγκεντρώνοντας 591 βαθμούς.

Η Κροατία, που θεωρούνταν «φαβορί» με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» συγκέντρωσε 547 βαθμούς και στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ουκρανία με τις Αlyona Αlyona και Jerry Heil που ερμήνευσαν το «Teresa & Maria» και πήραν 453 βαθμούς.

Το «ZARI» της Μαρίνας Σάττι απέσπασε την 11 θέση με 126 βαθμούς ενώ η Κύπρος με το τραγούδι «Liar» της Silia Kapsis έλαβε την 15η θέση με 78.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, που αποκάλυψε η Έλενα Παπαρίζου, δόθηκε στην Ελβετία και τους 10 βαθμούς έλαβε η Κύπρος.

Το νικητήριο τραγούδι, το οποίο γράφτηκε από τους Nemo, Linda Dale, Benji Alasu και Nylan, μιλά για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι. H ελβετική επιτροπή επέλεξε τον τραγουδιστή αφού άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.

Στον μεγάλο τελικό συμμετείχαν συνολικά 25 χώρες και όχι 26, αφού η Ολλανδία με τον Joost Klein αποκλείστηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη ύστερα από καταγγελία μιας γυναίκας, μέλους της παραγωγής της EBU.

Αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό - Η ψηφοφορία των επιτροπών

Αγωνία επικράτησε σε σχέση με το ποιος τελικά θα επικρατήσει.

Οι επιτροπές ανέδειξαν νικητή τον Ελβετό καλλιτέχνης, Nemo με που είχε μια ενδιαφέρουσα σκηνική παρουσία.

Ακολουθούσε η Γαλλία με την συγκλονιστική μπαλάντα της και τρίτη η Κροατία με ένα τραγούδι που αναμένεται να κυριαρχήσει στα ραδιόφωνα το επόμενο διάστημα.

Οι ανατροπές που έφερε η ψήφος του κοινού

Το Ισραήλ που στις επιτροπές δεν «αναρριχήθηκε» στην κορυφή των βαθμολογιών, πήρε 335 βαθμούς και για λίγα λεπτά έφτασε μέχρι και στην πρώτη θέση.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε και η Ουκρανία για λίγα λεπτά, συγκεντρώνοντας 307 βαθμούς από το κοινό.

Η Κροατία, το «φαβορί» με βάση τα στοιχήματα, έλαβε από τον κοινό 338 βαθμούς, δείχνοντας ξεκάθαρα πως ήταν η επιλογή του κόσμου.

Ακολούθησε «ντέρμπι» μεταξύ της Κροατίας και της Ελβετίας, με την δεύτερη να χρειάζεται 182 πόντους για να κερδίσει.

Τελικά, έλαβε πάνω από 200 βαθμούς από το κοινό και αναδείχθηκε νικητής της βραδιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ